PDF’s lezen en annoteren met Mendeley #MLI


??????????Hallo Marcel,

Vanaf deze week neem ik zo veel mogelijk de donderdag vrij om te studeren. Tijdens de facilitaire introductie hadden we wat huiswerk opgekregen waaronder het lezen van 2 wetenschappelijke artikelen. Het heeft me gisteren nogal wat tijd gekocht om me weg te vinden op de Fontys Portal en N@tschool. Elke omgeving zo z’n eigenaardigheden zullen we maar zeggen ;). Uiteindelijk wel alle info gevonden. Goed om eens te ervaren hoe dit voor een 1e jaars of een nieuwe medewerker van Zuyd moet voelen. Voor degene die er mee werkt lijkt alles zo vanzelfsprekend en logisch….

Ik had me voorgenomen om tijdens deze master Mendeley te gaan gebruiken, dus waarom niet meteen vanaf het begin? Mendeley is een referentieprogramma (net zoiets als EndNote) maar is meer gericht op online samenwerken tussen onderzoekers. Zie Ding 12: Referentieprogramma’s voor meer informatie over Mendeley en EndNote.

Het lijkt zo voor de hand liggend om als onderzoeker samen te werken, de technologie is er. Maar toch …. In de nieuwste Educause Review (augustus 2013) las ik dat Edward Ayers zich dat ook afvraagt: Does digital scholarship have a future?

The articles and books that scholars produce today bear little mark of the digital age in which they are created. Researchers routinely use electronic tools in their professional lives but not to transform the substance or form of their scholarship.

Ayers citeert een (verontrustend) onderzoek van Ithaka S+R (2012):

The study notes that even though “digital practices may influence these scholars’ work in a variety of ways,” few scholars see “the value of integrating digital practices into their work as a deliberate activity.” Many scholars judge that using digital methods would simply “not be worth the time”; about one-third of the respondents said they do not know “how to effectively integrate digital research activities and methodologies” into their work and have no desire to learn.

Genoeg werk nog voor de bibliotheken, lijkt me.

To have this impact, digital scholarship needs a greater focus and purpose, a greater sense of collective identity. It needs to present itself less as a series of isolated experiments and more as a self-conscious movement across higher education.

Maar ik ben nog niet met onderzoek begonnen 😉 maar wel met lezen van wetenschappelijke artikelen. Hiervoor vind ik Mendeley niet geschikt. Ik heb een iPad dus ik print uit principe zo weinig mogelijk. Op mijn iPad heb ik een geweldige app: GoodReader. Mijn dropboxmapje MLI-verplichte literatuur heb ik gesynchroniseerd en op deze manier kan ik de PDF’s lezen, highlighten en van opmerkingen voorzien. Annoteren is niet mogelijk met Mendeley app voor de iPad itt de Mendeley desktop, maar ik lees geen artikelen op de laptop. Ik kan wel vanuit de Mendeley app een pdf openen in GoodReader maar dan krijgt het document een naam dat alleen uit nummers bestaat. Niet handig. Keuze snel gemaakt dus. Zolang het bij lezen blijft, gebuik ik GoodReader icm Dropbox op mijn iPad.

Studiegroeten,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 30 augustus 2013, in MLI en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: