Device-oriented social media gedrag


Ha Judith,

Je vroeg me laatst of ik min of meer was gestopt met twitter en of ik meer met Facebook bezig was. Ik heb toen geantwoord dat ik eigenlijk niet heel frequent meer op beide tools zat, maar voornamelijk met whatsapp bezig was. Niet dat ze direct te vergelijken zijn, maar het gaat er meer om dat de tijd die je hebt om op je ‘device’ (lees mobiel/tablet of wellicht zelfs een PC, zoals nu) te pielen beperkt is. En dat bij mij het dan afhangt van wat de studenten doen, waarbij ik kies voor de meest directe optie.

Op dit moment is dat of whatsapp op moment dat ze met me het mobiele nummer gedeeld hebben of Facebook messenger (en dan vaak ook de telefoon app versie). En eigenlijk dacht ik dat dat de reden was waardoor ik minder met twitter deed.

Ik moet die mening enigszins herzien. Ja het heeft natuurlijk te maken met wat mijn ‘doelgroep’: studenten/familie/vrienden gebruikt en min of meer op dat moment wil gebruiken. Ik pas me makkelijk aan, als iemand die ooit begonnen is met ICQ, omdat ik niet nerdisch genoeg was voor de IRC kanalen ben ik gewoon meegegroeid met al deze tools. Maar het is meer dan de doelgroep. Hoe ik daar achter ben gekomen?

Mijn iPhone is gevallen! Ja hij was al gevallen en voorzien van een mooie Ductape achterkant, maar nu is hij ook op de voorkant gevallen en is daar ook het glas stuk. Ik heb dus de ‘werktelefoon’ weer uit de kast gehaald, een mooie samsung met android. Maar belangrijker nog, een Samsung waar twittermeldingen op waren ingesteld. Meldingen van jou, Jane McGonigal, Tanya Joosten, Alexander Klopping en nog vele anderen. Ik heb nooit echt in de gaten gehad dat die meldingen niet over zijn gegaan toen ik van de Samsung naar de iPhone ben gestapt en ik heb ze niet gemist, omdat de leegte werd ingevuld met allerlei andere triggers (van bijvoorbeeld de SuperBetter App of de Nike Apps die op dat moment geen Android variant hadden, waardoor ik de iPhone was gaan gebruiken). Nu ik ze weer zie, wordt ik toch weer getriggerd om de mededelingen te lezen en zit ik dus weer midden in een conferentie over o.a. MOOCs waar Tanya Joosten aanwezig is of zie ik weer voordat je er over blogged allerlei berichten op twitter van jou verschijnen. En ik merk ook dat ik zelf weer aan het reageren ben naar mensen. Een stuk of 5 boeken heb besteld en weer contact leg met mensen uit een stuk van mijn netwerk waar toch een beetje de stof overheen was gegaan.

En niet dat ik van twitter was afgegaan of geen tijd meer heb gestoken in social media tools, maar gewoon omdat ik niet door iccontjes, zoempjes en geluidjes werd getriggerd door twitter. Dat zegt iets over het gebruik en dat zegt iets over mij.

Mijn social media gedrag is dus deels device-oriented en dat is wel een bijzondere constatering vind ik zelf. Zeker eentje om rekening mee te houden, want ik zal vast niet de enige zijn. De vraag is of zoveel mensen ‘switchen’ van bijvoorbeeld iOS naar Android op moment dat ze eenmaal gekozen hebben. Maar toch… Een bijzondere les.

Groet Marcel

Geplaatst op 12 augustus 2015, in Het Nieuwe Werken. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: