Verbondenheid


Ha Marcel,

Op mijn eigen blog heb ik nav de gebeurtenissen van afgelopen jaar en de boeken die ik onlangs gelezen heb enkele levenslessen gedeeld voor het nieuwe jaar. Ik heb getwijfeld of ik dit op ons blog moest delen of niet. Maar zoals René Gude in zijn levenslessen zei: twijfel niet te lang, en ga vooral te rade bij anderen. Dat heb ik gedaan. En na ons whatapp gesprek heb ik besloten om het persoonlijke bericht alleen op mijn blog te plaatsen. Het is uiteraard voor iedereen hier te lezen want ik deel wat ik weet, voel en vind :). En dat doe ik vooral ook bloggend op verschillende manieren op een zestal blogs inmiddels.

In mijn blog dank ik mijn familie, vrienden en maatjes voor hun offline en online support. Ik wil op ons blog ook onze lezers, mijn online connecties danken.

Ook jij, bloglezer, linkedinconnectie, tweep, bent mij heel dierbaar. Misschien ken ik je ook in real life, misschien ook niet. Ondanks dat ik om mij heen hoor dat we steeds minder empathisch worden door de online contacten, ervaar ik dat niet zo. Je zult het niet altijd weten. Ik zeg het je ook niet elke keer. Maar door jouw app, tweet, blog of facebookupdate heb ik veel geleerd over mijn werk en over mezelf. Dank!

Eerlijk gezegd snap ik waarom er zo vaak angstig over sociale media en sociale netwerken geschreven wordt.

Sociale media zijn weliswaar leuk en handig en kunnen vriendschappen versterken, maar kunnen ook negatieve invloed hebben op onze geestelijke gezondheid én op ons intellectuele en sociale vermogen.

Is dat zo?

Voor mij zijn sociale media een gegeven, het is een onderdeel van onze samenleving, van de manier waarop we nu leven, werken en met elkaar communiceren. Wellicht heb ik last van een ‘confirmation bias’ omdat ik voornamelijk onderzoeken accepteer die mijn opvattingen ondersteunen. Al hoewel, ik lees ze wel de verhalen over verslavingen van sociale media en onze smartphones. Maar het verandert mijn opvatting niet. Ja, met nieuwe media moet je leren omgaan, al is het alleen maar dat je allerlei piepjes en notificaties uit kunt zetten (afleiding). En dat je zelf kunt sturen wie je volgt en hoe. En als je van je smartphoneverslaving af wilt, probeer deze tips (en installeer de App Usage Tracker) maar eens.

Sociale media/netwerken zijn zo snel onderdeel van ons leven geworden omdat we sociale wezens zijn. We willen verbonden zijn, ergens bijhoren, weten wat de ander doet, zien hoe de ander iets doet (modeling volgens Bandura). Ryan en Deci zeggen ook dat relationele verbondenheid één van de psychologische basisbehoefte is. Zij brengen dat dan wel in relatie tot intrinsieke motivatie bij leren. Maar is leven niet leren? Daarom zou sociale media volgens mij meer ingezet moeten worden in het onderwijs aan onze studenten, voor professionalering van onze docenten. We leven door de technologische ontwikkelingen in een genetwerkte maatschappij waarin we bijna altijd met elkaar verbonden zijn. Daar moeten we samen leren mee om te gaan. We moeten bewust zijn van de mogelijkheden en beperkingen van sociale media. Niet door alleen maar op de risico’s te wijzen, maar om te ontdekken wat dit betekent voor onze manier van leren, werken en leven.

En in die online wereld gaat het er echt niet zo anders aan toe dan in de ‘echte’ wereld. Het gaat om relaties. En in relaties moet je investeren, die moet je onderhouden. Dus om sociale media alleen in te zetten om te zenden zonder de interactie aan te gaan, dan snap je de basisprincipes van communicatie, online en offline niet. Communicatie gaat over verbinding. Welk boek, blog of (wetenschappelijk) artikel ik ook lees over het leven, leren, leiderschap, onderwijs en sociale media elke keer komt relationele verbondenheid als belangrijkste motivatie waarom we iets doen.

Ik denk dat we soms te veel doorschieten in het zoeken van evidence in wat we doen en hoe we het moeten doen. Ik pleit voor meer aandacht voor intuïtie en gezond verstand. En ga vooral te rade bij andere, zoals René Gude zei. Is dat niet de kracht van al die sociale netwerken? Correct me if I’m wrong 🙂

En dat sociale netwerken ongekend populair blijven, las ik vandaag weer in het artikel ‘De 8 belangrijkste sociale media trends in 2016′.

En net zoals ik mij familie en vrienden het beste heb gewenst, wens ik ook jou blogmaatje, en alle lezers van ons blog een magisch en kleurrijk jaar toe. En vergeet ook niet zo nu en dan buiten de lijntjes te kleuren. Niets zo leuk als onverwachtse leuke gebeurtenissen waar je energie en inspiratie van krijgt.

2016

Unne gooje roetsj!

Jujuutje

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 30 december 2015, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: