Learning Analytics oogst van de dag: De start van twee afstudeerders en een SURF project.


Ha Judith,

Vandaag een mooie oogst op Learning Analytics gebied: twee studenten zijn hun afstudeertraject gestart en ik ben min of meer begonnen aan een SURF project.

Sander Janssen en Ricky Notenboom zijn gestart met hun afstudeertraject voor de HBO-ICT studie. Ze gaan vanuit de kant van de Learning Dashboards en vanuit de data-kant kijken naar hoe we Learning Analytics kunnen inzetten op het gebied van Learning Design. Ze gaan me dus helpen met de eerste stappen met mijn PhD traject. Met hun input vanuit:

  • literatuurstudie(s),
  • interview(s),
  • focusgroep(en)
  • een ontwerp van een prototype van een dashboard
  • een inrichtingsvoorstel van de te verzamelen data-elementen ‘blended’ onderwijsomgeving

moeten we een beeld krijgen van wat er mogelijk is binnen onze setting en wat de stand van zaken is op dit moment in deze wereld. Ze gaan 20 weken aan de slag en ik ben erg benieuwd hoe ver we samen gaan komen.

Het SURF project is daarbij een grote hulp. SURF heeft een learning analytics experiment, waarbij verschillende Hogescholen en Universiteiten gebruik maken van een Learning Analytics omgeving die bij SURF draait. Die omgeving gaan we de komende 10 weken bekijken en in het volgende onderwijsblok inzetten in ons onderwijs. Indien het goed te gebruiken is zou ik van de open source omgeving ook voor mijn eigen onderzoek gebruik kunnen maken en dat is natuurlijk een van de elementen die we gaan bekijken. Het doel van het SURF experiment is om docenten en studenten kennis te laten maken met Learning Analytics om te kijken of ze er iets mee kunnen, of het toepasbaar is in hun onderwijsomgeving en wat er dan mogelijk is.

Spannend allemaal! In mijn zoektocht naar extra informative kwam ik een filmpje tegen van Jan Hellings van de UvA, die op de LAK 2016 conferentie presenteert of hun learning dashboard effect heeft gehad op een programmeer cursus die ze hebben gegeven.

Een van de vele voorbeelden van een Learning Dashboard. Er volgen er wellicht meer via het blog, maar voor nu hou ik het hierbij. Hopelijk leveren Sander en Ricky me nog meer waardevol materiaal.

Groet Marcel

Geplaatst op 13 februari 2017, in Learning Analytics. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Dag Marcel, het is misschien terzijde voor jouw onderzoek, maar heb je het artikel van de OU in magazine Onderwijsinnovatie gelezen, betreft de koppeling tussen Flipping The Clasrroom en Learning Analytics? Het betreft de laatste uitgave, blz. 30-32, zie: https://www.ou.nl/web/open-universiteit/onderwijsinnovatie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: