Scoringsrubriek informatievaardigheden


Dag Marcel,

Via tweets van Leen Liefsoens had ik al meegekregen dat Jos van Helvoort, docent IDM Haagse Hogeschool onlangs gepromoveerd is op het onderwerp: beoordelen van informatievaardigheden in het hoger onderwijs. Via Twitter had ik dit onderzoek al gedeeld. In de nieuwe IP stond een artikel van zijn hand. Toch ook wel interessant om dit via ons blog te delen.

Een groot deel van zijn promotieonderzoek was gericht op het vaststellen van de betrouwbaarheid en geldigheid van een door hem ontwikkelde scoringsrubriek. De scoringsrubriek is een checklist met aandachtspunten voor het beoordelen van informatievaardigheden van studenten. Het beoordelingsinstrument maakt meetbaar of studenten informatievaardigheden bevatten en goed kunnen toepassen, op de volgende criteria:

 • oriëntatie op het onderwerp
 • bronvermelding in de tekst
 • de bronnenlijst
 • de kwaliteit van de gebruikte bronnen
 • verwerking van relevante informatie tot nieuwe kennis
 • de gebruikte zoektermen
 • gebruik van secundaire bronnen (zoekmachines en bibliografische databanken)

Deze scoringsrubriek blijkt na uitgebreid onderzoek valide en betrouwbaar te zijn. De scoringsrubriek is te gebruiken in het kader van de beoordeling van diverse studentenproducten zoals onderzoeksverslagen, eindscripties en essays. Uiteraard kan het naast summatief beoordelingsinstrument ook door studenten worden gebruikt om hun eigen informatievaardigheden te verbeteren. Een soort selfassessmenttool. Het promotieonderzoek maakt ook aannemelijk dat het een instrument is waarmee je informatievaardigheden zowel kunt beoordelen als stimuleren. En stimuleren van informatievaardigheden willen we toch allemaal! 🙂

scoringsrubriek

De scoringsrubriek is als Word-doc beschikbaar gesteld onder CC-BY-NC-SA via de HBO-kennisbank waar ook een korte toelichting op het gebruik van de scoringsrubriek is toegevoegd.

Helaas is het instrument niet als digitale tool beschikbaar. Is wel de wens van de samensteller. Misschien, als jij of je collega’s bij de faculteit ICT dit een toepasbare tool vinden, er tijd en energie in willen steken? 🙂 Het is immers gepubliceerd onder een Creative Commons licentie, dus vrij (met in achtneming van de licentie) te gebruiken en aan te passen.

Benieuwd of jij en andere docenten dit een handig hulpmiddel vinden. Voor jou als docent en/of voor je student.
Groet Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 12 oktober 2016, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Hey! Interessant! Daar gaan we naar kijken; bedankt voor het alert maken op dit onderzoek!

 2. Dag Judith,

  Als Jos van Helvoort gepromoveerd is op de Scoringsrubriek, dan zal zijn instrument ongetwijfeld betrouwbaar zijn. Toch heb ik in het Masteronderzoek van MLI met als onderwerp Informatievaardigheden, als kritiek op de Scoringsrubriek gegeven dat het instrument vooral productgericht is en minder procesgericht.
  Ik heb in het verleden een gesprek gehad met Saskia Brand-Gruwel van de OU voor het onderzoek, zij geeft aan dat er momenteel geen geschikt instrument beschikbaar is. Amber Walraven heeft enkele instrumenten ontwikkeld, deze zijn echter complex, moeilijker inzetbaar voor het onderwijs.
  Van belang is een instrument te ontwikkelen dat gebaseerd is op het proces van de Big 6 in combinatie met de vaardigheden volgens de KSAVE (beschreven door Voogt & Roblin in hun Discussienota over 21st Century Skills). Informatievaardigheden is tegenwoordig een hoofdskill binnen de 21st Century Skills, dit is een goede ontwikkeling.
  Ik heb binnenkort een gesprek metIsolde Lahaije en Dionne Stuivenberg binnen Zuyd i.v.m. de leerlijn Informatievaardigheden. Het is altijd goed om kennis te delen, misschien leidt dit tot een geschikt instrument. Interessant is verder om te sparren met Gezondheidszorg die Informatievaardigheden al langer inzetten in hun curriculum. Uiteraard is ook de bibliotheek een belangrijke sparringpartner hierin.

  • Judith van Hooijdonk

   Dank voor je reactie, Ad. Altijd goed om kritisch te blijven kijken naar onderzoeken. Ik heb de scoringsrubriek niet echt nauwkeurig bestudeerd. Ik ben daarom benieuwd naar jouw opmerkingen op de scoringsrubriek in je MLI-onderzoek. Heb je je onderzoek online gedeeld? Ik kan het niet vinden. Of er is iets mis met mijn zoekstrategie 😉
   Het klopt dat een produktbenadering is maar dat is de ‘big 6‘ ook. Van belang is de ‘hele taak’benadering waarbij studietaken geïntegreerd worden aangeboden en niet in deeltaken. Informatievaardigheden kunnen (volgens het onderzoek van Walraven, Brand-Gruwel en Boshuizen, 2013) het best worden toegepast in een specifieke context. Het geven van losse cursussen informatievaardigheden blijkt uit dit onderzoek niet zo zinvol. Uiteraard speelt de bibliotheek hierbij een grote rol, maar dan wel als integraal onderdeel van het curriculum *imho*. Benieuwd hoe de leerlijn Informatievaardigheden van fac. ICT in hun curriculum is geïntegreerd. Ik zal in ieder geval Isolde en Dionne attenderen op mijn blog.
   Kennis delen is zeker goed. Ook online. Je bereikt daarmee mensen waar ik in eerste instantie niet aan zou denken. Dat blijkt ook maar weer door de diverse reacties via diverse social mediakanalen op dit blogbericht. Nice.

 3. Hoi Judith,

  Dit lijkt me heel eenvoudig met een Excel-spreadsheet op te lossen. Ik heb al heel veel testen hiermee gemaakt. Denk aan belbinroltest, enneatype, kleurentest de Caluwe, leerstijlen Manon Ruijters en zelfbeoordeling Managementrol. Overigens kan iedereen deze gebruiken (CC) en krijgen.
  Dus als ik de systematiek ken achter het formulier is het zo om te zetten in een scoringslijst en eventueel koppelen van een database voor de docent.
  Dus als iemand interesse heeft in de digitale versie dan hoor ik het wel.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: