Nieuwe paden aanleggen #exploresocial


Hoi Marcel,

Vanmorgen las ik een blog van Remko Boers over wat een fiets zegt over veranderen en ontleren met een briljant filmpje over ontleren en onze brein.

Ik deelde dat via Twitter en ontving diverse reacties op. De vraag is natuurlijk welke gedeelte van het brein aan het leren cq ontleren is. En of dit zomaar klakkeloos vergeleken kan worden met allerlei ingewikkelde veranderprocessen (zoals het integreren van ict in het onderwijs). Maar het triggert wel om na te denken over de moeilijkheid van “nieuwe paden aanleggen’ (zoals Ilse dat verwoordde) en dat we zo snel terugvallen in oude en vertrouwde patronen. Ik denk dat we aandacht moeten schenken en begrip moeten hebben voor dit gedrag. En we hebben er immers allemaal ‘last’ van :), de een misschien wat meer dan de ander, afhankelijk van je mindset. Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat niets zo moeilijk is als het veranderen van gedrag, het gaat in kleine stapjes.

We are living in a VUCA world, schreef ik eerder in mijn blog. VUCA is een acroniem van Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity. We leven in wereld waarin de verandering centraal staat en zekerheden er niet meer zijn. Het belang van flexibiliteit, veerkracht, wendbaarheid en weerbaarheid is onmiskenbaar. Daarom staat volgens mij social learning ook zo in de belangstelling. Ik volg de MOOC Social Learning nog steeds met grote belangstelling, vooral door te leren van inzichten van anderen die mijn visie weer aanscherpen.

Social learning is much more a cultural outcome than a process or a program to be followed.
Sahana Chattopadhyay

In de eerste 2 weken stonden vooral diverse (leer)theorieën centraal en wat nu het verschil is tussen informeel en sociaal leren. Nou daar ben ik nu wel uit. Volgens mij is informeel leren vooral leren zonder speciaal (leer)doel, waardoor het vaak onbewust gebeurt. Als het bewust gebeurt, gebeurt het vaak in een sociale context maar vanuit de intrinsieke motivatie van een individuele lerende. Sociaal leren is een vorm van informeel leren maar kan volgens mij ook binnen het formele leren, doordat je het samenwerken en open kennis delen centraal stelt (zie mijn blog over Work & Learn Out Loud)

Working out loud is working in an open, generous, connected way so you can build a purposeful network, become more effective, and access more opportunities.

Leren vraag om je open te stellen en te reflecteren op je eigen kennis en houding, en vragen wat anderen hier van vinden. Dus … 🙂

Groeten
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 31 mei 2015, in MLI en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: