Dingen@Zuyd – scholingsaanbod


Hoi Marcel,

Deskundigheidsbevordering voor docenten is ‘hot’. Zuyd heeft zelfs een lectoraat Professionalisering van het onderwijs ingesteld. De kersverse lector Marcel van der Klink stelde in zijn inaugurele reden van vrijdag 15 juni de thema’s ‘innovatie in het onderwijs’ en de ‘professionele ontwikkeling van het onderwijs’ centraal. Ik was er niet bij, maar Wilfred Rubens heeft er uitgebreid over geblogd. Ik ben het helemaal mee eens dat leidinggevenden een belangrijke taak hebben in het stimuleren van docenten.

We hebben onlangs ook met collega’s van OU besproken wat zij hun collega’s aanbieden op het gebied van ICT. De BKO (BasisKwalificatieOnderwijs) is al wel van toepassing voor de universiteit, maar nog niet voor het HBO. Dat wil niet zeggen dat er binnen het HBO niets gebeurt. Ik zag op Punt Avans een filmpje over hun project ViA. Mooi.
Ook wij zitten niet stil. Collega Rienke werkt aan een visiedocument rondom docentprofessionalisering, met name over de 21 century skills. Uiteraard worden alle partijen daarbij betrokken, zoals het sinds eind 2011 oprichte Docentenberaad van Zuyd.

Ik weet dat Zuyd de lat hoog legt mbt deskundigheidsbevordering personeel in de presentatieafspraken met het Ministerie van O&W: 70% van docenten op of boven masterniveau in 2015. Ik hoop dat er nog collega’s zijn die de (professionele) ruimte nemen/hebben/krijgen om eens kijkje te nemen op Dingen@Zuyd!

Een van de thema’s die het lectoraat gaat onderzoeken is welke intenties docenten hebben om te leren. Vele docenten bekwamen zich vakinhoudelijk op een informele manier. Hoe goed kan je dit doen mbv Social Media tools! Goed hè dat Zuyd Bibliotheek en de ICTO-adviseurs al een cursusaanbod klaar hebben liggen mbt web2.0 tools 🙂 Het scholingsaanbod voor Dingen@Zuyd ligt er! Trots!
Vanaf september 2012 is de online cursus beschikbaar en vanaf oktober wordt de blended variant aangeboden. Het is gecommuniceerd via onze Nieuwsflits. Uiteraard nu ook even aandacht via ons blog.

Laat die aanmeldingen nu maar binnenstromen!

Scholingsaanbod

Een goed gevulde ICT-gereedschapskist helpt de docent zijn onderwijs te optimaliseren en innoveren. Met behulp van de cursus Dingen@Zuyd (gebaseerd op de 21 eDingen van SURF) kunnen docenten kennis maken met de toepassingsmogelijkheden van web2.0 tools.
Dingen@Zuyd bestaat uit lessen over eDingen: tools variërend van SURFmedia tot YouTube, van weblogs tot microbloggen en van wiki’s tot stemmen-in-de-klas. Daarnaast is ook veel aandacht voor iDingen: Informatievaardigheden variërend van plagiaat tot creative commons.

Men kan de online cursus op eigen tempo volgen, door de ZuydDingen te bestuderen en de opdrachten uit te voeren. Elk ‘ding’ kost ongeveer 3 uur aan tijdsinvestering. Deze ‘do-it-yourself’-programma is gratis. Feedback op de vorderingen kan alleen via de reactie-mogelijkheid op de site.

Zuyd Bibliotheek en de ICTO-adviseurs bieden ook een blended cursusvariant aan voor medewerkers van Zuyd. Hierbij is een persoonlijk blog het hart van de cursus waar de deelnemer verslag doet van zijn/haar ontdekkingsreis. De deelnemers worden groepsgewijs gekoppeld aan een ‘dingencoach’. De coaches geven feedback op het leerproces.
De face-to-face- bijeenkomsten vinden plaats op:

 • Dinsdag 9 oktober 2012 14u30-16u30 (Maastricht)
  Startbijeenkomst: toelichting cursusopzet, introductie bloggen en RSS
 • Dinsdag 22 januari 2013 14u30-16u30 (Heerlen)
  Dingen-carousel: kennismaking met diverse ZuydDingen
 • Dinsdag 28 mei 2013 14u30-16u30 (Sittard)
  Slotbijeenkomst waarin het TPACK-spel wordt gespeeld

Kosten: € 300,00

Bewijs van deelname wordt overhandigd bij:

 • Deelname aan de 3 bijeenkomsten
 • Bloggen over tenminste 7 ‘dingen’
 • Bloggen over tenminste 2 ‘dingen’ die in de onderwijssituatie ingezet zijn
 • Actieve deelname aan de reacties op weblogs van mede-cursisten

Alle ZuydDingen worden ook via workshops aangeboden door Zuyd bibliotheek en ICTO-adviseurs. Bij voldoende deelname (minstens 5 deelnemers) wordt een workshop georganiseerd.
Interesse in een workshop (2 uur)? Geef het door scholing@zuyd.nl  of bel 045-400 6548

 • Blogs;
 • Endnote;
 • Facebook;
 • Let’s Google! (Apps);
 • Let’s Google! (zoeken);
 • LinkedIn;
 • Netvibes;
 • RSS;
 • Social Bookmarking;
 • Twitter;
 • Yammer;
 • Wiki’s

Zuyd Bibliotheek heeft daarnaast een aanbod iDingen:

 • Iedereen informatievaardig
 • Databanken instructies

Deze workshops kunnen worden aangevraagd bij de bibliotheek van je locatie.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 22 juni 2012, in 21st century skills, Didactiek, Het Nieuwe Werken en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. “Collega Rienke werkt aan een visiedocument rondom docentprofessionalisering, met name over de 21 century skills. Uiteraard worden alle partijen daarbij betrokken, zoals het sinds eind 2011 oprichte Docentenberaad van Zuyd.”

  Jammer dat we weer een visieDOCUMENT kiezen… het zou nu net mooi zijn om dit in een andere vorm te zetten…

  • Judith van Hooijdonk

   Tsja Chris …. er zijn meerdere wegen om het doel te bereiken. Visiedocumenten schrijven, omzetten in beleidslijnen, projecten / onderzoeken uitvoeren…. dat hoort ook bij onze organisatie. Ondertussen blijf ik gewoon ‘doen’ 🙂 Heb je al wat collega’s enthousiast gemaakt voor Dingen@Zuyd?

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: