Learning Community (online en offline)
Dag Judith,
We gaan als Zuyd steeds meer werken binnen onze learning community. Dat deden we natuurlijk al, maar het gebeurt nu bewuster sinds dit een van onze elementen is van onze onderwijsvisie. En met de community van professionals, studenten, docenten gaan we de toekomst in.
In het Living Lab proberen we momenteel samen met onze huidige studenten te kijken hoe we hun beleving kunnen vinden in de bestaande community en in Zuyd Academy kijken we hoe we onderwijs in “niet voltijd varianten” kunnen gaan aanbieden. Binnen Zuyd Academy mag ik deelnemen aan een aantal pilots/experimenten voor de flexibilisering van het onderwijs. Heel kort door de bocht: de inrichting van onze learning community, gebouwd op onze voltijd varianten, maar dan in een “niet voltijd variant” aangeboden. De Zuyd Academy is dan de plek waar Zuyd-breed alles wordt aangeboden in deze variant.
En dan komt het lastige deel, namelijk hoe combineren we de learning communities van 10 faculteiten in 1 omgeving, zonder afbreuk te doen aan de identiteit van de losse communities, maar met de kwalitatieve Zuyd uitstraling van die omgeving zoals we van Zuyd gewend zijn. Sommige zouden deze vraag vertalen in: Hoe maken we een community van communities.
Niet zomaar een opdracht. Al wordt er wel al energie gestoken in deze opdracht op verschillende vlakken. Daar waar ik het nu al van weet is de belangrijkste het onderzoek dat gedaan wordt door onze lectoren Paul Hennissen en Marcel van der Klink. Op de KIB hebben ze een mini-symposium over community of communities en het onderzoek dat ze daarna doen. (Marcel van der Klink had een hele mooie visie over de Zuyd Academy tijdens de kick-off, maar ik denk dat de behoefte aan resultaten op korte termijn de kansen die benoemd zijn in zijn presentatie onder laten sneeuwen. Je moet hem er maar eens naar vragen.)
Daarnaast is Barbara Piskur bezig met een project voor ouders van kinderen met een beperking, waar het de uitdaging ook is om een community van communities te creëren. Samen met Humphrey Ferdinandus en Pieter Dekkers hebben ze een filmpje gemaakt om hun project toe te lichten:
Ook hier zal in de komende jaren ervaring worden opgedaan in het koppelen, verbinden van communities en het extraheren van de elementen die gezamenlijk zijn en belangrijk zijn voor de doelgroep.
En dan zijn dit pas de voorbeelden die ik in beeld heb, ik ben er van overtuigd dat de andere projectleiders van de flexibiliseringsexperimenten ook nog voorbeelden weten en dat we overal kennis vandaan kunnen halen.
Hoe moet het dan met onze digitale omgeving
Punt 1) Ik laat bewust de woorden leer en werk weg. We moeten denken in communities (want: learning community) en dan gaat het natuurlijk om leren en werken maar ook om communiceren, socializen. Want het plezier in deelnemen aan de community het plezier om te werken en het plezier om te leren is een belangrijke brandstof. Dat doe je deels in een niet digitale omgeving, maar voor een deel van onze community zal je het goede gevoel van de Zuyd omgeving ook online moeten creëren.
Punt 2) Ik ben er van overtuigd dat iedere beroepsgroep, iedere context zijn eigen leefwereld heeft waarin andere zaken belangrijk zijn en andere zaken leuk worden gevonden. Een eigen wereld die op een bepaalde manier omgaat met de tools die aangereikt worden. Zo ook de digitale tools. Het zou goed zijn als onze digitale omgeving zich daaraan zou aanpassen. Kortom je kunt binnen je eigen community blijven en zo toch gebruik maken van de geneugten van de andere community (data, informatie, kennis). Zeker als we zien dat iedere beroepsgroep op zijn eigen manier, snelheid en fasering bepaalde vernieuwingen accepteert en gebruikt. Het is niet aan Zuyd om het tempo te bepalen voor al die beroepsgroepen. Het is aan Zuyd om de vernieuwing en kennisverrijking binnen een context te faciliteren. Kortom ieder zo veel mogelijk zijn eigen omgeving, tools etc. laten gebruiken. Kortom wel of geen Blackboard zou geen issue moeten zijn, maar dat is het wel, want:
Punt 3) Hier zijn we organisatie technisch op 2 vlakken nog niet klaar voor. De ondersteuning van onze ICT dienst is momenteel niet ingericht op deze vorm. Dat is niet erg, want het is tot nu toe ook niet de opdracht geweest. Maar wil je in deze vorm kunnen werken dan zal het facilitair bedrijf ook in staat moeten worden gesteld om dit te kunnen waarborgen. Dus platform en tools waarop de communities draaien en kennis wordt aangeboden of mee gepresenteerd wordt is verschillend. Dat vergt flexibiliteit en het vermogen om mee te draaien als ondersteuner in de verschillende communities en zelf weer een community of experts te vormen op de betreffende tooling, platform, etc. (met de collega’s in het land/de wereld).
Daarnaast is onze onderwijs organisatie er nog niet klaar voor. De ontwikkelteams bestaan nu (als ze er al zijn) uit onderwijskundigen, toetsexperts, inhoudsdeskundigen. We missen hier vaak instructional media designers, community experts, icto specialisten (ja binnen iedere ontwikkelgroep, die zorgen dan voor de verbinding naar experts op het gebied van verschillende te gebruiken tools). Wellicht vergeet ik nog een rol, maar iedere rol moet zijn eigen community weer vormen met zijn counterparts binnen Zuyd (en daarbuiten). Zodat we op die manier van elkaar en met elkaar leren, als in een learning community.
Punt 4) Daar waar alles samen komt is op data en informatie niveau. De bestanden, heel kort door de bocht. Die moeten op een uniforme manier worden opgeslagen. Verbonden met elkaar zodat ze doorzoekbaar zijn en koppelbaar zijn. Zodat lectoren en hoogleraren als Jeroen van de Bos en Stan van Hoesel op het gebied van Data Intelligence met behulp van praktijkgericht onderzoek de rijke Zuyd data basis kunnen ontsluiten op een efficiënte manier.
Samengevat: de digitale omgeving van de toekomst is eentje die persoonlijk is voor iedere beroepsgroep en de daarbij horende learning community. Zuyd zou zich wat mij betreft moeten concentreren en stappen moeten maken in de flexibilisering van de ondersteunende organisatie en de flexibilisering van de ontwikkelende organisatie door de ook in te richten als learning communities. Dat zou dan Zuyd Academy zijn. De rest volgt dan echt… (niet vanzelf, maar wel met plezier, energie en de kracht die Zuyd heeft)
Groet Marcel
Geplaatst op 24 november 2015, in Inspiring. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.
Een reactie plaatsen
Comments 0