Slimmer werken? De Week van #HNW


Goedemorgen Marcel,

Door een reshuffling van onze taken heb ik het onderwerp HNW, Het Nieuwe Werken of voor mij Het Normale Werken🙂 als aandachtsgebied erbij gekregen.
Wat is Het Nieuwe Werken? ‘Vroeger’ werd gesproken over telewerken, flexwerken, werken2.0, thuiswerken. Dit filmpje van Vitens laat zien dat elke tijd zijn eigen nieuwe werken kent.

Mijn eerste uitnodiging heb ik al binnen: een bijeenkomst van Maastricht Bereikbaar (die staat vanmiddag gepland, ik ben er niet bij, heb een andere afspraak :))
Op de website staat te lezen:

Slim werken en slim reizen. Dat is de kern van het programma Maastricht-Bereikbaar 2010-2016, waarmee overheden, werkgevers en aanbieders van mobiliteitsdiensten de stad en de regio blijvend bereikbaar willen houden.

Onze werkgever is een belangrijke in de regio en daarom betrokken bij dit programma. Die A2-ondertunning heeft natuurlijk een grote impact, ook voor mijn autoritje Maastricht-Heerlen. Nu heb ik het voordeel dat ik mijn werk zelf kan indelen, daarom heb ik mijn werktijden al ruim een jaar geleden aangepast. Ik probeer voor de file Maastricht uit te zijn, ik vertrek om half 8. Meestal rij ik zo tegen 6 uur weer op het knooppunt Geusselt en dan ik de meeste drukte weer voorbij. Ik werk 3 dag van 9 uur en daarnaast nog (minimaal :)) 5 uur thuis. Tot op heden heb ik niet veel hinder gehad van de werkzaamheden.

knooppunt Geusselt

Ook ik heb enquĂŞtes over woon-werkverkeer ingevuld die ik als inwoner van Maastricht en als werknemer van Zuyd heb ontvangen.
Natuurlijk wil men openbaar vervoer en carpoolen stimuleren. Carpoolen vergt veel afstemming en met het openbaar vervoer ben ik 3x zo lang onderweg. Dus als het verkeer blijft doorstromen zoals het nu doet, rijd ik met de auto.

De A2-ondertunneling wordt nu ook ‘gebruikt’ om het thuiswerken te stimuleren. Het Nieuwe Werken omvat natuurlijk veel meer dan alleen thuiswerken.
Voor mij hoort HNW een manier te zijn om gemotiveerde medewerkers te krijgen die vanuit een samenwerkende manier van werken met eigen verantwoordelijkheid en in vertrouwen een grotere waarde voor de organisatie zijn. Dat dit allemaal plaats-en tijdonafhankelijk moet kunnen en dat hier ICT- en ruimtelijke faciliteiten voor moeten worden gecreëerd, lijkt me duidelijk.

HNW raakt alle afdelingen, ICT en gebouwaanpassingen zijn in dit kader nog de minste hobbels die genomen moeten worden. Het gaat om een hele cultuuromslag. Daarnaast gaat het ook veel meer om de definitie: wat Zuyd vindt wat HNW inhoudt? En dan bedoel ik niet Zuyd management en adviseurs maar alle Zuydmedewerkers. Wat vinden de Zuyderlingen zelf wat HNW is? Informatie fysiek of digitaal, flexplek of niet, thuiswerken of niet, gebruik van social media of niet? Is HNW het werken waar je wilt, wanneer je wilt en wanneer het nodig is, met behulp van ICT en in het bijzonder social media?? HNW gaat pas leven als de Zuyderling het oppikt en er iets mee gaat doen.

Tijdens de voorbereiding van deze blogpost kwam ik er achter dat vandaag Minister Verhagen De week van Het Nieuwe Werken opent. Op de website Het Nieuwe Werken Doe je Zelf staan slimme tips hoe simpel het is om zelf te beginnen met HNW.

Natuurlijk is HNW voor ons en onze docenten niets nieuws. Velen hebben geen 9-tot-5 mentaliteit en willen graag thuis ook van de ICT-faciliteiten gebruik maken. Er is in het verleden ook al gewerkt aan thuiswerkplek-ontsluiting. Docenten waren daar vaak niet helemaal tevreden over. Dat had ook te maken met de beperkte middelen die daartoe werden vrijgemaakt.
Het project van de A2-ondertunneling is nu wel aanleiding om intern op verschillende afdelingen na te denken over HNW. Hopelijk komt dit tot een (gedragen) hogeschoolbrede visie. Veranderingen (zoals inzet van online samenwerkingstools) zullen ook nu weer in kleine stapjes moeten worden aangepakt.

Mijn (onze) taak is om aan te blijven tonen dat nieuwe technologie en sociale netwerken goed ingezet kan worden om samenwerken te bevorderen. Wij moeten blijven inzetten op bewustwordingsprocessen en kennis delen over de toepassingsmogelijkheden.

Tot straks in de trein, ook een prima plek om te werken.
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 7 november 2011, in Het Nieuwe Werken en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: