Hooked. Veranderen van gewoontes.


Hi Marcel,

Vanmorgen las ik in de NRC van gisteren het artikel Facebook is ons medicijn. Volgens het artikel is Facebook een “meester in het implementeren van gewoontes”. Het blijkt dat veel techbedrijven een model uit het boek Hooked van Nir Eyal gebruiken om automatismen in ons hoofd te krijgen. Door wearables, smartphones en tablets is het volgens hem heel gemakkelijk ons gedrag te sturen. En eigenlijk wil je dit niet, maar het gebeurt (onbewust) wel. Eyal wil ons zeker niet verslaafd maken, zegt hij …,  maar hij wilt mensen helpen producten en diensten te ontwerpen waarmee ze anderen helpen om goede, gezonde gewoontes te creëren. Ik moest tijdens het lezen aan jouw PhD-onderzoek naar Social Health Gaming en ook aan het de katalysatorgame ihkv M.O.O.D.S. denken. Want bij beide wil je uiteindelijk via een game/app een gedagsverandering bewerkstelligen. Misschien kan je iets met het model van Eyal?

Volgens hem bestaat een cyclus uit 4 stadia: een prikkel, een handeling, een beloning en investering. Heb je alle stadia doorlopen dan is de kans groot dan je blijvend je gewoonte veranderd.

  1. de prikkel (trigger) die bestaat uit externe en interne prikkels. Het uiteindelijk doel is om die interne trigger te activeren, iets wat raakt aan je emotie.
  2. de actie, hoe krijg je mensen zover? Eyal maakt hierbij gebruik van de formule van B.J. Fogg, hierover heb ik al eens eerder geblogd. Zijn model is gebaseerd op 3 onderdelen: motivation, ability en triggers. Als gedragsverandering niet optreedt, ontbreekt ten minste een van deze elementen.
  3. de beloning is waar we het allemaal voor doen 🙂 maar dan moet deze wel ‘variabel’ zijn, want als de beloning elke keer hetzelfde is, komen we ook niet terug.
  4. de investering slaat ook dingen op van mij. Hoe vaker ik het product gebruik, hoe beter het gaat werken. Hij heeft het hierbij over ‘het IKEA-effect’. Het blijkt (uit onderzoek) dat als we ergens moeite voor hebben gedaan (bijvoorbeeld een IKEA-kast in elkaar zetten) we er een grotere waardering voor hebben. Het maakt blijkbaar niet uit of je het leuk vond om te doen, als je er maar moeite voor hebt gedaan. Want al dat zo is hechten we meer waarde aan het product, sociaal netwerk, app of game. En zo begint de verandering, want je gaat het product of dienst steeds vaker gebruiken…de interne prikkels nemens toe.

Ik zal het krantenartikel voor je bewaren. Maar je kunt ook dit interview met Nir Eyal lezen of bekijken

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 12 augustus 2015, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: