Leo Montis over gebruik van video
Dag Marcel,
Leo Montis is een collega van Frans Roovers. Frans is naast I-adviseur ook docent bij de faculteit Social Work. Hij vraagt regelmatig collega’s en studenten informatie te delen rondom inzet van ICT bij Social Work en deelt dit in zijn SW-blog. Zo had hij Leo gevraagd om tips voor gebruik van video in het onderwijs zodat we dat konden delen in onze nieuwsflits. Omdat ik het iets te veel tekst is voor een nieuwsflits, neem ik het op in ons blog en verwijs ik na de zomervakantie naar de videotips van Leo.

free download @GraphicStock
Tips van Leo Montips
Ik consumeer heel wat documentaires in een maand. Vanuit mijn vakgebied is er gewoon zeer veel te halen omdat bijna elke documentaire wel een sociologische invalshoek heeft. Het is moeilijk te stellen waar ik op selecteer. Ik kijk en de aanknopingspunten met de lessen komen dan vanzelf. Met name documentairenet.nl of geschiedenis24.nl bieden een schat van informatie.
Maar als ik een nieuw college moet samenstellen dan zet ik eerst het raamwerk neer. Ik probeer vervolgens een inschatting te maken wat voor de studenten begrijpbaar is en waar zij ondersteuning nodig hebben. Met name onderdelen waarbij ik een trend door de jaren heen probeer te duiden, een tijdsbeeld probeer te schetsen waarmee zij niet bekend zijn of hen confronteer met een leefstijl die hen niet bekend is (studenten hebben veelal een andere achtergrond dan onze doelgroep) dan kijk ik of beeldmateriaal ondersteunend kan werken. Hierbij hanteer ik wel enkele criteria:
- Nooit meer dan drie filmpjes per les. Ik heb ook lessen zonder beeldmateriaal.
- Indien je twijfelt over een filmpje dan doe ik het niet.
- Nooit langer dan 3 á 4 minuten, of anders met tussenpozen.
- Nooit een filmpje op zich zelfstaand tonen. Dus altijd terugkoppelen en nabespreken.
- In het verlengde van bovenstaande. De besproken theorie dient gekoppeld te worden aan het beeldmateriaal.
- Als ik studenten adviseer een documentaire te kijken pak ik deze de les daaropvolgend altijd terug.
Bedankt Leo. Zie ook Dingen@Zuyd: Ding 4 Videomateriaal zoeken voor meer tips. Ik heb vanuit deze website ook verwezen naar jouw tips 🙂
Groet,
Judith
Geplaatst op 15 juli 2013, in eLearning, Shared 2 Use en getagd als video. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.
Pingback: Ding 4: Videomateriaal zoeken en gebruiken « Dingen@Zuyd