Superbetter inzetbaar in het onderwijs? Part One (door Aniek)


Ha Judith,

Aniek den Teuling student HBO-ICT is samen met me aan het kijken of en hoe we SuperBetter zouden kunnen inzetten in het onderwijs.

Hier haar eerste overzicht:

Wat is SuperBetter?

Inleiding

SuperBetter is een game bedacht door Jane Mcgonigal. De game bestaat uit een online desktopversie, en een app met beperkte functionaliteiten. Het is geen game zoals je die bij het woord zou verwachten. Het gaat niet om vechten, racen, moorden et cetera. Het is een game die mensen kan helpen hun doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen en wilskracht te verbeteren. De samenvattende term hiervoor is ‘resilience’.

Jane Mcgonigal heeft onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat mensen meer resilience bezitten wanneer ze gamen, dan in het echte leven. In een game blijken velen door te gaan, net zo lang als nodig is om het volgende level of die extra punten te behalen. In de virtuele wereld geven mensen niet op totdat hun doel bereikt is. Gamen heeft dus best goede eigenschappen, aldus Mcgonigal. We kampen echter met één probleem: waarom gaan we in de game door ‘till the end, en geven we op als het in het echte leven even tegenzit?

De oplossing is een game die je in real life speelt. Niet in een virtuele wereld, maar in jouw echte wereld. Hieruit is SuperBetter ontstaan. De features van SuperBetter zijn gebaseerd op wetenschappelijke feiten: er is dus bewezen dat de aanpak inderdaad werkt.

Epic win

Aan het begin van de game specificeer je jouw ‘Epic win’. Dit is een persoonlijk doel dat je heel graag wil bereiken. Een game draait helemaal om dit doel. Als je dit behaald hebt, heb je de game gewonnen. Hierna kun je weer een nieuw doel uitkiezen en de game opnieuw starten.

Resilience

Het vergroten van resilience is een De definitie volgens SuperBetter is: het vermogen om sterk, gemotiveerd en optimistisch te blijven, zelfs wanneer je te maken krijgt met moeilijke uitdagingen. Resilience heeft een sterk effect op je gezondheid doordat je lichamelijke en emotionele welzijn een boost krijgt. Het helpt je je doelen te bereiken doordat het je uithoudingsvermogen, wilskracht en focus vergroot. Sociale support is daarbij belangrijk.

Er wordt onderscheid gemaakt in 4 soorten resilience. SuperBetter geeft voor elke soort een aantal ‘acties’ die je kunt doen om de resilience te vergroten.

Resilience Wat Hoe
Physical Sneller genezen en herstellen van stress. Exercise. Stel jezelf twee vragen:

1. Zit/lig je?

2. Eet je?

Beide nee, telt als exercise.

Mental Het vermogen gefocust en vastberaden te blijven. Je uiterste best doen wanneer dit het meest nodig is. Drie soorten wilskracht:

I will power.

I won’t power.

I want power.

Emotional Jezelf goed voelen. Maakt je sterker. 3:1 ratio. Voor elke negatieve emotie drie positieve emoties.
Social Helpt genezen en sterker worden. Allies.

Allies

Uit onderzoek is gebleken dat het delen van (positieve) ervaringen met anderen een boost geeft aan onze mentale, lichamelijke en emotionele gezondheid.

Een Ally is iemand die jij uitnodigt om je te steunen en aan te moedigen om ‘beter’ te worden. Dit zijn mensen die je vertrouwt, waarbij je jezelf kunt zijn en op je gemak voel. Allies kunnen meekijken wat jij bereikt hebt. Ze kunnen reageren op quests etc. die jij bereikt hebt, maar kunnen je ook tips, advies en support geven wanneer het even niet zo goed gaat.

Game aspecten

Zoals gezegd moet SuperBetter een game in het echte leven zijn. Er zijn daarom een aantal karakteristieke aspecten uit games terug te vinden in SuperBetter. Het doel daarvan is om de triggers die ervoor zorgen dat gamers tot het uiterste doorgaan, toe te passen in real life.

Trigger Omschrijving
Quest Iets dat je helpt je ‘Epic win’ te bereiken. Een quest laat je ergens over nadenken, of laat je iets doen.
Allies Vriend/bondgenoot. Zie hierboven.
Power-ups Een power-up is iets dat je kracht geeft. Een kleine activiteit of gedachte die je blij maakt en je sterker laat voelen.
Bad guys Iets dat je tegenhoudt in het bereiken van je doel. Bay guys hebben te maken met verleiding, gewoonte of verveling. Deze moet je proberen te verslaan.
Future boosts Een moment in de nabije toekomst waar je naar uitkijkt. Geeft je een doel, iets om je op te verheugen.
Achievements Overzicht van wat je allemaal al bereikt hebt. Geeft een trots gevoel en motivatie om door te gaan.

 Voordelen

 • Helpt om meerdere manieren je doel te bereiken.
 • Wetenschappelijk onderbouwd.
 • Aspecten die ook in andere games voorkomen. Power-ups, quest voltooid, bay guy verslagen. Je wil doorgaan en nog meer bereiken.
 • ICT’ers gamen vaak: SuperBetter sluit op de leefwereld aan.
 • Gratis desktopversie
 • Standaard powerpacks (quests, power-ups, bad guys) om direct te starten
 • Mogelijkheid tot eigen powerpack samenstellen: persoonlijke aansluiting
 • Één Epic win (doel) per game. Bent niet afgeleid door eventuele andere doelen.
 • App geeft notificaties, je wordt telkens aan je doel herinnerd.

Nadelen

 • Één Epic win (doel) per game. Is vervelend als je meerdere combineerbare doelen hebt.
 • Niet mogelijk compleet powerpack te creëren. Alleen losse quests, power-ups en bad guys.
 • Niet mogelijk je eigen quests, power-ups en bad guys te delen met anderen, zodat iemand met hetzelfde doel deze ook kan gebruiken. Denk aan onderwijs context: behalen van een bepaalde onderwijsmodule.
 • App bevat minder functionaliteiten.
 • Je moet het wel elke dag spelen om resultaat te bereiken.

SuperBetter @ Zuyd

Probleem

Te veel eerstejaars halen hun propedeuse niet binnen één jaar, of stoppen met de opleiding. Dat is nadelig om een aantal redenen:

 • Imago van de opleiding: te moeilijk of juist te makkelijk?
 • School krijgt FTE’s op basis van het aantal leerlingen. Minder leerlingen = minder FTE’s = docenten ontslaan
 • Negatieve invloed op scores in gidsen als Keuzegids/automatiseringsgids etc.
 • Demotivatie onder de leerlingen als hun klas leegloopt
 • Eerstejaarsvakken in je tweede jaar moeten overdoen is voor de student zelf ook niet motiverend

Mogelijke oorzaken

 • Verkeerde studiekeuze: opleiding past niet bij student
 • Eindeloze studie switchers
 • Te moeilijk
 • Onderschatten van de stof/hoeveelheid
 • Te veel afleiding: studentenvereniging, gamen, social media, bijbaan.
 • Te weinig tijd aan studie besteed
 • Van uitstel komt afstel en een onvoldoende
 • Pure luiheid, niet studeren

Het zal moeilijk zijn om studenten met de bovenste twee problemen te motiveren. Voor de andere oorzaken is een mogelijke oplossing gevonden.

Mogelijke oplossing

Wat
Inzet van SuperBetter bij Zuyd.

Waarom
Verbeteren van de resultaten door vergroten van de resilience, doorzettingsvermogen en motivatie van de studenten.

Waar
Modules waar een laag percentage studenten een voldoende voor haalt. Info hierover uit Osiris /leerlingvolgsysteem halen.

Wie
Er wordt gedacht aan eerstejaarsstudenten in verband met de grote uitval in de propedeutische fase. Zij zijn nog ‘fris’ en maken een nieuwe start, zijn nog in zekere mate te vormen. Kan ook voor hogerejaars. Issue: hebben zij daar wel zin in, wordt het serieus genomen.

Stakeholders:

 • Studenten
 • Docenten
 • SLB’er
 • Onderzoekteam

Hoe
Onderzoek. Er wordt 1 module /blok uitgekozen om SuperBetter in toe te passen. Zowel desktop versie als app. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee testgroepen: één groep gebruikt de game 10 weken lang tijdens de module/het blok, de andere groep niet. Daarna resultaten vergelijken.

Invulling game

Zoals beschreven werkt SuperBetter met quests, allies, power-ups, bad guys en future boosts. Een mogelijke invulling is:

 • De standaard quests e.d. van SuperBetter
 • Quests e.d. specifiek van toepassing op de module, geformuleerd door school aan de hand van het activiteitenrooster/ moduleboek
 • Quests e.d. geformuleerd door de student zelf. Student kent zijn eigen zwakke en sterke punten het best.

Hieronder zijn een aantal voorbeelden voor een module X opgesteld.

Quests

Voorbeelden: – Ga vandaag naar het hoorcollege van module X. – Vat de powerpoint van het hoorcollege samen – Maak opdracht X – Lees artikel X door en markeer belangrijke punten – Herhaal artikel X

Power-ups

Specifiek van toepassing op een module? -> nog over nadenken

Bad guys

Wat Hoe te verslaan
Facebook Log uit, raak die ‘aanmelden’ knop een uur lang niet aan en let gewoon op in de les / lees dat artikel door.
Mobiele telefoon (Whatsapp e.d.) Als je met school bezig bent: zet hem op stil. Om echt iets gedaan te krijgen: geef je mobiel aan je moeder/vader/buurman en neem deze pas terug als je je gestelde doel uitgevoerd hebt.
Gamen Zie een aantal punten:

http://www.wikihow.com/End-a-Video-Game-Addiction

Series kijken De onweerstaanbare drang komt op om de nieuwste aflevering van X te kijken? Open niet Netflix/Popcorntime maar het hoorcollege en neem dit door.
Studentenvereniging/zuipen/slaapgebrek Best gezellig en goed voor de contacten. Maar alles waar te voor staat is niet goed. Dus niet elke dag en ook niet tot middenin de nacht als je de dag erna tentamen hebt.
Skype Log.jezelf.gewoon.uit. Je vrienden kunnen echt wel even zonder je. En jij ook zonder hen.
Bijbaan Zeg je meteen ‘Ja’ als je baas je vraagt of je extra kunt komen werken? Denk niet alleen aan dat extra loon: studiepunten kun je namelijk helaas niet kopen.
YOLO YOLO, zijn we daar niet een beetje te oud voor? Denk even aan hoe je je voelt als je de hele dag vakken hebt gevuld bij je bijbaan. Wil je dit je hele leven blijven doen? Nee? Actie dan!
Etc. etc.

Allies

Het idee is om de SLB’er van de student als ally uit te nodigen. Deze kan dan meekijken met de activiteiten van de student (of non-acitiveiten..) en hem aanmoedigen of andere tips geven. Gebeurt er vrij weinig en haalt de student een onvoldoende, dan kan de SLB’er daar zijn conclusies uit trekken. Is de student juist actief en haalt deze alsnog geen voldoende? Ook daar kan de SLB’er mee aan de slag bij de terugkoppeling.

Daarnaast kan een student een klasgenoot als ally uitnodigen. Hierbij loop je echter het gevaar dat er niet serieus met de game wordt omgegaan en er maar lukraak op ‘like’ wordt geklikt / onzin comments worden gegeven.

Future boosts

 • De module halen met een 7/8/9+
 • Propedeuse in één jaar halen

? eigen invulling student

 

Tot zover de eerste beelden van Aniek. Voor de duidelijkheid ze heeft het geschreven om mij inzicht te geven, niet specifiek voor dit blog. Eens kijken of we dit kunnen gaan voorleggen aan de verantwoordelijken. Het idee is er in ieder geval. Eens kijken of we met een aantal studenten kunnen gaan spelen.

Groet Marcel

Geplaatst op 26 november 2015, in Gaming, Gastblog. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

 1. ankievandenbroek

  Klinkt interessant! Lijkt me leuk om uit te proberen 🙂

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: