De bloemen van Zuyd #blimageNL


Het is vakantie! Een periode van contemplatie. De bedoeling was om de komende 2 weken even wat afstand te nemen van sociale media om wat tot rust te komen. Je weet Marcel, dat me dat nog niet zo lukte om afstand te nemen. Ook niet van Twitter. Vanwege de vakantietijd is het op Twitter ook wat stiller en vallen sommige tweets me nu meer op. Zo zag ik het initiatief van Frans Droog voorbijkomen. Hij daagde edubloggers uit om vanuit een beeld te bloggen over onderwijs om zo meer onderwijsmensen tot (meer) bloggen over te halen. Een initiatief naar mijn hart. Via #blimageNL kwamen al mooie verhalen voorbij. Zo las ik de (o zo herkenbare) MLI-worsteling van Karin nav een foto van een rups. En van Hartger Wassink een prachtig verhaal over een juf die je elke kind gunt.

…….
Zou ik ook ……?
Mmmmm
Of laat ik het voorbijgaan?
Maar bloggen is zo leuk, ik word er blij van.
Het kost me ook tijd.
Kom, lees eens een boek. Poets je huis. De tuin heeft ook wel een onderhoudsbeurt nodig.
Het is vakantie!
……

Maar in mijn hoofd nog niet. Het kost me moeite mijn werk en studie los te laten. Het waren 2 intensieve masterjaren met een pittig laatste half jaar. De afgelopen weken stond in het teken van zelfrecteren. Ik moest als afronding van de MLI aantonen wat ik geleerd heb, en hoe dat gevolgen heeft gehad voor mij en mijn werk. Het was heerlijk om van iedereen te horen dat ik zo goed bezig ben.

Maar…, piekerde ik …. als ik zo alleen bezig ben met de rol van social learning mbt mijn idealistisch beeld over wat goed onderwijs voor Zuyd is, ben ik dan wel goed bezig?
Moest ik hierover wel gaan bloggen? Bij welke foto dan?

Toen kwam Ilse. Zij daagde mij via een DM-tweet uit. Ik had nu toch tijd genoeg, twitterde ze. *Haha* Zij had 3 mooie natuurfoto’s van haar zelf toegevoegd. Ik was gebiologeerd door de foto van de zonnehoed met de fragiele spinnenragdraden. Dit moest gewoon het onderwijsblog worden over het Bloemmodel, jouw bloemmodel, ons bloemmodel.

bloemenIlse

CC0 IlseMeelberghs

Het is inmiddels bijna 3 jaar geleden dat jij op het whiteboard tekende hoe de ondersteuning van ons I-team voor Zuyd eruit moest komen te zien. Jij zag het als een bloem met het I-team in het hart en de ICTO-verantwoordelijke uit de faculteiten als blaadjes erom heen. Elke faculteit zou 0,4 fte vrij maken om bezig te zijn met ict in het onderwijs. Dan zou 0,2 fte betaald worden door de faculteit en 0,2 fte uit centraal worden gefinancieerd. De centrale middelen zouden worden ingezet voor open kennisdelen rondom ict in het onderwijs, zodat we samen zouden leren, voorbeelden delen: successen maar ook de worstelingen. De facultaire ICTO-verantwoordelijke zouden bij elkaar inspiratie op doen en hun collega’s in de faculteit weer op weg helpen. Een mooie droom. Een visie die wij als I-team nog steeds overal verkondigen. Het bloemmodel zou het meest ideaal zijn. Dan worden uren geoormerkt als uren voor ict in het onderwijs. Het is nog niet tot bloei gekomen. Toch lijkt het alsof de zaadjes die we al jaren aan het rondstrooien zijn, een beetje beginnen te ontkiemen. Ik lees en hoor over initiatieven met pools van onderwijskundigen, blended learning teams, instructional design teams. Ze zijn er nog niet maar zou het dan toch …. ?

We hebben natuurlijk al vele draadjes lopen naar de Ankies, Chrissen en Marcellen van Zuyd. Die draadjes zijn ragfijn maar sterk. We zoeken elkaar elke keer wel weer op. Wij laten die ‘duizend bloemen wel bloeien’. Dat is onze kracht. En ook de Evelienen, Ayks, Teuns, Didies, Jolienen, Ilsen, Erica’s, Pieters, Barbara’s en Dominiquen van Zuyd willen wel. Ze hebben het me zelf gezegd en gevraagd. Dus na de zomervakantie ga ik toch weer proberen (ondanks dat er geen formele uren en opdracht voor is) aan de slag om die learning community van docenten rondom ict in het onderwijs te vormen. Een professionele leergemeenschap van Zuyd docenten die open en online hun kennis en ervaringen gaan delen rondom didactische inzet van ict in onderwijs. Met behulp van sociale media natuurlijk! Professionals ontwikkelen zich met Zuyd!

Ik zie die bloemen. Met die ragfijne maar sterke draden van verbinding. Prachtig beeld. Dank je Ilse!

 

Ik ga niemand uitdagen. Het is vakantie. Jullie hebben het verdiend! Maar geef wel 3 foto’s van de laatste 3 verre reizen (Nepal – USA – Indonesië) die ik gemaakt heb. Mocht je inspiratie hebben 🙂

Nepal

 

 

USAIndonesie

 

Judith

#Blimage is een samentrekking van de woorden ‘Blog’ en ‘Image’ en is verzonnen door @amyburvall.
#blimageNL is de Nederlandse variant, geïnitieerd door Frans Droog

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 26 juli 2015, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Ilse Meelberghs

    Ik had je uitgenodigd omdat ik bij deze foto aan jou moest denken. Gaaf dat je die dan uitkiest en er een prachtig verhaal bij schrijft. 🙂
    We vinden samen een manier om die verbindingen vorm te geven binnen Zuyd. Wedden?

  1. Pingback: Weer zeven nieuwe verhalen in weer één nieuwe dag #blimageNL | Droog's

  2. Pingback: De #blimageNL lijst | Droog's

  3. Pingback: Libraries are important to community education ecosystems | 2 BE JAMMED

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: