Das war TOL


Tsja Marcel, het is niet anders. Met pijn in ons hart hebben wij afscheid genomen van het lectoraat Technologie-Ondersteund Leren. Per 1 februari is het lectoraat opgeheven. Dat betekent niet dat het thema technologie-ondersteund leren verdwijnt. Gelukkig niet. Het is nog even afwachten hoe dat vorm gaat krijgen.

Zoals ik in november blogde heb ik veel tijd gestopt in de website van het lectoraat. Die verdwijnt per 1 april. Daarom toch maar even een paar screenshots gemaakt …..

Nog even wat cijfers …. De website is tussen 1 september en 31 januari 2.267 keer bezocht. Dit is gemiddeld 14 keer per dag. 18% van het bezoek kwam van een computer uit het Zuyd netwerk. Niet spectaculair, maar toch aardig gezien het feit dat we nog nauwelijks bekendheid aan deze website hebben gegeven.

De informatie van deze site gaat natuurlijk niet verloren. Jouw berichten over je promotie-onderzoek zijn ondergebracht op onze 2beJAMmed. De blogberichten én DC4E staan nu op vernieuwde website

onderwijsontwikkeling.zuyd.nl

Op deze website staat ook de informatie van community.community.zuyd.nl, de blogomgeving van initiatiefgroep Community van Communities waar ik ook aan deel heb genomen. Deze website gaat binnenkort offline.

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 6 maart 2018, in blended learning en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Dit nieuws had ik nog niet vernomen! Wat jammer dat dit lectoraat is verdwenen, juist in een periode waarin ons onderwijs een transitie doormaakt waarbij technologie een belangrijke rol gaat spelen. Maar jullie werk is zeker niet voor niets geweest en ik hoop, zoals je al aangeeft, dat het thema op een andere manier vorm krijgt in onze organisatie en jullie allemaal met jullie kennis en kunde blijven bijdragen.

  • Ik ben het met je eens. Maar het is raar dat wel (en terecht) belang is in onderzoek naar toetsen en curricula maar het onderzoek naar Technologie in het onderwijs vindt het CvB niet nodig, omdat onderzoek niet de vraag in de organisatie oplost en er geen vraag is naar dit soort onderzoek. We hebben te maken met een kip-en-ei-problematiek. TOL wordt opgeheven omdat de vraag niet leeft naar dit onderzoek, maar hoe zou de vraag moeten leven als je niet weet wat effectief is en er wordt veronderstelt dat als je met Moodle kunt omgaan je goed blended onderwijs hebt of dat iedere docent blended onderwijs zou moeten kunnen ontwikkelen, want hij heeft alle tools beschikbaar. Kijk naar het TPACK-model waar duidelijk is dat ICT een onderdeel moet zijn van je design (transformatie) en niet een trucje dat je later nog toevoegt (substitutie). Vinden we het allemaal dan logisch dat ICT in het onderwijs alleen een kwestie is van technologie inzetten ongeacht of we weten of deze technologie überhaupt effectief en efficiënt is. Op deze manier komen we naar mijn mening veel te laat in de transitiefase die nodig is om te transformeren.

   (zie ook pagina 3 van https://www.slideshare.net/weerdt/vraagarticulatie-ict-en-onderwijs)

 2. Ha Judith,

  Technologie Ondersteunend Leren heeft al veel namen gehad en gaat vast in de toekomst nog veel namen krijgen. We blijven doorgaan met innoveren, onderzoeken, leren, doceren en proberen om het onderwijs beter te maken. Ook met technologie. Ik ga proberen om vanuit de hoek van data-driven met onderzoek effecten te meten van learning analytics maar ook van technologie ondersteunend leren. Jij gaat vanuit je werk binnen O&O, je werk met Moodle en je werk als innovator ook lekker verder. Onze collega’s landen straks ook wel weer ergens binnen Zuyd en blijven daar de mensen die ze zijn en dus de mensen die naar de toekomst blijven kijken.

  Wat de toekomst brengt zien we dan wel weer.

  Goed gedaan! Netjes gedaan! De site verdiende een voortgang, maar je inzet en creativiteit zal vast in een nieuwe omgeving ook tot zijn recht komen!

  Groet Marcel

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: