Waarom is het meten van leren zo moeilijk? (by Educause)


Ha Judith,

We hebben het de afgelopen blogs gehad over NSE over rendementen over het becijferen van hoe we het doen als opleiding. We doen hem eens in de zoveel tijd over. En het zal ook niet anders zijn in de komende jaren. En toch zat ik vandaag bij het overleg van Zuyd Professionals dat gaat over deeltijd en contractonderwijs in de nabije en verdere toekomst van alle opleidingen. En bedacht me NSE en rendementen zijn daar toch anders…

Dat en een bezoek aan de Educause site heeft me doen beseffen dat we niet helemaal de juiste vraag stellen. De vraag moet zijn waarom leren zo moeilijk te meten is. En dat we op zoek moeten gaan naar maten/meetinstrumenten hoe we meten of iemand iets geleerd heeft. Hoe meet je nu of het geleerd is. Toetsen? Enquêteren? Vragen? Laten bewijzen? En is het dan een kunstje of is het echt geleerd. Dit zeggen een aantal experts:

Het blijft lastige materie. Maar wel leuke materie! Let’s walk on

Groet Marcel

Geplaatst op 6 januari 2016, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Het is jammer dat we in het SKE/BKE-traject veel focussen op het toetsproces en minder op de ontwikkeling van het curriculum. We moeten ons eerst afvragen wat we willen dat aan het einde van de opleiding een student moet kunnen en hoe we denken dat we dat moeten gaan meten. En vervolgens het onderwijs daarop aanpassen. Dus niet X aantal losse eenheden aan onderwijs maar 1 onderwijs met daarin X gekoppelde eenheden. Tenslotte moeten deze losse eenheden leiden tot hetgeen we uiteindelijk als doel hebben. We willen duurzame professionals afleveren, maar wat is duurzaam en hoe meet je dat een student duurzaam is…
    We hebben nog een lange weg te gaan. Maar misschien is dit wel een futuristische gedachte, maar misschien moeten we meer gaan kijken naar de groei van een student. Je meet vooraf de status en erna. Het verschil is dan bepalend voor slagen. Hoe je dat dan moet doen, ja dat is een goede vraag waar ik nu ook zo snel geen antwoord op weet te geven.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: