De digitale trukendoos
Ha Marcel,
Zoals je weet zit de opleiding Ergotherapie in een curriculumherzieningstraject. Vanmorgen had ik een overleg met 2 collega’s van de opleiding Ergotherapie die de opdracht hebben een leidraad te ontwikkelen met ontwerpregels voor blended learning tbv de modules van leerjaar 1 en 2.
Uitgangspunt is dus ‘blended learning’. Inmiddels ook zo’n lekker verzamelbegrip geworden. Zoals ik bij de MOOC Blended Learning van de OU heb geleerd, is dat het huidig onderwijs al ‘blended’ is, omdat het al bestaat uit een mix van werkvormen, technieken en tools. In dit geval gaat het vooral om de combinatie van contactonderwijs met online onderwijs (gedistribueerd leren). Onze elektronische leeromgeving is Blackboard. Hier vindt het online onderwijs plaats. Inmiddels is bij de opleiding Blackboard een opslag van documenten en linkjes geworden. Dat is geen uitdagende leeromgeving. Ik zou hen adviseren eens goed naar de Carpe Diem methodiek van Gilly Salmon te kijken. Het Five stage model en de e-tivities vormen samen de basis van de Carpe Diem methodiek. Deze methodiek beschrijft het ontwerpen van een online (of blended) cursus in 6 stappen. De e-tivities zijn leerarrangementen die studenten in staat stellen of stimuleren om actief en participatief online te leren. Zie mijn blog Ontwerpen van een online cursus.
Bij de ontwerpregels kan wellicht het SAMR-model en/of de SALDO-matrix (voor samenwerkend leren) gebruikt worden om te bekijken of een onderdeel vervangen (substitutie, argumentatie, modificatie, herdefinitie) kan worden en of dit dan online of via contactonderwijs plaats moet vinden en wat daar dan voor nodig is.
Echter het uitgangspunt is ook minimaal 15 uur per week (ingeroosterd!) contacttijd. Daarom vroegen mijn collega’s wat ik allemaal in de digitale trukendoos had om hoor-/werk-colleges attractiever dan wel interactiever te maken. En welke tools Zuyd hierbij ondersteund.
Uiteraard heb ik ze verwezen naar Dingen@Zuyd en naar mijn bijbehorende Scoop.It.
Tools als Shakespeak, Mentimeter, Socrative voor quizzen, stemmen in de klas (zie Ding 15) kenden en gebruikten deze docenten al.
Video wordt ook al volop gebruikt bij de opleiding. Weblectures (Ding 8) zijn handig als je een hoorcollege mist of ter opfrissing voor een tentamen. Maar meestal duren ze te lang en zijn voor de lerende niet bijster boeiend. Ze behoren volgens Bloom’s taxonomy ook tot het laagste niveau van leren. Collega I-adviseur Frans Roovers gebruikt onderstaande afbeelding in zijn presentaties over video in het onderwijs.
We hebben het over het maken van kennisclips gehad als je moeilijke leerstof duidelijk wil maken. Als je dat professioneel wilt doen zoals de pencasts/animaties bij het MOOCZI-project dan heb je wel ondersteuning van een instructional media designer nodig. Zeker als je video interactief wilt maken met het invoegen van quizvragen mbv Camtasia. Uiteraard zijn er gratis screencasts programma’s (Ding 9) waarmee je als docent zelf video’s kunt maken. Een screencast is simpelweg een filmpje van wat een computergebruiker ziet op zijn beeldscherm. De docent kan hierbij commentaar (audio/video) toevoegen. Ook zijn er gratis tools op de markt zoals Edpuzzle waarmee je video’s kan inkorten of voorzien van open vragen, meerkeuzevragen en commentaar. Let wel op dat je hiervoor video gebruikt die dit auteursrechtelijk toestaat (zie Ding 16 Creative Commons).
Maar dan hebben we het toch weer over toepassingen buiten contacttijd …
In de klas kan je gebruik maken van Padlet, een digitaal prikbord. Hierop kan je vanalles verzamelen wat in een klas gepresenteerd en gedeeld wordt. Uiteraard kan je rondom een thema blijven aanvullen (kennis delen stimuleren). Ook Yurls (Ding 3 Startpagina’s) of Scoop.It (Ding 23 Content Curation) zijn tools die je kunt gebruiken om samen kennis te delen.
Ik zag vandaag nog een tweet (tja Twitter (Ding 22 Microbloggen) en Facebook (Ding 19 Sociale netwerken), zagen de collega’s niet zo zitten) met 10 mind-blowing Oculus Rift experiments in education. Bij de opleiding Ergotherapie hebben ze een huis met woonkamer, badkamer, keuken etc nagebouwd. Maar met de Oculus Rift kan je dat nog meer levensecht maken 🙂
Er zijn nog genoeg boekjes/website met praktijkvoorbeelden beschikbaar (MBO of VO/PO). Op ons kantoor E.00.207 ligt ook nog wel wat inspiratiemateriaal. We gaan in januari iedergeval het TPACK-spel spelen om de schrijfteams op wat ideeën te brengen 🙂
Onlangs had ik in de Nieuwsflits iets gemeld over Slidebean, een super simpel presentatietool (alternatief voor Powerpoint en Prezi, zie Ding 20). Ankie was daar erg enthousiast over. Ik ben nu even uit bedacht. Heb jij nog misschien nog wat in de trukendoos, Marcel? Uiteraard heb ik het ook over gamification gehad, maar daarvoor is ICT niet noodzakelijk. Liever wil ik dit proces omdraaien: was is de inhoud, wat zijn de leerdoelen 🙂 hoe kan ICT hierbij het leren / onderwijzen ondersteunen en vooral hoe bouwen we dat evenwichtig in het curriculum.
Groet,
Judith
Geplaatst op 2 december 2014, in eLearning en getagd als eDingen, video, weblectures, zuyddingen. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.
Heb je ook al gebruik gemaakt van http://www.reisgidsdigitaalleermateriaal.org? groetjes Ankie
Haha! Ja die had ik die dag zowel in Nieuwsflits als in de ScoopIt geplaatst 🙂