Escape Game @Rijksmuseum


Hi Marcel,

Eind juni appte ik Liesbeth Mantel (@Moqub voor intimi šŸ™‚ ) het bericht uit de Volkskrant over een Escape Game in het Rijksmuseum. Liesbeth, hoofd Exposities, Collecties & Informatie van De Domijnen, heeft altijd belangstelling voor nieuwe dingen. Zij reageerde prompt: Zullen we samen op onderzoek gaan? We hadden al een lunchdate gepland. Die vond dus plaats in Amsterdam voordat we op Ć©Ć©n van de warmste dagen van het jaar het redelijk koele Rijksmuseum ingingen. Had ik het artikel in de Volkskrant nu maar goed gelezen dan was ik beter voorbereid en was ik niet zo op het verkeerde been gezet door de term ‘Escape Game’.

In de bevestigingsmail hadden we al gelezen dat we niet in een rij hoefde te gaan staan maar onze ogen goed open moesten houden en onder het museum moesten zijn. Die aanwijzing vonden we redelijk snel door een hint (met haar ogen) van de mevrouw achter de informatiedesk šŸ™‚

Na de introductiefilm kregen we de opdracht. We konden kiezen tussen 2 niveaus: beginners en experts. De spelleidster vroeg of we al vaker Escape Rooms hadden gespeeld (wederom op verkeerde been gezet). Ja ik wel. Liesbeth niet. Wij gingen uiteraard voor de expert-opdracht. Dat zou ons zo’n 2 uur kosten. We hadden nog ruim 3 uur tot sluitingstijd. Moest lukken toch?

Zonder te veel van de opdrachten te verklappen. Het spel is prachtig vormgegeven. De ambiance is geweldig. Bezoekers die het spel niet spelen valt niets op. Je komt in ruimtes waar je als bezoeker van Het Rijksmuseum niet snel naar toegaat. Is natuurlijk ook slim want in die ruimtes is het minder druk. Bij alle hints staan spelleidsters die je verder op weg kunnen helpen. Een enkeling deed dat niet zo subtiel. Een beetje jammer.

In eerste instantie moesten we coƶrdinaten vinden zodat we het kantoor van Bert vonden en vervolgens een opdracht om de code van een deur te kraken. De opdrachten waren niet des ‘escape rooms’. Wel leuk hoor. Het waren veelal taalspelletjes en idd vooral je ogen goed gebruiken (voor een spel in een museum, prachtig gevonden). We liepen van zaal naar zaal van verdieping naar verdieping (zonder te rennen!) op zoek naar de hints. Het grote nadeel is dat je dan eigenlijk niets van de collectie ziet. Het is geen educatief spel. Het heeft ook niets met ‘escape’ te maken. Je hoeft nergens uit te ontsnappen. Er zit geen tijdsdruk zoals in een escape room wel het geval is. We hebben over de eerste 3 opdrachten lang gedaan. We hadden nog even wat gedronken (we hadden dorst). De tijdsdruk begon pas toen we nog een nog maar uur hadden voor het laatste gedeelte van het spel. Dat zou heel krap worden, zeiden ze. We konden switchen naar het beginners niveau. No way. Dus wij aan de slag. En met 1 hint vragen, lukte het ons! Vlak voor sluitingstijd hadden we de code gekraakt.

De kop van de Volkskrant was “Escape Game: slimme manier om nieuw publiek te trekken of goedkoop?”
Liesbeth en ik hebben een vermakelijke middag gehad. Maar de term ‘Escape Game’ vind ik verwarrend want daar heeft het niets mee te maken. Het is een speurtocht door het museum. Geef het een andere naam: museum game, kijk je ogen uit of op jacht naar de schat. En werk het thema beter uit. In ieder geval het einde na opening deur. Want waar het om draaide kwam nergens terug. Vind de geheime formule? staat in de trailer maar dat kwam in het spel niet meer terug. Althans mij niet opgevallen.

Het is een leuke manier om met (oudere) kinderen door het museum te lopen. Of als bedrijfsuitje. We zagen een aantal groepen die tegen elkaar speelden, die hadden veel lol. Ik vind het geen activiteit voor een eerste bezoek aan het Rijksmuseum vanwege redenen die ik al heb genoemd. Je komt met het spel niet langs de highlights. Maar je gaat toch niet uit het Rijksmuseum zonder even een blik op de Nachtwacht hebben geworpen? Dat hebben we dan ook nog even gedaan.

Escape Game is nog te spelen t/m 2 september. Meer informatie over kosten (wel een gek bedrag ā‚¬17,77) en aanmelding is te vinden op de website van het Rijksmuseum.
Ook Liesbeth heeft geblogd natuurlijk. Het is niet zo gek dat onze ervaringen overeenkomen. We hebben na afloop op een terrasje het een en ander geĆ«valueerd.Ā Lees haar blog.

Warme groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 26 juli 2018, in Gaming. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: