Vertrouwen-openheid-liefde : de kapitale kracht van geluk


Goedenmorgen Marcel,

Gisteren vertelde teamgenoot Jack Pleumeekers me dat hij een prachtige uitzending van Tegenlicht had gezienover de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler. Hij bouwde het ouderwetse bedrijf van zijn vader (met prikblokken en geïndustrialiseerde burgers) om tot het wereldimperium Semco met de simpele vraag: “hoe worden mijn werknemers nou echt gelukkig?” Dat was ‘autonomie’ : doe waar je zin in hebt, op je eigen tempo als het werk maar afkomt. Het bedrijf heeft bijna geen managers, geen stafdiensten en geen secretaresses. De toekomst van de wereld hangt volgens Semler af van zachte waarden zoals openheid, vertrouwen en liefde. Over zijn werkwijze, de Semco-stijl, heeft hij verschillende managementboeken geschreven, bij Zuyd Bibliotheek is ook een boek van hem te leen.

Verantwoordelijkheid nemen over je eigen beslissingen, out of the box kunnen denken, moet je leren. Daarom startte Semler met een eigen onderwijssyteem: Lumiar waarin leerlingen op zoek gaan naar hun eigen antwoorden. Maar hierbij stopte hij niet. Semler is nu bezig met het volgende project: een stad op deze principes inrichten. Hiervan is onlangs het hotel geopend: Botanique. Je moet wel wat centjes meenemen voor een overnachting, 1000 euro per nacht, maar ja dan heb je wel wat.

Het innovatietalent Semler laat zich bijna nooit interviewen, op de website van Tegenlicht is daarom het hele interview van anderhalf uur te bekijken. Deze heb ik nog niet gezien, maar ga ik nog zeker doen.

semler

Klik op de afbeelding om de aflevering te bekijken via de website van Tegenlicht.

Het is een aflevering van bijna een uur maar zeer de moeite waard om te bekijken. Het bevestigt hetgeen ik in mijn onlangs geschreven boekenblog heb gedeeld.
Op de website van Tegenlicht is nog meer achtergrondinformatie te vinden over deze intrigrerende steenrijke man.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 6 februari 2013, in Het Nieuwe Werken, Inspiring. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: