Twitteren voor @kennisinbedrijf #kib2011


Hallo Marcel,

Je was gisteren niet fysiek aanwezig op de 10e editie van Kennis in Bedrijf, maar digitaal was je wel actief 🙂
Enkele weken geleden ontdekte ik dat het twitteraccount dat via de KiB-website gelinkt was nog ‘sliep’. Toen ik bij de organisatie van dit evenement navroeg, bleek dat niemand bezig hiermee was. Dat kon toch niet! Nadat ik in 2009 eenzaam twitterend op Kennis in Bedrijf aanwezig was, heb ik vorig jaar een student geholpen met zijn opdracht social media in te zetten bij Kennis in Bedrijf (dat door steun van ZuydPlein een succes werd). Dan zou nu niets gedaan worden? Elk evenement/congres dat je bezoekt heeft tegenwoordig wel een # . Volgens het Handboek Social Media voor Congressen is 2011 het jaar waarop congressen grip krijgen op social media en andersom. Geldt dat niet voor Zuyd en in dit geval voor Kennis in Bedrijf?

Dus ben ik met jouw steun aan de slag gegaan. Jij hebt 5 studenten van Do IT @ Zuyd bereid gevonden om als twitterjournalisten bij verschillende presentaties aanwezig te zijn en wat ‘buzz’ te veroorzaken. Dat is gelukt! Volgens Twitter Reach hebben we dit jaar met 50 tweets ruim 8.200 mensen bereikt. En we bereikten de 14e plaats bij de poplulair tags via Twirus (ja de foto is van na de lunch, een twitterdip 😉

Prima verzorgde catering door de Hoge Hotelschool Maastricht

Als voorbereiding heb ik het twitteraccount van Kennis in Bedrijf geactualiseerd. Vorig jaar was er een event in LinkedIn aangemaakt, daar heb ik niets mee gedaan.
Uiteraard weer een Twitterfountain aangemaakt (hè jammer dat ik de widgetcode niet in ons blog kan embedden). De fontein bruisde meer dan vorig jaar maar ook dit jaar waren de schermen te klein en stonden ze te ver weg. Dus:

De statistieken van deze dag via The Archivist laat max. 500 tweets zien. Zowel bij The Archivist en Twitter Reach heb ik gebruik gemaakt van de gratis tool. Met de betaalde variant kan je uiteraard meer.

Via de Twub kan je alle tweets nog eens bekijken. En op de site van Topsy zie je dat er bijna 200 tweets zijn geplaatst met #kib2011
Ik weet nou eigenlijk niet hoeveel tweets er zijn geplaatst. Volgens Topsy 200, maar Twitter Rearch meldt er 585?  Wat is nu betrouwbaar? Dat heb ik nu verder niet uitgezocht.

Kennis in bedrijf werd dit jaar bezicht door ruim 2000 mensen waarvan 1100 studenten, 600 medewerkers en 450 externen. En er waren zo’n 130 presentaties. Veel werden druk bezocht, zo druk dat mensen niet meer in lokalen werden toegelaten (veiligheidsvoorschriften). De organisatie heeft geïmproviseerd en populaire presentaties nogmaals aangeboden. Helaas was dat niet voor de presentatie van Het Nieuwe Werken, die had volgens mij  non-stop kunnen draaien, zoveel belangstelling.

Natuurlijk was Frans met zijn onafscheidelijke flipcamera ook aanwezig. Hij heeft weer een leuke fransipani impressie van Kennis in Bedrijf, zie ook zijn blog.

De Raad van Zuyd haalde de krant (DDL-RvZopKiB) met hun debat over het herbekijken van het Verdrag van Schengen. Mijn bijdrage was het aanmaken van de Twitterfountain van #raadvanzuyd.
Update 26-11: natuurlijk hoort nog een bronvermelding bij het krantenartikel. Het artikel is 25 november 2011 gepubliceerd in Dagblad De Limburger in de editie van regio Parkstad en is geschreven door Marcel de Veen en met de foto van Johannes Timmermans. Het artikel is er gekomen dankzij de inspanningen van de studenten van het Honours Programme Zuyd 🙂

De dag werd afgesloten door CvB-voorziter Karel van Rosmalen met het uitreiken van de KiB-scriptieprijs.
LivKaiser en Miriam Degutsch met “Logopedie bij ouderen en chronisch zieken”  & Patrick Vaessens en Maarten Scheepens  met “Instrumentale en vocale baanbrekers in educatie” vielen in de prijzen. Zij wonnen ieder een iPad!

de 4 prijswinnaars

Met veel plezier heb ik samen met jouw studenten getwitterd op Kennis in Bedrijf, maar ….
Ik heb nu 3 jaar, elke keer op de valreep, mijn tijd en energie gestoken om Kennis in Bedrijf twitterend op de kaart te brengen, met oplopend succes, dat wel 🙂 maar het is eigenlijk niet mijn verantwoordelijkheid.

In elke presentatie die ik heb bezocht kwam social media aan de orde. Ik begrijp niet waarom social media niet is opgenomen in het draaiboek van Kennis in Bedrijf. Ik hoop dat dit volgend jaar wel het geval is, in het eerder genoemde Handboek Social Media voor Congressen en Events staan handig tips, checklists en tools die daarbij behulpzaam kan zijn. Hierin is ook te lezen waarom je dit zou (moeten) willen doen, o.a.

  • omdat traditionele marketing en promotie minder resultaten opleveren
  • om ‘vuurtjes’, dus discussie eerder op gang brengen
  • je een veel groter publiek bereikt door de ‘buitenzaal’ erbij te betrekken
  • een ‘rijkere’ verslaglegging krijgt
  • en voor community vorming natuurlijk
Tot slot heb ik voor volgend jaar nog een verlanglijstje: naast een sterke inzet van social media, een grote twitterwall, wil ik ook graag een app van het programmaboekje. Volgens mij kunnen jouw studenten van Do IT @ Zuyd dit vast wel bouwen :).

Fijn weekend.
groetjes, Judith


Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 25 november 2011, in Social Media en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: