E-lab Mediacentrum Windesheim


Hoi Marcel,

Je weet dat we al sinds de ZuydPlein-tijd bezig zijn met het initiëren van een X-lab. Dit is een ruimte waar je kunt experimenteren met nieuwe tools, maar ook kennis kunt delen en halen rondom onderwijsontwikkelingen. Bij de faculteit International Business and Communication op de Brusselseweg in Maastricht is vanaf dit studiejaar een X-lab in opbouw. In de nieuwsflits van het I-team heb je kunnen lezen dat 23 oktober de officiële opening plaatsvindt. Het eerste X-lab (of ‘lokaal van de toekomst’, zoals het ook wel eens genoemd wordt) van Zuyd is dan een feit! Bij Windesheim hebben ze al 2 jaar zo’n omgeving, daar wordt het een E-lab genoemd. Een initiatief vanuit het Mediacentrum (=bibliotheek) Windesheim.

In verschillende blogs over de visie van Zuyd Bibliotheek heb ik FabLabs, X-labs genoemd als een concept waar de bibliotheek zich op zou moeten richten. Ook bij het X-lab aan de Brusselseweg is de bibliotheek van Zuyd betrokken, alhoewel ik nog niet precies weet hoe. ICTO-verantwoordelijke van de Brusselseweg en onze bibliothecarissen kunnen eens een virtueel kijkje nemen in het E-lab van Windesheim hoe men daar kennisdeelt via nieuwsberichten en ze hebben ook een heuse E-lab Academy! Bibliothecaris Erik Hulsken heeft regelmatig een gesprek over innovatieve thema’s in het onderwijs via (live!) Google Hangout-sessies. Super toch! Vorige week sprak hij met Chris Kockelkoren 🙂 natuurlijk over Shakespeak (stemmen in de klas) en Serious Gaming.

Pieter Dekkers, de instructional media designer van het MOOC Zuyd Innoveert project was geïnteresseerd in het X-lab van de Brusselseweg. Het X-lab met soortgelijk initiatief als Google Hangout-sessie te verrijken, ziet hij vast wel zitten. Jij ook denk ik. Had jij ook niet een soortgelijk idee? 😉

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 27 september 2013, in Didactiek en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Hoi Judith, het was een erg leuk en inhoudelijk fantastisch gesprek met Chris. Had niet anders verwacht, hij is een geweldige onderzoeker en verspreider van kennis en vaardigheden. Leuk dat jullie het X-lab neer zetten. Ik kom graag een keer kijken. En ja, jij kunt ook nog een uitnodiging voor een E-lab hangout verwachten. Het X-lab is toch al een geweldig gespreksonderwerp!

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: