Scrum jij?


teamEn in de NRC van vandaag las ik nog een aardig artikel, Marcel.

Ik had het afgelopen tijd al vaker gehoord. We moeten dus gaan scrummen! Het zou een efficiëntere manier zijn om vernieuwingen te realiseren. Vooral in de IT wereld schijnt het populair te zijn. In plaats van projectplannen met een (meestal niet-realistische) planning gewoon aan de slag met een groepje van 3 tot 9 personen. Daar wordt je als organisatie lekker agile van. Heerlijk al die popiejopie managementtermen 😦

Scrummen doe je met een zelfsturende multidisciplinair team dat in een korte tijd (sprintje) een product opleveren, die samenwerken met ‘de klant’, en met de ontvangen feedback verdergaan met ontwikkelen. Een scrumteam werkt open en transparant. Focus en toewijding zijn wel belangrijke uitgangspunten. Je moet immers in een korte tijd iets opleveren. Op deze manier samenwerken levert veel plezier op. Dat snap ik wel, als je de tijd krijgt om een paar weken aan een duidelijk doel te werken. Ik zou wel op deze manier met een onderwijsontwikkelteam aan de slag willen gaan!
Deze managementfilosofie (was blijkbaar al hip in de jaren 80) is breed inzetbaar. Je kan overal scrummen: op het rugbyveld 🙂 maar ook in het onderwijs. Er is zelfs al een onderwijsmethodiek eduScrum.

Scrummen

 

Potje scrummen? 🙂
Sportieve groeten,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 24 januari 2015, in Het Nieuwe Werken, Innovatie en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Scrum me in!

  2. Ik heb vorig jaar voor het eerst ge-eduscrumd (?) haha met studenten pabo 2….en dit jaar gaan we dit met LA 4 bij de MLI ook doen. Erg leuk om te doen!

  3. Vorig schooljaar voor het eerst geëxp[erimenteerd met eduScrum. Dit jaar schoolbreed ingevoerd. Veel goede ervaringen met eduScrum !

    Je kunt hierover meer lezen in mijn blog als je wil : http://alexicoo.wordpress.com

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: