De Tech Top 5 van NU.NL


Ha Judith,

Nu.NL heeft in een van de vele voorspellende ‘lijstjes voor 2015’ een Tech Top 5 gepubliceerd: Tech in 2015.
Ik wil dat even doorlopen met een Zuyd-bril op. Kortom wat betekenen deze mogelijke in 2015 groeiende Tech items voor Zuyd:

Op 1 staan de wearables

Smartwatches, armbandjes, misschien zelfs wel al T-Shirts. Zuyd had hier het vorig jaar al aandacht voor. Zowel in negatieve zin, omdat de examencommissie(s) wearables verboden tijdens toetsen, als in positieve zin bij verschillende onderzoeken binnen de lectoraten. Laat me beginnen met een driedubbele hoop voor Zuyd op dit gebied. 1) Ik hoop dat we bij de ontwikkeling van toetsen in 2015 en de manier waarop we toetsen een weg vinden, zodat we niet meer genoodzaakt zijn om bang te zijn voor wearables vanwege mogelijke fraude. Het lectoraat van Dominique Sluismans gaat hier wellicht in 2015 al de kennis voor naar Zuyd brengen. 2) Ik hoop dat de onderzoeken bij biometrie, bij Meten aan de Mens, bij de faculteiten gezondheidszorg, kunsten en ICT op het gebied van wearables moge vorderen en dat veel studenten hierbij betrokken worden. 3) Ik hoop dat er een docent (en of student) tijd en energie vindt om rondom dit onderwerp te zoeken naar de toepassing voor het leren. Zelf heb ik hem nog niet, maar zodra ik hem heb zal ik het voorstellen aan ZIP (wat ZIP is komt nog wel eens in de blog).

Op 2 staat Cybersecurity

Eind 2014 stond in het teken van een aantal grote hacks. IPhone, XBOX, Sony. Zelfs op international niveau wordt er gehacked. En ook binnen Zuyd blijven we natuurlijk met gevoelige gegevens werken. De gegevens vand e studenten. En ook binnen Zuyd doet FB-ICT zijn best om zo secure mogelijk te zijn. Een nobele, vaak ondankbare, taak. Namens de faculteit ICT kan ik zeggen dat we hopen om rondom dit gebied in 2015 een lector aan Zuyd te kunnen presenteren. En vanuit dat lectoraat wellicht ook een aantal verhalen op deze blog of (het liefst) verwijzingen naar hun blog. Want ik ben er van overtuigd delen en veilig internet gaan samen!

Op 3 staat: snellere 4G (smartphones)

De telefoon wordt nog meer een tool in het klaslokaal en binnen het schoolgebouw. Zeker als de internetsnelheden groeien naar 4G en wellicht in de nabije toekomst meer. Aangezien internetsnelheid geen/minder een beperking is, kan er meer gedownload maar ook ge-upload worden via de telefoon en zal het meer en meer ingezet worden als medium om het leren makkelijk mee te maken. Ik hoop dat in 2015 specialisten (studenten en docenten combined) opstaan in een soort van Zuyd Mobile gebruikersgroep om te kijken wat er allemal kan in en rondom het klaslokaal. Ik voorzie wel dat we bij veel collega’s nog de brug tot acceptatie over moeten. Maar goede voorbeelden helpen hierbij, kijk maar naar Chris Kockelkoren en zijn Shakespeak (als het werkt ;)).

Op 4 staat: Einde van het wachtwoord

Ik ga er van uit dat dat nog even duurt voordat het in de school zo ver is. Ja het klinkt leuk, inloggen met je biometrische gegevens. En ja ook ik heb ooit een laptop gehad waar je met een fingerswipe kon inloggen. Op dat moment was de technology nog niet feilloos genoeg om zonder problemen te werken, maar dat zal nu verbeterd zijn. Ik verwacht hier eerder een protestbeweging a-la het inleveren van je paspoort bij de bank en de scans op de luchthaven. Om dit te ondersteunen zal Zuyd of de aanbieder van het inlogysteem onze gegevens nodig hebben. Ik denk dat gezien de privacy verschillende collega’s en studenten nog niet bereid zijn om die af te geven. Of vergis ik me daar Judith? Het klinkt wel mooi!

Op 5 staat de doorbraak van Virtual Reality 

Ja ik verwacht flinke stappen op onderzoeksgebied rondom dit punt. Ook binnen Zuyd. Maar daadwerkelijk ingezet op de Zuyd lesvloer? Daarvoor zou iemand intern op moeten staan met veel tijd, energie en een briljant plan. Voorlopig ken ik die mensen alleen virtueel en daarom verwacht ik ook dat we deze ontwikkeling pas later dan 2015 echt terug zullen zien in het klaslokaal of als klaslokaal. O laat aub iemand me het tegendeel zien dit jaar.

Tot zo ver de top 5 van nu.nl vanuit een Zuyd blik. Ik hou het dit jaar in de gaten.
Groet Marcel

Geplaatst op 4 januari 2015, in Innovatie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: