Welke blend? #onderwijsontwerpen


Ha Marcel,

In een reactie op mijn blog schrijft onze collega René Claessen“De blend is in mijn perspectief alleen maar een onderwijs-leeromgeving. Wat vroeger het lokaal was, is nu het device”. Is dat zo? Gaat het niet verder? Ik heb onderstaande afbeelding uit een presentatie van Marcel de Leeuwe die hij in mei bij Zuyd heeft verzorgd (geen idee voor welke opleiding/team). Moeten we niet samen afspreken waar die schuifjes moeten staan alvorens we ‘iets’ gaan ontwerpen? (Her)ontwerpen is ook een kwestie van samen kiezen.

leerbeleving

In het visiedocument op de DLWO waarin uitgangspunten voor de komende jaren voor Zuyd zijn geformuleerd, omschrijven we blended learning als volgt: Blended learning kan gedefinieerd worden als een combinatie van face-to-face (klassikaal) leren en online leren. Maar ook als een mengvorm van synchroon en asynchroon leren, van leren op Zuyd en elders, samen en individueel, gestuurd en zelfgestuurd.

Zoals René het volgens mij ziet zou het alleen ict-driven zijn, terwijl dat niet zo is. Denk ik.

Ik heb ook nog even gescrold door de presentaties van de studiedag ‘Blended learning’ van de Vereniging Hogescholen op 25 november jl. Ik was daar niet aanwezig, maar misschien dat ik daar wat meer antwoorden vind …

Pedro De Bruyckere vindt ook dat technologie niet het vertrekpunt moet zijn, maar vooral uitgaan van tijd, ruimte en netwerken. Tijd is kostbaar dus die moeten we optimaal gebruiken (zegt ook Salman Khan). We leren niet alleen op school, via een device (online/virtueel), maar ook op de werkplek. En de zone van naaste omgeving(!) wordt steeds belangrijker, en dan gaat het om het leggen van connecties. Volgen het connectivisme (geïntroduceerd door George Siemens als nieuwe leertheorie) moeten we leren:

  1. onderscheid te maken tussen (on) belangrijke kennis
  2. dat nieuwe kennis verwerven belangrijker is dan kennis bezitten
  3. en dat niet allen know-how & know-what belangrijk is, maar ook know-where!

Zie ook mijn blog nav een filmpje van Stephen Downes waarin hij zegt dat we niet van onderwijsontwerpen moeten uitgaan maar mechanisme dienen te bedenken waardoor lerende hun eigen curriculum ontwikkelen (betekenisvol leren).

Wellicht is dat voor ons nog een stap te ver ….

Volgens de presentatie van het lectoraat Teaching, Learning, & Technology van Inholland gaat het bij blended learning om de beredeneerde inzet van ict waarbij de leerprocessen waarmee de student in aanraking komt centraal staan. Hier is ict dus wel uitgangspunt. Op basis van veel onderzoek dat gedaan is naar leerpraktijken die ontworpen zijn op basis van blended learning en hoe deze duurzaam geïmplementeerd worden, blijkt dat het vaak mis gaat bij fase 1 van het ontwerpproces (context en randvoorwaarden) en fase 3 (scholing en organisatie). Duurzame implementatie hangt vaak samen met pioniers, transformationeel leiderschap en teamleren.

Uit ervaring weten we dit, maar fijn dat het ook door onderzoek onderbouwd is.

Ook nog even dat slides van de HU gekeken over het regelen van blended learning op instellingsniveau. Het waren plaatjes die ik ook herkende van hun presentatie tijdens Dé Onderwijsdagen. Belangrijk om deze ontwerpdimensies ook mee te nemen.

HU

Verder waren er nog interessante presentaties van Robert Schuwer, over MOOCs en Informatica Communicatie Academie van de HAN . De presentatie van Tinqwise laat zien waar het volgens mij om gaat. En dat is om een sociaal leerklimaat te creëren met behulp van blended learning.

Mijn conclusie:

Schenk veel aandacht aan context en randvoorwaarden van een ontwerpproces. Bepaal samen de uitgangspunten. Hiervoor hebben Rienke en ik voor Zuyd Professional gisteren een opzet gemaakt en enkele uitgangspunten geformuleerd. Je snapt dat mijn inbreng voornamelijk ging over open onderwijs en social learning. Mijn uitgangspunten blijven transparant, open en samen. En dat vind je terug in mijn ontwerpprincipes. En dat hierbij ict een activerende en stimulerende rol speelt, is voor mij vanzelf sprekend. Maar niet alleen, het device, René. Ook de fysieke leeromgeving.

Groet,
Judith

PS
Het is wellicht ook nog leuk om de presentatie over de Blended Learning Game van onze collega’s van de HAN te bekijken. Dit nav onze skypesessie deze week met de collega’s van Avans over hun onderwijsgame.  Nu wij nog!

 

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 17 december 2015, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: