Ben jij een blije eikel?


Ha Marcel,

Je hebt van die dagen dat je een paar keer diep moet zuchten, even vloekt en je afvraagt waar je het allemaal voor doet. Collega Harry adviseerde ons de freelunch van vorige week maar eens te bekijken. Jeroen Busscher, auteur van De kracht van de roze bril. Heerlijk! Ik heb mijn roze bril weer op šŸ™‚

BlijeEikel

De meeste aandacht in opleiding en werksituaties gaat naar verbetering van je zwakste plekken. Het kost veel energie om dat te veranderen en levert meestal maar middelmatigheid op.Ā Busscher vertelt hiermee eigenlijk het verhaal van Mark Lammers, probeer niet van die vijf een zesje te maken maar maak van je 9 een 10, wordt uitmuntend in iets.

In de huidige samenleving is de relatie tussen mensen steeds belangrijker en hoe kunnen we elkaar kunnen versterken (co-creatie).Ā Busscher zegt dat we in onze organisaties meer blije eikels nodig hebben. Dit zijn mensen die enthousiast zijn, zich richten op wat kan, bewust zijn van hun eigen onvermogen en zich daar niet druk over maken šŸ˜‰ en gericht zijn op het creĆ«ren van waarden voor mensen om zich heen.

5 levenslessen van blije eikels:

 1. Het is zoals het is
  We zijn te veel bezig met het vullen van kuilen, maar te weinig aan wat we zouden kunnen doen.
 2. Hoe minder je doet hoe meer er gebeurt.
  Het enthousiasme van de blije eikel infecteert mensen, terwijl hij ondertussen van alles uit zijn handen laat vallen. Maar deze onzorgculdigheid wordt hem vergeven.
 3. Systematisch stuntelen
  De blije eikel richt zich op iets wat er nog niet was. Hij (of zij!) weet dat nieuwe dingen niet goed gaan.
 4. Spierpijn is slecht
  Een blije eikel weet dat meer inspanning niet meer leidt tot een beter resultaat.
 5. feestgericht
  Een blije eikel is niet taak-, mens- of klantgericht maar feestgericht. Wat is een feest? Iets wat zou kunnen, iets wat zou kunnen ontstaan.

Heerlijk zulke feestjes! Blije eikels zien altijd kansen en willen samensamenwerken. Terwijl we ‘doorgefokt’ zijn volgens Busscher in het zien van gevaren, in hetgeen allemaal niet kan. Maar er gaat ook veel goed. Kijk maar naar dit filmpje šŸ™‚

Jeroen Busscher heeft na afloop van de freelunch nog enkel vragen beantwoord.
Natuurlijk is het niet altijd alles roze gekleurd, er zijn meerdere mooie kleuren in het spectrum. Zoals K. Schippers ooit dichtte

Als je goed om
je heen kijkt
zie je dat alles
gekleurd is

Niet bezig zijn met verwachtingen maar je richten op feestjes! Het verschil maken met je kwaliteiten. ik ben voor!
Judith (weer even) met haar roze bril op šŸ™‚

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 februari 2014, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Ik heb Jeroen Busscher vorige week ook gehoord/gezien bij Freelunch. Eerder was hij al eens te gast bij de PLIC in een collegereeks, dus ik kende hem wel al. Ik had nu echt een gevoel van herkenning. Ik ben gewoon een blije eikel. Er is een woord voor iemand zoals ik. Ik had echt een feestelijke dag šŸ™‚

 2. Myriam Lamerichs

  eindelijk dan je blog ‘gevonden’. Hier doorheen scrollend en lezend werd mijn bruine bril roze. Veel informatie, ook voor mijn onderzoeksvoorstel voor MLI info en verwijzingen gevonden. Mooi, Judith! Dat maakt deze sombere, regenachtige dag weer zonnig.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: