Scoop it Zuyd Bibliotheek!
Geplaatst door Judith van Hooijdonk
Ha Marcel,
Tijdens het visietraject van Zuyd Bibliotheek heb ik verschillende bronnen (blogs/ejournals/websites) gevolgd om inspiratie op te doen. Het visietraject is afgelopen, maar ik blijf natuurlijk informatieprofessional en dus ‘content curator’ 🙂 Naast de wekelijkse Nieuwsflits I for You hield ik al een ScoopIt pagina bij over web2.0-tools Zuyd2.0: het digitaal krantje dat op de linker sidebar van de site Dingen@Zuyd te vinden is.
Ik kom nog zoveel content tegen die interessant zijn voor mijn bibliotheekcollega’s dat ik hiervoor nu ook een topic binnen ScoopIt heb aangemaakt:
Een Scoop.it is een online nieuwsbrief waarmee je op een simpele manier nieuws over bepaalde onderwerp kunt verzamelen, bewerken en publiceren. Scoop.it selecteert op basis van de trefwoorden die je invoegt een aantal bronnen waaruit je kunt selecteren. Eerlijk gezegd gebruik ik deze selectiemogelijkheid van Scoop.it niet. Ik selecteer vanuit mijn Feedly (zie mijn blog over mijn informatiestromen). Meerdere collega’s van Zuyd Bibliotheek gebruiken inmiddels Scoop.it om hun docenten te informeren over hun vakgebied. Zie Ding 23: Content curation op Dingen@Zuyd voor meer informatie over het maken een Scoop.it magazine.
Sinds kort is het mogelijk om met je gratis account maandelijks een nieuwsbrief te exporteren van je ScoopIt-pagina. Via Instellingen -> apps & Extras is dit met behulp van mailchimp mogelijk. Maar simpeler is via je Scoop.it pagina -> manage -> create newsletter
Het is mogelijk tussen de 4 en 24 post in de nieuwsbrief op te nemen. Vervolgens kan je het als Zip File downloaden of als mail naar je eigen mailadres te laten sturen. Op deze manier kun je maandelijk collega’s ook via mail attenderen op hetgeen je verzameld hebt. Je kunt ook het programma MailChimp gebruiken maar dat betekent toch weer verzendlijsten aanmaken in dit programma.
Onlangs had ik via Twitter met een collega in het land gebrainstormd dat je als bibliothecaris Scoop.it ook kunt gebruiken als aanwinstenlijst. Elk boek dat je in een online catalogus invoert heeft een unieke URL, dus het zou gemakkelijk op te nemen moeten zijn in een Scoop.it. Echter bij een test bleek dat de aanvullende informatie niet mee komt. Is vast wel een work-around voor te bedenken 😉 een uitdaging voor de collega’s van Zuyd Bibliotheek :).
Groet,
Judith
.
Deel of Bewaar
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Meer
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Diigo (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Delicious (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Delicious (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
Over Judith van Hooijdonk
Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"Geplaatst op 1 september 2013, in Social Media en getagd als eDingen, ScoopIt, zuyddingen. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.
Kennis delen? Ja graag! Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Ja dat is de volgende uitdaging die aanwinstenlijst.
Cataloguslink expires als je die in scoopit gebruikt.
we krijgen nog steeds vanuit oclc een aanwinstenlijst aangeleverd. daar kun je meer of mindere dingen mee doen. zo mooi of zo lelijk maken als je zelf wil. Waarom zou ik dan met scoopit moeten werken en ook nog een workaround moeten gaan bedenken
Bedankt voor jullie reactie. Uiteraard ‘moet’ helemaal niets, het was maar een ideetje…..Ik denk wel dat in de toekomst steeds minder ontsloten wordt via de (voornamelijk boeken)catalogus. Relevante informatie voor je doelgroepen zullen steeds meer via blogs, websites, artikelen in online open access journals, video’s etc worden verspreid. Hiervoor biedt Scoop.it een mooie visuele tool (maar er zijn ook andere).