Definieer Blended Learning


Hi Marcel,

Even met terugwerkende kracht reageren op jouw blogberichten over BlendKIT 2017. In jouw Engels blog benoem jij de vele discussies (ook binnen Zuyd) over het begrip Blended Learning. Het hanteren van een gezamenlijke taal is hierbij zeer belangrijk. Jij benoemt blended learning (en ik denk vele met je) als een combinatie van f2f en online onderwijs. Paul Kirschner is het niet met je eens. Volgens hem is de tem ‘blended learning‘ overbodig. Kirschner zegt dat al het onderwijs ‘blended‘ omdat het bij het ontwerpen gaat om een goede mix te maken van ingrediënten, technieken en tools, en ict is daar één (belangrijke) van. Kirschner maakt daarom een onderscheid tussen contingu (‘naburig’) en gedistribueerd leren (zie interview tussen Wilfred Rubens en Paul Kirschner).

In het visiedocument over DLWO hebben wij blended learning gedefinieerd “als een combinatie van face-to-face (klassikaal) leren en online leren. Maar ook als een mengvorm van synchroon en asynchroon leren, van leren op Zuyd en elders, samen en individueel, gestuurd en zelfgestuurd”. En in het ontwerpdocument voor Zuyd Professional hanteren we de definitie uit een artikel van Garrison en Kanuka (2004): […] the thoughtful integration of classroom face-to-face learning experiences with online learning experiences.

Ik ben toch eigenlijk een voorstander om de omschrijving volgens het begrippenkader van SURF te hanteren

blended learning een mengvorm van face-to-face en ICT-gebaseerde onderwijsactiviteiten, leermaterialen en tools. Beide soorten leeractiviteiten maken een substantieel onderdeel uit van het onderwijs; idealiter versterken ze elkaar. Het doel is onderwijs te ontwikkelen dat gebruik maakt van ICT om effectief, efficiënt en flexibel leren mogelijk te maken, met een stijging van het leerrendement en de student/docenttevredenheid tot gevolg.

Op de dag dat ik de wekelijkse TEDtalk-rubriek in de Nieuwsflits heb stopgezet kwam ik onderstaande TEDtalk tegen over blended learning 😉 . Een enthousiast verhaal van Monique Markhoff. Zij benoemt in haar talk enkele blended learning modellen (waar Wilfred ook vaker over heeft). Op het eind van haar talk benoemt zij 4 punten (flexibility, commitment, mindset, role of teacher) die in haar ogen (en in die van mij) belangrijk zijn als je wilt starten met blended learning. 

Zijn wij als organisatie flexibel genoeg en ‘committed‘ om ons onderwijs te blenden? Mindset van zowel studenten en docenten zijn hierbij belangrijk, net zoals het trainen van docenten. In dat kader ben ik me weer eens aan het storten op Dingen@Zuyd. Het was hoog nodig om de informatie op deze kennisdeelomgeving over leren en lesgeven met ict voor Zuyd te updaten. Samen met Didi en Pieter ben ik met deze klus bezig. Binnenkort verhuist deze WordPressomgeving en in een nieuwe jasje gestoken. Dat is ook een goed moment om de naamgeving aan te passen. Veel voormalige ‘dingen’-websites bestaan inmiddels niet meer (zoals de 21e dingen van SURF waarop die van ons gebaseerd was). Wil je eens met ons meedenken? Wat zou jij een goede naam/url vinden?

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 16 maart 2017, in blended learning. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.