Learning outcomes guidelines #BlendKit2017 #Dutch


Ha Judith, ha Ankie, ha Marcel,

Vandaag ben ik een interessante resource tegengekomen. Eentje waarvan ik hoop dat we al een Zuyd variant hebben, en zo niet dat we dan deze kunnen gebruiken of aanpassen naar onze behoeften.

Judith, zoals je weet ben ik bezig met de BlendKit2017 MOOC op Canvas. En in de Do It Yourself opdrachten moest ik een Course Blueprint maken en een Mix Map. Dat eerste is een overzicht van de cursus: doelen, prestaties en leeractiviteiten. Ze geven een voorbeeld van zo’n Course Blueprint:

samplecourseblueprint

This Course Blueprint is part of the Blended Learning Toolkit  prepared by the University of Central Florida (UCF) and the American Association of State Colleges and Universities (AASCU) with funding from the Next Generation Learning Challenges (NGLC). It is provided as an open educational resource under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.

Marcel en Ankie, aangezien jullie me inmiddels kennen werd ik in de war gebracht door dit schema door de plek waar de woorden Learning Outcomes staan. In mijn beeld is dat de verzameling van leeractiviteiten, wellicht ook learning design te noemen. En verwacht ik de learning outcomes op een ander niveau. Eigenlijk zelfs wel buiten dit plaatje daar waar het gaat om de verzameling aan activiteiten/prestaties die een student moet doen om zijn diploma/certificaat te behalen. En dat hij dat dan zou kunnen doen door of modules (waar dit er dan een van zou zijn) of door activiteiten in zijn werkomgeving.

Die Blueprint is huiswerk en net als jij Judith probeer ik die dan netjes te maken, maar ben ik eigenwijs genoeg om me te storen en mezelf te blijven afvragen: hoe zit het nou?

Om er nu een literatuur review van te maken over de definitie van learning outcomes (dat eigenlijk zou moeten) dat ging me te ver, maar ik vraag me wel af of onze lectoren Dominique, Marcel, Paul en Hendrik wel ergens een dergelijke definitie hebben. En of dat die met elkaar overeenkomt. Anyway, ik heb toch gezocht naar literatuur en ben daar een document tegengekomen dat Guidelines geeft over het maken van Learning Outcomes. Een document waarvan ik denk dat Zuyd ook een versie moet hebben (of deze moet overnemen). Bij ZuydProfessional hebben we verschillende workshops gehad over Learning Outcomes en daarvan heb ik veel geleerd, maar het beeld dat een learning outcome op verschillende niveau’s kan worden gedefinieerd had ik niet en een document waarin de informatie verzameld is plus gedocumenteerd is hoe je er zelf een kan schrijven heb ik ook nog niet gezien. Tot nu.

Declan Kennedy heeft een “Writing and learning outcomes: a practical guide” geschreven. Ik heb hem nog niet van A tot Z gelezen, maar in het kader van mijn beeldvorming heeft hij al erg geholpen en ik zie veel elementen van de workshops terugkomen. Marcel en Ankie hebben we inmiddels zoiets binnen Zuyd (Professional) of kunnen we hier iets mee?

Ik zie nu inmiddels dat je learning outcomes kunt definieren op module niveau maar ook op het niveau van een heel onderwijsprogramma (een Bachelor bijvoorbeeld), maar ik zie nog steeds niet dat het een verzameling is van leeractiviteiten op het niveau zoals in het voorbeeld Course BluePrint wordt gedefinieerd. Eens aan de docenten vragen binnen de BlendKit2017 cursus.

Groet Marcel Schmitz

Geplaatst op 5 maart 2017, in blended learning. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Marcel Graus

  Hee Marcel,

  Het is inderdaad een interessant schema, ik heb er nu een tijdje naar zitten kijken en begrijp dan heel goed waarom we binnen ZP zijn overgestapt op het Nederlandse woord ‘leeruitkomsten’. Ik ben het overigens helemaal met je eens dat opbrengsten in alle delen van een onderwijstraject kunnen worden gevonden. Leeruitkomsten binnen ZP geven echter de hoogste vorm van ‘transfereerbare’ kennis, vaardigheid en, waar van toepassing, attitude of professionele houding aan. Het lijkt alsof in de kolom ‘Objectives’ de meeste items staan die aan deze kwalificatie voldoen (en #2 en #3 uit ‘Course Goals’ mag je daar wat mij betreft zeker bijnemen)… Je zou deze beschrijvingen ook kunnen plaatsen in de Gouden Eeuw of om het even welke geschiedkundige periode, maar bijvoorbeeld ook bij literatuurgeschiedenis. De opdrachten en projecten uit de laatste kolom zouden dan prima kunnen worden ingezet als bewijslast voor de leeruitkomsten binnen deze module. In het portfolio geeft een ZP student vervolgens aan in hoeverre de leeruitkomsten bijdragen aan de individuele professionele groei.

  Wellicht heb ik de verwarring in je hoofd alleen maar groter gemaakt (dat zou volgens onze traditie niet vreemd zijn) maar mijn belangrijkste doel was een dialoog te starten….

  Wie volgt?

  Groeten, Marcel

  • Thanks Marcel voor de reactie. Ik ben het met je eens en sta nog achter hetgeen er voor ZP is opgezet.

   Is er al een guidelines how to use/write LO’s boek want dat voorbeeld (check de link) vond ik goed en liet mijn verwarring weggaan.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: