Afscheid van de portal en DLWO? #owd14


Ha Marcel,

Op het MOOCZI-blog heb ik al wat impressies over de sessies die ik over blended learning, open en online onderwijs heb gevolgd, gedeeld. Ik wilde ook nog even iets delen over de sessie van Jacco Jasperse, van Hogeschool Zeeland. De titel van zijn bijdrage: Onze ICT boeit studenten niet, I-strategie in de 21e eeuw. Hij noemde zichzelf een onruststoker en hij begon al goed met “we moeten afscheid nemen van de portal”. En dat door de man, de IT-manager, die altijd de zegeningen van de portal heeft verkondigd. Hierom moest ik wel lachen. Zuyd levert binnenkort een nieuwe portal op: Zuydnet. Een collega van Dienst Marketing & Communicatie heeft ons nieuwe intranet onlangs gepresenteerd tijdens een seminar van SIG DLWO het seminar ‘Portals: toegangspoort tot DLWO?’ (Bron: SURFspace). Dus ik had meer dan gemiddelde belangstelling, zeker omdat wij ook bezig zijn met de I-strategie van Zuyd.

Het belangrijkste uitgangspunt is volgens hem dat excellent onderwijs een basisorganisatie (faciliteiten, ICT, logistiek) vereist dat op orde moet zijn, dit is het belangrijkste issue mbt de studenttevredenheid.
De Hogeschool Zeeland heeft de volgende vertrekpunten geformuleerd:

HZ1HZ2

Google’s 9 Principles of Innovation

Dat betekent voor de ICT:

HZ3

De trends die zij hebben benoemd:

  • De informatievoorziening is aan het “verappen”. Dat betekent dat informatie in losse componenten moet worden aangeboden zodat de gebruiker zelf kan bepalen in welke applicatie op welke device hij deze informatie wil bekijken.
  • De gebruiker bepaalt. Studenten en medewerkers nemen hun eigen technologie mee naar school. Bring your own technology is uitgangspunt voor het beleid geworden.

Naast dat de portal volgens Jacco Jasperse overbodig is geworden, vindt hij dat ook grotendeels voor een DLWO vanwege het gebruik van algemene cloud apps/tools. Ze gebruiken toch Facebook, Dropbox, Whatsapp, waarom vergelijkbare faciliteiten blijven aanbieden? We moeten durven loslaten, zegt hij tot slot.

HZ4

Interessant standpunt. Food for thought. Volgende week heb ik samen met mijn collega’s van het I-team een overleg met Marketing & Communicatie over het nieuwe Zuydnet. Ik zal deze inzichten ter voorbereiding op dit gesprek met hen delen :).

De presentatie van Jacco is opgenomen en hier terug te kijken, en dit was zijn powerpoint.

Groet,
Judith

NaBlog 18/11: Alle presentaties en video’s van Dé Onderwijsdagen 2014 zijn inmiddels beschikbaar.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 13 november 2014, in Miscellaneous en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: