De creatie van een inspirerende leeromgeving!


Goedemorgen Judith!

Vandaag even je aandacht voor de vrienden van CMD (Communicatie en Multimedia Design). Ze zijn afgelopen week enorm in het nieuws geweest. Vooral door een oud student die sinds 2 weken bij Instagram, de foto app bouwers, werkt. Instagram is voor een slordige miljard overgekocht door Facebook en de landelijke, regionale en lokale pers staat vol van de jonge, pas afgestudeerde CMD’er die de American (of ja wellicht ook Dutch) Dream op dit moment meemaakt!

Toch viel mijn oog, toen ik het artikel las in Dagblad de Limburger, niet direct op het miljard! Nee in Dagblad de Limburger hadden ze een mooi twee pagina artikel gemaakt over de betreffende student, over Instagram, maar vooral ook over CMD Maastricht. En bij dit artikel stond een geweldige foto van de nieuwe CMD Basement Experience Room! Oftewel de vrije werkruimte, ontmoetingsplaats, lounge die Jos Gelissen, Dave Krapels, Joop van Sinfliet en een aantal anonieme CMDers gebouwd hebben. Een ontmoetingsruimte die de studenten in een gemoedelijke sfeer inspireert en die ruimte geeft om weer creatief te worden. Goed he!

Ze hebben er zelf een filmpje van gemaakt! Ondersteund met muziek waar je ook I-woorden op los kunt laten šŸ˜‰

Er zijn meer van dit soort creatieve, inspirerende leeromgevingen binnen Zuyd en wat mij betreft een must voor iedere afdeling!

Groet Marcel

Toegevoegd 21042012 / Judith
Zie ook blog van Wilfred Rubens over Metaforen voor leerruimtes

Geplaatst op 16 april 2012, in Inspiring en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Leuk om te zien dat er binnen Zuyd aan dit soort alternatieven wordt gewerkt! Ikzelf vind de co-workplekken vaak hele inspirerende plekken om te werken. Een voorbeeld is het Betahuis in Heerlen (http://betahuis.eu/), deze hebben een mooie omgeving gecreeƫrd waar je rustig kunt zitten, maar ook kunt profiteren van de kennis van anderen.

  Hopelijk krijgen we op de faculteit na de reorganisatie ook zo’n mooie ruimte terug waarin je zo mooi kan (samen)werken!

  • Judith van Hooijdonk

   Goh wat leuk, dat Betahuis, ik had er nog niet van gehoord. Maar betalen studenten voor zo’n plek? Wat heeft zo’n ruimte boven de bibliotheek? Rustig studeren, met kennis van anderen? Wat moet daar veranderen, wil het ook inspirerend zijn? Gratis wifi is er wel šŸ™‚

 2. Hmm, wat jammer dat mijn reactie is verdwenen. In ieder geval: ikzelf heb daar weleens gebruik van gemaakt toen ik nog een eigen bedrijf had. Maar wat de belangrijkste eigenschappen betreft van zo’n ruimte; zolang het een open ruimte is waar de regels dynamisch worden vastgesteld, dan wordt het (denk ik) door de studenten gewaardeerd. Wat daar het verschil van is met een bibliotheek is (hoewel ik bibliotheken geweldig vind) het controlerende effect van de bibliothecaris.

  Het rustig kunnen studeren, maar de openheid om iemand te kunnen helpen is iets dat denk ik meerdere mensen wel aanspreekt.

  • Judith van Hooijdonk

   Jouw reactie verdwenen? Wat bedoel je? Staat er toch nog…
   Het controlerende effect van de bibliothecaris….mmmm….daar wil ik graag meer van weten. šŸ™‚

   • Ok, nu staat de reactie er weer wel.. HIj was eerst weggevallen, maar dat kan heel goed liggen aan het internet hier in China šŸ˜‰

    Wat het controlerende effect van de bibliothecaris betreft; bij IM hadden we al langer een tweetal eigen ruimtes op onze verdieping en deze werden veel meer gebruikt dan de bibliotheek. Dit kwam voor een deel door het feit dat wij als studenten wat vrijer gelaten werden in het gebruik. Er zat geen bibliothecaris of een ander persoon dat constant de orde handhaafde, wij waren daar zelf verantwoordelijk voor. Natuurlijk was het ook wel eens een zootje ongeregeld, maar door de sociale druk die volgde van mensen die wel aan het werken waren werd het meestal rustiger. Dit geeft een hele informele sfeer waar oudere-jaars graag de eerste-jaars en tweede-jaars ondersteunen en helpen.

    Wellicht dat het idee ook niet efficient in een grotere variant is door te voeren, maar het is wel leuk om erover na te denken. Persoonlijk vond ik het altijd wel fijn om ergens te kunnen gaan zitten, gewoon mijn ding te doen, anderen snel en makkelijk om hulp te kunnen vragen en anderen ook snel en makkelijk te kunnen helpen.

    Om eerlijk te zijn wil ik daarbij wel even vermelden dat ik een vrije omgeving nodig heb om te functioneren en ik af en toe zelf ook bij het zootje ongeregeld hoor. Maar het feit dat het KAN, als is het maar voor even zorgt voor vrijheid in denken šŸ˜‰

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: