Sugata Mitra at TED2013 : Build a school in the cloud


Hoi Marcel,

Soms passen informatiebrokken op 1 dag toevallig als puzzelstukjes in elkaar. Zo ook vorige week maandag.
’s Ochtends had ik in het kader van het Visietraject Zuyd Bibliotheek een groepsinterview met docenten en studenten van de Hotelschool. Naar aanleiding van de Netvibes pagina’s die de bibliotheek voor sommige onderwijsmodules aanbiedt, vroeg een docent zich af of we wel informatiebronnen voorgeselecteerd moeten aanbieden aan studenten. Je moet weten dat dit juist één van de docenten is voor wie als één van de eerste een Netvibes pagina was aangemaakt. Uit eigen ervaring had hij onlangs geleerd dat als je iets echt wilt weten, je antwoorden zelf kunt vinden. Hij vroeg zich hardop aan af hoe hij de nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie van studenten kon stimuleren.
En dan lees je ’s avonds in de Nieuwsbrief Sociale media in het onderwijs, maart 2013 dat Sugata Mitra een mooi TEDtalk heeft over Self Organizing Learning Environments (SOLE). Volgens Mitra zijn kinderen van nature nieuwsgierig en bereid om te leren als die maar op de juiste manier weet te prikkelen. Zou dat voor onze studenten ook nog zo zijn? Ik denk het wel.
En hij heeft TED Prize van 2013 gewonnen! Als je deze wint mag je een wens uitspreken. Mitra’s wish:

My wish is to help design the future of learning by supporting children all over the world to tap into their innate sense of wonder and work together. Help me build the School in the Cloud, a learning lab in India, where children can embark on intellectual adventures by engaging and connecting with information and mentoring online. I also invite you, wherever you are, to create your own miniature child-driven learning environments and share your discoveries.

Het is niet zijn 1e TEDTalk en ik ben altijd onder de indruk van zijn charismatische verschijning. Met zijn Hole-in-the-Wall-experiment oogst hij veel bewondering (vandaar de TED-prize) ook die van mij maar de kritiek neemt ook toe. Wilfred Rubens publiceerde een dag later het blogbericht Kritiek op Sugata Mitra?  waarin hij ingaat tegen de redenen die Donald Clark formuleerde tegen het onderzoek van Mitra. Ook Pedro De Bruyckere heeft zijn bedenkingen en ontdekte dat het onderzoek van Mitra bijna nooit geciteerd wordt door andere onderzoekers.
Hoe dan ook, hij inspireert me en daarom is deze TEDTalk meer dan moeite van het bekijken waard.

Goed weekend,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 15 maart 2013, in Didactiek, TED JAMs. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: