Feedback verhoogt de motivatie


Ha Marcel,

Ook de berichtgeving meegekregen over het Onderwijsverslag 2012/2013 van de Onderwijsinspectie. Elk jaar presenteert zij de staat van het onderwijs. Dit jaar zijn de belangrijkste onderwerpen:

 • de kwaliteit van het onderwijs;
 • leerlingen en studenten en hun onderwijsprestaties;
 • passend onderwijs;
 • de vaardigheden van leraren;
 • de rol van schoolleiders en besturen.

Zie de samenvatting in onderstaande animatie

Vooral het gebrek aan motivatie haalde de pers. Politiek reageerde teleurgesteld in de voortgang van de onderwijsvernieuwing. De Onderwijsinspectie adviseert leraren te betrekken bij onderwijsvernieuwing en in te zetten op relevante scholing. De onderwijsbestuurders behoren een belangrijke rol te spelen bij deze implementatie, volgens de inspectie.

Geen opvallende conclusie van de onderwijsinspectie, vind ik. We weten allemaal best dat een goede relatie en interactie tussen student en docent een voorwaarde is voor motivatie en dus voor leren [de Zelf-Determinatie Theorie van Ryan & Deci, zie mijn paper over social learning] dus voor goed onderwijs. En Hattie heeft ook in zijn onderoek aangetoond dat feedback een zeer krachtig leereffect heeft en daarmee de motivatie beïnvloedt. René Kneyber heeft dat in het NOS Journaal mooi laten zien.
Dat ICT activerende werkvormen kan ondersteunen is bekend, dat betekent wel dat de docent op de hoogte moet zijn van de mogelijkheden. Dus ja schoolbestuurders graag aandacht en tijd voor docenten om zich op dit terrein te professionaliseren. Ze willen heel graag is mijn ervaring, maar het moet wel gefaciliteerd worden. De werkdruk in het onderwijs, ook in ons onderwijs volgens het onlangs gepubliceerde medewerkerstevredenheidsonderzoek bij Zuyd is al zo hoog.

Judith

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 18 april 2014, in Didactiek en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

 1. Hé Judith,

  Jij bent telepatisch… ik wilde in mijn master scriptie iets schrijven over onderwijs en was bezig met een indeling. Kom jij met een mooie aanvulling hierop. Mooie samenvatting. Alleen vind ik dit deel van het ministerie een samenraapsel van onderdelen.

  Valcke (2010) onderkent een vijftal aspecten in zijn model voor didactisch handelen, te weten:
  – Leerdoelen;
  – Leerstof;
  – Instructiestrategieën;
  – Media;
  – Toetsing.

  De kwaliteit van het onderwijs is dus zorgen dat deze vijf goed op elkaar zijn afgestemd en dat de juiste mensen op de juiste plaats worden gezet. Leerlingen en studenten en hun onderwijsprestaties zijn dan deels het gevolg van deze afstemming en bij een goede kwaliteitscyclus kan het alleen maar beter worden. Passend onderwijs is een combinatie van instructiestrategie, media en toetsing.
  In het model van Valcke wordt de vaardigheden van leraren niet meegenomen, maar zijn wel zeer belangrijk. De rol van schoolleiders en besturen blijft een aparte. Beleidmakers zijn een aparte categorie. Als je ziet dat directeuren een afdeling kunnen veranderen is het belangrijk dat deze alle criteria meenemen.

  Maar in het stuk schrijf je dat de pers vindt dat de vernieuwingen niet snel genoeg gaan. Ik denk nu dat hier een cruciale denkfout zit. Bij het lectoraat van Marcel van der Klink hebben is Peggy Lambriex bezig met de opzet van haar promotie en waar zij zich mee gaat bezighouden is de borging van de innovaties. Wij innoveren en veranderen ons dagelijks, maar de vernieuwingen worden, zo constateert Peggy ook, niet geborgd. Als de innovatie-implementatie is afgelopen keren we snel terug naar het oude of komt een nieuwe innovatie er bovenop. Misschien moeten we de stelling van de politiek omdraaien…wij geven innovaties geen kans om te beklijven.

  Wat betreft de motivatie denk ik dat Carol Dweck (waar ik in mijn vorige blog heb geschreven) een belangrijke stap heeft gezet. Haar theorie verklaart ook waarom (serious) gaming zo goed aanslaat. Als je wordt beloond voor inzet en volharding dan ga je meer inzet en volharding vertonen…

  Tot de volgende kennisdeling..groet Chris

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: