Hoe doe je goed en betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek? #MLI


Ha Marcel,

We zijn allebei startende onderzoekers. Bij de MLI leer ik nu hoe ik een onderzoek moet opzetten. Hoe ik aan data kom, bijvoorbeeld door het afnemen van enquetes en/of door het houden van interviews.
Afgelopen week verzorgde Gerben Moerman (universitair docent verbonden aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA) de colleges van de Universiteit van Nederland. In zijn college van donderdag besprak hij zijn promotie-onderzoek over interviewgedrag in open interviews. In dit onderzoek vergeleek hij met behulp van een experiment verschillende doorvraagtactieken en de effecten van die tactieken op de kwaliteit van de verkregen informatie.

Het interview is één van de belangrijkste gereedschappen voor een sociaal wetenschapper. Om onderzoek te kunnen doen moet je als socioloog weten wat er in iemand omgaat. Maar hoe stel je de juiste vragen? En hoe zorg je ervoor dat je interviewkandidaat goede antwoorden geeft?

Moerman heeft geleerd om interviews te beginnen met small talk. Dit doe je om sfeer te creëren, om een vertrouwensband op te bouwen. Je vragen mogen niet suggestief zijn, niet sturend zijn. Ook dat heb ik geleerd. Maar is dat zo? Is er een verschillen in uitkomst tussen de gereserveerde manier van vragen stellen, de enthousiaste manier of de prikkelende (journalistieke) manier? Het resultaat? Het maakt geen bal uit! Belangrijk is om je technieken te beheersen. Doorvragen en luisteren zijn belangrijke competenties. Echt nieuwsgierig zijn, daar draait het uiteindelijk om! Daar kan dit nieuwsgierig aagje wel wat mee 😉

Zie ook zijn andere colleges via de Universiteit van Nederland.

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 23 maart 2014, in MLI en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: