Eerst onderdompelen dan overwinnen! Gemakkelijk nee! Leuk…???


Ha Judith,

Je hartekreet in: Van een ‘real innovational spirit warrior’ naar nieuwsgierig aagje is overduidelijk. Kijk ik zal natuurlijk je nooit adviseren om te stoppen om en innovation spirit warrior te zijn. En een nieuwsgierig aagje is ook geen nieuwe rol voor je 😉 Dat blijf je gewoon. Maar het zal je te veel energie te kosten om en student te zijn en tegelijkertijd de docent / inspirator. Dat kan wel, maar dan zou je studie 2x zo lang kunnen duren.

Het is logisch, de persoon Judith wil graag de onderzoekswereld, althans zeker die binnen het HBO, veranderen. En dat is je goed recht, sterker nog misschien is dat wel je missie! Maar daarvoor moet je je eerst helemaal onderdompelen in die wereld om dan vanuit de opgedane ervaringen je veranderingen te verkopen. Dat je nooit een onderzoeker pur sang zal zijn dat is mij en de andere lezers wel duidelijk, maar dat je door je bevlogenheid, je gebruik van je (e-)sociale contacten de onderzoekswereled kunt verrijken daar zijn we het ook met zijn allen over eens.

Maar soms moet gewoon ook het huiswerk af, voor de credits, brood op de plank in plaats van wederom idealistisch in hongerstaking gaan. En uiteindelijk breng je jezelf daarmee in de gelegenheid om de veranderingen te bedenken, te bepleiten en door te voeren.

Niet dat ik nu de expert ben op dit gebied. Ook ik probeer al een tijdje in de wereld van onderzoek stappen te zetten en ook mij lukt het niet om de niet ‘onderzoekers’ eigenschappen van me af te schudden. Zoals je weet heb ik een aanvraag gedaan voor een NWO promotiebeurs voor docenten. Ik ben vanuit de 140+ kandidaten door de eerste ronde gekomen en uitgenodigd voor een verdediging in Den Haag op het kantoor van het NWO. Daar heb ik voor een jury mijn onderzoek: Collaborative Alternate Reality Gaming in Patient Care gepresenteerd. Maar helaas ben ik niet een van de 30 geselecteerde onderzoeken/onderzoekers die een beurs mag ontvangen.

Ik had zelf al de analyse gemaakt na de ‘verdediging’ dat mijn passie en enthousiasme voor het onderwerp waren overgekomen en dat de vraagtekens lagen bij de ervaring als onderzoeker. Zo ook het juryrapport: enthousiasme duidelijk zichtbaar, maar geen ervaring genoeg in de zorg en geen duidelijke theoretische kader waaruit ik de gekozen gaming richting kan verantwoorden. In andere woorden: te veel innovator/inspirator te weinig onderzoeker.

Erg jammer, aangezien ik de beurs juist had willen gebruiken om wat meer kadering van mijn onderzoekstijd binnen Zuyd, zodat ik juist die ervaring op zou kunnen doen, zodat ik juist de brug zou kunnen slaan. Niet alleen tussen zorg en ICT, maar ook tussen onderwijs en onderzoek. En ook al heb ik mijn directeur van de faculteit achter me staan, we hebben ook een ambitieuse faculteit met meer leuk werk voor mij dan het onderzoek.

En dan vraag ik me toch af? Ben ik niet ondergedompeld genoeg of is een PhD onderzoek wel de manier om dit te doen. Samenwerken of kartrekken van ‘het meetpunt’ kan net zo waardevol zijn om ervaringen op te doen.

Tja eigenlijk zijn we het zelf schuld! Want de gemakkelijkste weg kiezen we niet (vaak), maar of dit de leukste wegen zijn….?

Fijne vakantie….

Groet Marcel

Geplaatst op 25 juli 2014, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: