Pieter Wouda over blogs


Dag Marcel,

Mijn 3e ‘flip-gast’ is Pieter Wouda. Pieter is docent aan de opleiding Ergotherapie en daarnaast ook key-user Blackboard en ICTO-coördinator voor deze opleiding.
Sinds de migratie Blackboard, versie 9 is er binnen onze elektronische leeromgeving ook de blogfunctionaliteit ter beschikking.

Een weblog kan ingezet worden bij:

  • Samenwerking in groepen, bijv. wanneer studenten in groepen werken aan een casus. In een weblog kan elke student zijn vorderingenbeschrijven; de anderen uit de groep kunnen daarop reageren.
  • Projecten die gedurende langere tijd uitgevoerd worden, bijv. een stage, een serie colleges of het bijhouden van een leesdossier. In een weblog doet de student dan verslag van zijn vorderingen.
  • Reflectie op een onderwerp, bijv. om een actueel onderwerp te bespreken. Een bijzondere vorm van reflectie is het portfolio: in een weblog kunnen studenten hun eigen vorderingen bijhouden en hierop reflecteren.

Pieter heeft deze tool ingezet voor de groepen in zijn cursusomgevingen binnen Blackboard.

Zoals hij vertelt, gebruiken zijn 1e en 2e jaars studenten de blogfunctionaliteit voornamelijk voor het uitwisselen van procesinformatie over het project waar ze aan werken, een sterke e-mailkarakter dus. Ze ervaren de blogtool wel als ‘hun’ plekje om te communiceren over hun project. Pieter koppelt geen beoordeling aan de deelname aan het blog, maar hij krijgt als docent wel een beter inzicht in het groepsproces.

Naast werken met een groepsblog kan je de blogfunctionaliteit ook inzetten als cursusblog. De University of Southampton heeft een uitgebreide webpagina over het gebruik van de Blackboard blogtool. Deze helpt verder bij de eerste stappen. Zo ook de informatie op de Dr. Blackboard site van Zuyd:

Onlangs las ik op HANovatie over Blogs als toetsvorm. Interessant om over deze vorm van peer assessment te lezen.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 20 maart 2012, in eLearning, Shared 2 Use, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: