We need to talk about AI [video]


Artifical Intelligence
Een onderdeel van de wetenschap naar ‘artificial life’. In dit geval gaat het niet om motorische functies van levende wezens, maar om de hersenen: kunnen computers zaken overwegen en beslissingen nemen waar ‘irrationele’ zaken een bepaalde waarde vertegenwoordigen? Kan een computer gehecht raken aan een oud schilderijtje, omdat het toevallig een schilderijtje is van grootouders?
Bron: Ensie

Hi Marcel,

De laatste jaren ben ik op mijn werk niet echt meer bezig met nieuwe technologie voor het onderwijs. Het blijft me natuurlijk wel ‘triggeren’. Artificial Intelligence (AI) is zo’n mysterieuze nieuwe technologie voor mij. Iets waarmee we volgens het Horizon Report 2018 over een aantal jaren binnen het onderwijs rekening moeten houden. Artificial Intelligence kan, zo staat in het artikel 7 Roles for Artificial Intelligence in Education zowel docenten als studenten helpen met leren en doceren, zoals automatisch cijfers toekennen en gepersonaliseerd te leren.

Door de gigantische hoeveelheid data die beschikbaar is kunnen computers veel sneller patronen herkennen, zo leren deze machines en worden ze veel intelligenter dan wij mensen. Artificial Intelligence wordt al in diverse gebieden ingezet die tot jaren geleden alleen tot de menselijke intelligentie behoorden zoals gezichts- en spraakherkenning, vertalingen en besluitvorming. De zelfrijdende auto, de geautomatiseerde online assistenten, Google translate, het zijn allemaal voorbeelden van AI. Mogelijkheden liggen er voor verzekeraars om het in te zetten bij werven van klanten die het meeste geld opleveren en voor de zorg om het te gebruiken om sneller en betere diagnoses te stellen. Artificial Intelligence staat nog in de kinderschoenen. Maar computers leren snel. De potentie lijkt enorm. Tech-evangelisten zien vele mogelijkheden en zeggen dat we er niet bang voor moeten zijn.

Nieuwe technieken zorgen voor nieuwe mogelijkheden. Ook bij jouw faculteit ICT en het lectoraat Data Intelligence verkennen jullie de mogelijkheden van big data, machine learning, deep learning en tools als Siri en Alexa. Toch zorgen nieuwe technieken ook altijd voor dilemma’s. Is het sneller en betere diagnoses stellen iets dat we aan computers willen over laten? Wat is dan beter? Is fouten maken uit den boze in onze ‘perfecte’ maatschappij? En hebben wij hetzelfde beeld bij ‘perfect’? Zijn dit  soort ethische vraagstukken ook onderwerp van gesprek in jullie onderwijs, met onze ICT-ers van de toekomst?

De laatste tijd lees ik steeds vaker kritische bijdragen over Artificial Intelligence, zelfs futuristen (of is dat de schuld van het algoritme 🙂 ) vinden dat we moeten praten over AI. Eén van de futuristen is Gerd Leonard. Hij maakte onderstaande video:

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 9 september 2018, in Technology en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: