Anamnese (Spreek uit: Aan ‘m! Game Ze)


Hoi Judith,

Grijns, goede blogposts van je de laatste tijd. Een beetje rebels, voldoende strijdbaar en gelijk dat je hebt! Kan alleen maar zeggen dat je gelijk hebt! Ik wil in deze blog weer even terugstappen naar het student/docent niveau en je vertellen over mijn avonturen met 3 fysiotherapie studenten. Maartje, Linda en Sandra zijn al een aantal weken met me bezig om te bouwen aan een onderwijsproduct voor de opleiding fysiotherapie. Voor hun een afstudeeropdracht, voor mij een mooie uitdaging!

Ze kwamen voor een interactieve DVD, maar we gaan er een Serious Game van maken. Wellicht in een later stadium zelfs met kinect georienteerde digitale ondersteuning. Maar vooraleers eens vanuit een bord/kaartspel. Dit spel moet dan als model/ontwerp dienen zodat we een aantal keren kunnen playtesten. Eigenlijk precies zoals Jeroen A. het voorschrijft 😉

Het heeft overigens even geduurd eer dat we zover waren. Na een aantal praatsessies over het onderwerp van de dames (De anamnese: het eerste vraaggesprek voorafgaande aan het eerste onderzoek tussen therapeut en patient) en na het vaststellen van de ‘te leren elementen’ (communicatieve vaardigheden, plus de onderdelen/volgorde van anamnese) zijn we gaan brainstormen. De dames hadden zich voorbereid, maar het bleek wel dat de beelden nog uit elkaar lagen. Het verliep daarom best stroef. Na de middagpauze hebben we het anders aangepakt. We hebben onze ideeen tot op dat moment verzameld en zijn gewoon ‘opdrachtkaartjes’ gaan maken. Met die kaartjes hebben we gespeeld en al spelende werden de beelden duidelijker, maar wellicht nog belangrijker, tijdens het spelen kwamen we steeds dichter bij 1 beeld. We zijn er nog niet, maar we hebben wel stappen voorwaarts gemaakt. Een eerste prototype van een bord hebben we ook al gemaakt. Zie hieronder:

Je ziet hier een volledig bord met vier spelers. De hoeveelheid spelers hebben we nog niet vastgesteld en alles is in conceptuele fase, kortom work in progress, maar toch leuk om al te delen. De doelgroep zijn eerstejaars studenten fysiotherapie, maar we willen het spel zo maken dat het ook uit te breiden is met kaartsets voor ouderejaars studenten of specialismen indien gewenst. Iedere speler heeft een profiel met eigenschappen (denk aan geslacht, leeftijd, beroep, hobbys, achtergrond) en 4 formulieren (ben de afkorting kwijt) die gebruikt worden in de praktijk bij de anamneses. Op deze formulieren kan een beeld gevormd worden van de patient. Voor jezelf zijn die al ingevuld. Het is juist de kunst om die voor de drie anderen in te vullen. Daarnaast moet je proberen te raden welke profielelementen de anderen hebben. Hoe meer je te weten komt hoe beter.

Je komt meer te weten doordat je kaarten blijft rapen. Er zijn vijf stapeltjes. Je begint bij de rode (bijvoorbeeld 3 beurten), daarna loop je door de blauwe stapels heen (bijvoorbeeld 3 van de eerste, 1 van de middelste, 3 van de laatste) en tenslotte ga je naar de groene stapel (ook bijvoorbeeld 3 beurten). De kleuren vertegenwoordigen de kop, romp en staart van het anamnese proces. De romp is groter omdat daar het meeste informatie is te halen. De middelste blauwe kaarten zijn bijzondere kaarten. Ze veroorzaken een wending in het gesprek, of geven extra informatie die stoort. Het is aan de dames om de kaarten in te vullen op basis van eigen creativiteit, gesprekken met experts uit het vakgebied etc. Maar ze waren al erg creatief tijdens onze oefensessie!

Er zijn verschillende soorten kaarten. Kaarten met kennisvragen, kaarten met opdrachten voor jezelf, kaarten met opdrachten voor een ander, kaarten die je van te voren moet geven aan een andere speler. Je snapt dat we nog moeten kijken hoe we de puntentelling gaan doen en welke varianten er allemaal zijn. In deze fase is het nog ‘zo creatief mogelijk’ zodat we dadelijk kunnen simplifyen.

Leuk he! De dames werken nu de wetenschappelijke onderbouwing van de onderdelen door en proberen zoveel mogelijk opdrachten, vragen en extra informatie te verzamelen voor op de kaartjes. Mijn opdracht is om te werken aan de game-engine. Ik popel om weer te playtesten zodat we een volgend bord kunnen presenteren.

Het is weliswaar niet zo ver van de werkelijke wereld als de Hindoegame voor fysio’s van Jeroen A. maar ik ben erg benieuwd of we de volgende stappen kunnen nemen. Alhoewel de dames erg nieuwsgierig zijn naar beelden van Jeroen’s game. En ik kan ze natuurlijk weer nergens vinden? Heb jij ze nog ergens?

In ieder geval is al je commentaar welkom!

Groet Marcel

Geplaatst op 17 januari 2012, in Gaming en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Judith van Hooijdonk

  Je kunt Jeroen natuurlijk zelf vragen om wat plaatjes 🙂 Ik heb wel zijn PP gevonden van de OWD waar op silde 38-39-40 afbeeldingen het spel terug te vinden zijn http://www.slideshare.net/LICAvansHogeschool/serious-gaming-why-not-have-fun-while-learning-10674460

 2. Anita Stevens

  hey Marcel

  Geweldig leuk om jullie vorderingen al te zien op deze manier.
  Vorige week zag ik alleen nog de geschreven kaartjes.
  Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit een heel leuk studentenproduct wordt.
  Binennkort wil ik graag een proefspelletje spelen.
  Alvast bedankt voor je creatieve inzet!
  groetjes
  Anita Stevens, afstudeerbegeleider fysiotherapie

  • Dag Anita,

   Leuk dat je onze blog aan het volgen bent 😉 Ik ben ook erg nieuwsgierig naar wat het gaat worden, maar ik moet zeggen dat de dames erg creatief zijn. We houden je op de hoogte!

   Groet Marcel

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: