Hoe scoren onderwijsinstellingen op Twitter?


OnderwijsTwitter

Hoi Marcel,

Net zoals vorig jaar heeft Coosto samen met Upsteam een onderzoek uitgevoerd naar alle tweets vanuit en naar onderwijsinstellingen (mbo, hbo,wo). Via Frankwatching is een samenvatting en interpretatie te lezen. Ik ben dan natuurlijk geïnteresseerd in de hbo-tweets en met name die van Zuyd. Als ik naar de scope van het onderzoek kijk, zie ik dat er 32 hogescholen bij dit onderzoek zijn betrokken. Dat zijn ze niet allemaal volgens de site van Vereniging Hogescholen, er missen er een stuk of 5. Helaas moet ik constateren dat Zuyd nergens in een top 10 – lijstje voorkomt. Niet wat betreft content maken, interactie of aantal volgers. Ook niet wat betreft verwerking en reactiesnelheid van vragen. Ook niet hoeveel er over Zuyd werd getwitterd, en dat kan natuurlijk positief of negatief zijn.

Algemene constatering van de onderzoeker is dat hbo-instellingen in alle opzichten beter scoren dan het jaar 2013/2014: ze maakten meer content, reageerden vaker en wisten meer reacties uit te lokken. Opvallend is wel dat onderwijsinstellingen niet altijd op het moment online zijn als de student dat ook is, terwijl men wel als reden opnoemt dan er wordt getwitterd omdat ze daar willen zijn waar de student is. Die is niet tussen 9 en 5 online actief, maar in de avonduren en in het weekend. De hogescholen kunnen ook leren van goede voorbeelden zoals het webcareteam van de NS.

Nu heb ik zelf meer het idee dat Zuyd Webcare meer actief is op Facebook dan op Twitter. Ook op dit platform wordt door Zuyd meer content gecreëerd dan dat er interactie plaats vindt. Terwijl imho de directe interactie met je doelgroep de kracht van de sociale media is. Dit onderzoek van Coosto richt zich alleen op de corporate twitteraccount. Gelukkig zijn er daarnaast nog veel meer Zuyd gerelateerde twitteraccounts actief, zie mijn Zuyd-lijstje 🙂

Toch blijf ik vinden dat elke organisatie, dus Zuyd ook, op elk social mediakanaal actief zou moeten zijn. Ik word hierbij ondersteund door de uses & gratification theorie. Deze theorie gaat het er niet om wat media doen met mensen maar wat mensen doen met media. Mensen bepalen welke mediabronnen het beste aan hun individuele wensen en behoeften voldoen. Dat betekent dus dat je als organisatie actief moet zijn op diverse/alle (sociale) media kanalen, zelfs whatsapp! Ook hiervoor geldt hetgeen zoals ik tijdens een interview met Ankie 4 jaar geleden met Editie Zuyd al zei: negeren is geen optie.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 23 november 2015, in Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

 1. Hoi Judith,

  Ik ben het met je eens dat (“de medewerker” van) Zuyd nog een weg heeft te gaan op het gebied van social media. Dat zie je aan veel zaken zoals de controlerende reacties op berichten. In plaats van het aangaan van de dialoog wordt vaak nog het “dat mag je niet doen”-vingertje opgestoken. Ik merk zelf dat het goed is als je bij diverse media betrokken bent. Je kunt zo adequaat reageren op uitspraken die uit frustratie of onmacht worden gedaan, waardoor je escalaties kunt voorkomen. Laatst een student die enorm kwaad was omdat hij een examenlokaal niet binnen mocht, omdat hij 2 minuten te laat was. In eerste instantie werd via social media Zuyd de zwarte piet toegeschoven (exacte citaat zou te veel piepjes opleveren). Omdat ik lid was van deze groep, heb ik direct kunnen reageren en de kwaadheid op de juiste plek gericht. Want hij bleek uiteindelijk niet boos op Zuyd te zijn, maar op een vriend die had beloofd hem op tijd te brengen en dat niet heeft gedaan.

  Maar ook de omgekeerde zaken als successen die zij publiceren, zoals studenten die iets hebben behaald of jarig zijn. Ook daarop reageren is belangrijk. Ze feliciteren en betrokkenheid tonen, dat wordt door studenten enorm gewaardeerd (Heuves, 2008) blijkt ook uit gesprekken die ik vaak informeel met studenten heb. Uit een eerder gebruikte bron bij een onderzoek geeft Henderson (2002) aan dat als studenten zich happy voelen en gewaardeerd voelen ze beter presteren op school. We hebben nu eenmaal een nieuwe generatie jeugd die op ons afkomt (Spangenberg, 2009) die anders zijn en social media veel gebruiken in hun communicatie.

  Dus wil ik de woorden van Ankie onderstrepen en aanvullen: “negeren is inderdaad geen optie meer, en maak er dus gebruik van.”

  Groet Chris

  Henderson, A., & Mapp, K. (2002). A new wave of evidence; The impact of school, family, and community connections on students achievement. National Center for Family and Community Connections with Schools. Austin, TX: Southwest Educational Development Laboratory.
  Heuves, W. (2008). Pubers (2de druk ed.). Assen: Van Gorcum.
  Spangenberg, F., & Lampert, M. (2009). De grenzeloze generatie. Amsterdam: Nieuw Amsterdam.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: