My mama always said …


veer

CC-BY Nathan Jones

28 december 2014

Het enige wat we kunnen doen
is er het beste van maken
met onze vrienden,
alle goeds in hen liefhebben
en koesteren.

Thomas Jefferson (1743-1826)

 

Hi blogmaatje,

Ja, 2014 was een mooi blogjaar voor me, niet alleen op 2bejammed, maar ook op MOOCZI en mijn MLI-blog joule4jou. Fijn dat jij het bloggen weer hebt opgepakt. Je hebt me hier een paar weken moeten missen. Ik heb wel veel geschreven maar geen blogposts. Wel een persoonlijk dagboek. En teksten voor de rouwbrief, bidprentje en teksten voor in de kerk en crematorium.
Mijn moeder is 28 december na 2 lange intense weken gestorven.

Mijn telefoon was in deze periode mijn lifeline met de buitenwereld. Whatsappen in de familiegroepen, met kinderen en vrienden. Bellen met familie en vrienden. Het was dan ook flink schrikken toen mijn telefoon in de 1e week ineens onophoudelijk begon te trillen en verder niets meer. Gelukkig was er een phonehouse in de buurt, die de batterij even eruit gehaald heeft (iPhone 4 hè …). Na zeker 5 minuten zwart/grijs scherm begon ie weer te werken *zucht*. Nee, mijn telefoon had ik echt niet kunnen missen deze afgelopen weken. Mijn online contacten zijn me dierbaar.

Dat er onrust was over de nieuwe privacy rechten van Facebook had ik wel hier en daar wel voorbij zien komen. Ik had nog niet meegekregen dat Facebook de nieuwe voorwaarden uitgesteld had naar 30 januari. Van die vermeende exodus heb ik ook nog niets gemerkt. De mensen die met mij op Facebook die doorstuurberichtjes deelden, hebben veelal zelf nog niet echt naar hun privacy-opties gekeken (denk ik). Kijk hier eens voor wat tips. Ik moet zelf ook alle vinkjes weer eens bekijken. Facebook heeft de onhebbelijke gewoonte soms toch weer een sneaky dingen te wijzigen. Nu is het een goed moment om dat weer eens te checken.
En we weten inmiddels toch wel dat alles wat je deelt via Facebook (dit is inclusief Whatsapp en Instagram) en Google delen doorverkocht wordt voor reclamedoeleinde. En Twitter, Pinterest, Flickr en Dropbox zijn niet veel beter hoor. Niets voor niets hè.

Ik vind het goed dat het College Bescherming Persoonsgegevens de juridische kanten goed in de gaten houdt. En ons waarschuwt voor de consequenties als we gebruik maken van deze netwerken. Ik ken de regeltjes niet zo goed (nee, ik lees ze ook niet) maar ik vind wel dat er een grens is bij het ‘iets’ doen met privéberichten door de sociale netwerken. Er is een verschil tussen wat ik ‘open’ deel met vrienden op de sociale netwerken en wat ik privé deel. Als met mijn privéberichten iets gedaan wordt, vind ik dat wel privacyschending. Dit is voor mij vergelijkbaar met providers die smsjes openbaar zou maken of een posterij die brieven openmaakt. Of e-mails die door Google of mijn werkgever zou worden gelezen en doorgestuurd. Deze digitale privéberichten horen wat mij betreft ook tot het briefgeheim.

Veel onrust over de privacyvoorwaarden van Facebook betrof/betreft ook de verontwaardiging van het verliezen van je intellectueel eigendom. Door de voorwaarden van Facebook te accepteren, heb je dat jaren geleden al gedaan. Dat mijn foto’s gebruikt worden …. tsja that’s part of the game. Iedereen die iets publiceert, of dat nu drukwerk is of via internet (en je publiceert ook als je iets post op een sociaal netwerk als Facebook) moet vooraf nadenken over zijn/haar (auteurs)rechten. Mediawijsheid….nog een wereld te winnen. Te beginnen met nadenken over creative commons. zo essentieel voordat je gaat publiceren.

Mijn moeder zei altijd: “wie goed doet, goed ontmoet”.
En daar heeft ze gelijk in! En ja, er is een boze buitenwereld die van alles van ons pikt en ons van alles opdringt. Maar laten we net zoals Forrest Gump de wereld open en eerlijk toetreden. Soms ben ik, net als hij ook wel een beetje naïef, maar laat mij ook maar blijven dromen van een mooie wereld nu en later …

Je weet dat deze muziek voor mij de afgelopen week heel speciaal is geweest. En dat zal ie van nu ook altijd blijven.
Daarom als eerbetoon aan mijn moeder ook op ons blog deze prachtige muziek

Tot blogs!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 januari 2015, in Miscellaneous, Social Media. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Judith van Hooijdonk

    een mooi aanvullend blog van Raymond Snijders over de veranderende privacyvoorwaarden van Facebook http://rsnijders.info/vakblog/2015/01/09/voorwaarden-van-facebook/

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: