De favoriete Android-apps van Chris Kuijpers


Ha Marcel,

In mijn mailbox na mijn vakantie trof ik een gastblog van onze voormalige leidinggevende, good old Chris. Ik had hem blijkbaar voor de vakantie uitgedaagd 🙂 om eens wat Android-apps te beschrijven nadat hij ‘geklaagd’ had dat ik alleen maar over iOS-apps blogde. Ik was het vergeten, hij gelukkig niet.
Ik heb het blog nog van allerlei linkjes voorzien, ook handig voor jou ;). Het woord is aan Chris Kuijpers.

Groetjes,
Judith

GASTBLOGGER CHRIS KUIJPERS

My Android

Een tijdje terug vroeg Judith mij om wat over de apps te vertellen die ik gebruik. Veel info gaat namelijk over Apple apps voor de Iphone/Ipad, maar ik gebruik de Android-apps. In de hogeschool hebben veel mensen een Android-telefoon en de -tablets komen ook meer in zwang. Maar zoals je hieronder zult zien: heel veel apps zijn zowel bij Android als Apple te gebruiken.
Vertellen over hoe je je mobiel en tablet gebruikt voelt bijna als mensen een rondleiding door je huis geven. Het is je eigen privé-inrichting. Je zult het zelf vast anders inrichten, maar misschien doe je toch ideeën op. Daar gaan we.

De Travel-kamer
Google Maps en Google Navigate brengen mij naar mijn plaats van bestemming. Ook heb ik Sygic, een soort TomTom op je mobiel. Inclusief de kaarten van Europa is dit net als TomTom wel een dure app, maar handig op langere trips en zeker in het buitenland, omdat het in tegenstelling tot Google Navigate geen internet verbinding nodig heeft.
Bij elke treinreis komt natuurlijk de Reisplanner app van de NS van pas of OV9292.
Via Foursquare laat ik soms weten waar ik ben en wat ik van die plek vind. Of kijk ik wat er op die locatie te doen is en of er nog andere bekenden zijn (zelden).

De Berichten-kamer
Met mijn moeder van 85 jaar sms ik, maar met bijna ieder ander is het toch Whatsapp wat ik gebruik. Vooral de groepsfunctie is handig. De familiegroep bijvoorbeeld: “We eten vanavond om 19:00. Wie eet er thuis?”

De Nieuwskamer
Nu en NuSport houden mijn nieuws-gierigheid op peil. Maar veel interessanter is Pulse. Daarmee kan je zelf instellen welke berichten(services) je wilt lezen. Ik volg daarin bijvoorbeeld berichten over nieuwe ontwikkelingen en apps van Android, blog-berichten op het vakgebied, blogs van collega’s, uitagenda’s etc. Er zijn veel andere apps die dit ook kunnen. Soms veel mooier, zoals Flipboard. Maar Pulse vind ik eenvoudig en overzichtelijk.

De Audio&Video-kamer
Radiootje aan? Met Tune-in kan je alle zenders beluisteren. Toch iets specialers horen? Kies dan voor 22tracks. Echt zelf een keuze maken in je muziek? Spotify (ja, ik heb een premium account). Vanavond voor de buis hangen? Kijk even op Filmsoptv (dat is overigens geen app, maar een link naar de website). [@Chris: inmiddels wel als app 🙂 een beter alternatief is FilmVandaag] Meer info over die films (en ‘hoe heette die acteur ook al weer?’)? De IMDB-app. Een uiteraard volledig legaal gedownloade film bekijken? MX Player, werkt ook goed met ondertiteling.

De Game-kamer
Ik ben niet zo van de spelletjes. Alleen Angry Birds speel ik kennelijk vaker, want ik heb inmiddels al een t-shirt, een placemat en een beker van die boze vogels cadeau gekregen. Amazing Alex is van dezelfde makers, maar daar moet je bij denken. World of Goo is alleen al leuk door de mooie vormgeving en muziek. Wordfeud vond ik ook een tijdje leuk.

De Office-kamer
OK, nu wordt het serieus. En meteen ook teleurstellend. Want we komen nu op het gebied van de tekstverwerking en spreadsheets en zo. Dat is allemaal wat minder op de tablet. Heb al diverse apps geprobeerd, zoals Documents to Go Pro. Ben nu behoorlijk tevreden met het (gratis) Kingsoft Office. Prima, om een documentje of presentatietje mee te maken. Maar voor grotere zaken is het het toch niet. Dan kruip ik weer achter de laptop. Wat vooral vervelend is, is dat als iets in Word op je computer is gemaakt, je het best wel kunt bewerken op je tablet, maar dat er dan toch vaak wat opmaak blijkt te veranderen of te verdwijnen. Volgend jaar schijnt Microsoft Office voor Android uit te komen. Wellicht wordt het dan beter. Of ik heb tegen die tijd een Windows8-tablet gekocht (nog even sparen).
Wat ik veel doe is stukken voor vergaderingen en dergelijke in pdf formaat opslaan en dan met EZPdf-reader lezen en er annotaties (opmerkingen, highlights) op maken. Meestal heb ik het al in PDF formaat en anders zet ik het op de tablet om met Word to PDF (moet je wel internet verbinding hebben). Of als je document in geprinte vorm is, is Camscanner erg handig: die neemt een foto en zet het om in pdf.
En waar laat ik al die bestanden dan? Veelal in Dropbox, zodat het synchroniseert tussen de diverse apparaten die ik gebruik en zodat ik ook folders kan delen. Op mobiel en tablet synchroniseert Dropbox overigens alleen maar een bestand op het moment dat je daar mee wil werken. Op mijn tablet wil ik eigenlijk altijd alles direct bij de hand hebben en daarvoor biedt Dropsync de oplossing.

De Widget-kamer
Nu wordt het weer leuker. Een van de mooie dingen van Android is dat je niet alleen icoontjes op je scherm kunt zetten waarmee je een app opstart, maar dat je er ook widgets op kunt zetten die meteen informatie uit de betreffende app tonen. Zo heb ik een agenda widget waar ik meteen mijn aankomende afspraken op zie (en als ik wil die van mijn vrouw en die van de vereniging en die van etc.), 2 mail-widgets (eentje voor mijn tig gmail-accounts en eentje voor Zuyd, waar ik overigens de Touchdown app voor gebruik), een widget van Facebook en een widget van Twitter.

De (ahum) SM-kamer
En daarmee komen we in de Social Media kamer. Voor Facebook (vooral privé-meuk) gebruik ik de officiële Facebook app en een widget van Android Pro Widgets. Voor Twitter (wat zakelijkere meuk) gebruik ik vooral de Falcon-widget. Lang heb ik trouwens ook Tweetdeck gebruikt, werkt ook goed.

De GTD-kamer
Getting Things Done (GTD) is een filosofie op zich, waar je van alles op het net over kunt teruglezen. Het gaat vooral over zaken als todo-lijstjes. Heb al diverse dingen geprobeerd, maar uiteindelijk ben ik vooral productief met Evernote. Schiet mij iets te binnen, dan klik ik in de widget op ‘nieuwe notitie’. Zit ik in de auto, klik ik op het microfoontje en spreek wat in. Mooie mindmap gemaakt op een flipover: via de foto-button komt het beeld in Evernote.
Alle andere apps delen/sharen ook met Evernote: dus als ik een interessante tweet of webpagina tegenkom, hup met een paar kliks in Evernote. Je kunt het meteen (maar in de praktijk beter later op je computer) ordenen in notitieblokken (zuyd, privé, vereniging, etc) en markeren met labels. Vooral het label ‘te doen’ is handig.

De rommel-kamer
En dan zijn er talloze andere leuke en soms nuttige apps. Een fles wijn scannen met Goggles en dan de info over die wijn krijgen. Met Skymap kijken waar de Grote Beer ook al weer was. Als je op de Buienradar hebt gezien dat het droog blijft uit wandelen gaan en dan met Layar je mobiel op de omgeving richten en zien welke huizen voor welke prijs te koop staan. Een handige button om in 1 keer tethering aan te zetten (is: je mobiel gebruiken om dataverbinding op je tablet of laptop te krijgen als er geen wifi is). De Amazon-kindle app om e-boeken te kopen en te lezen. Ik sloeg laatst per ongeluk mijn tablet om in plaats van een bladzij om dat ik dacht een echt boek in mijn hand te hebben (het was een spannend boek).
En verder dingetjes die net wat handiger zijn dan wat standaard meegeleverd wordt, bijvoorbeeld Thumb Keyboard en Nova Launcher. Met de laatste kan je je schermen (aantal, indeling etc.) goed inrichten.

De winkel-kamer
Al die apps staan natuurlijk in de Play Store. Veel dingen kosten niks of bijna niks. Voor sommige dingen heb ik betaald. Van tijd tot tijd zijn er aanbiedingen en kun je voor 0,25 cent mooie apps kopen. Dan drink ik 1 pilsje minder en koop 8 apps.

En dan nog dit: de app-wereld lijkt wel te bestaan uit 2 soorten mensen, de Apple-mensen en de Google-mensen. En die maken het tot een sport elkaars wereld in diskrediet te brengen.

Apple zou alleen maar uiterlijk vertoon zijn:

En google zou veel te ingewikkeld zijn:

Het is allemaal onzin. Het zijn gewoon 2 verschillende eco-systemen, die elk een doelgroep hebben.
Het antwoord op de vraag “waarom gebruik jij Google” is in mijn geval dan ook teleurstellend: uit gemakzucht. Ik had al mijn e-mail-adressen (behalve die van Zuyd) al in gmail, ik gebruik Google Chrome als internetbrowser, ik had al een Android telefoon (mede omdat ie goedkoper was), zelfs mijn settopbox voor de tv draait op Android. En dan is het handig om in dat eco-systeem te blijven. Maar, misschien ga ik nog wel eens verhuizen, je weet maar nooit.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 8 november 2012, in Apps, Gastblog en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: