Zoek de O! in onderzoeksvaardigheden


Ha Judith,

Goed om te zien dat je paper bijna af is. Een onderzoeksvraag goed onderbouwd neerzetten is een pittige klus. Tot nu toe is het mij nog niet gelukt om een duidelijke onderzoeksvraag op papier neer te zetten. De eerste stappen van het onderzoek blijven moeilijk. Een mooie uitdaging voor 2014.

Niet mijn enige betreffende onderzoek. Binnen het HBO is het momenteel een must om meer en meer te doen met onderzoeksvaardigheden in het onderwijsaanbod. We doen al jaren vakken als onderzoeksvaardigheden voor onze ouderejaars, maar we hebben nu ook vakken in de eerste twee jaar van de opleiding ingezet die te maken hebben met onderzoeksvaardigheden. Maar ik moet je eerlijk zeggen: dat vind ik net zo lasting als het zelf doen van onderzoek.

De moeilijkheid zit hem niet in het vinden van goed inhoudelijk materiaal. We gebruiken de boeken van Baarda en die voldoen aan onze behoefte. Ben Baarda heeft zijn boeken toegerust met online materiaal, presentaties, oefentoetsen, casussen etc. Dus het materiaal is het probleem niet. Mijn grote probleem is om de HBO studenten enthousiast te maken voor onderzoek. Ik weet niet zeker of dat komt omdat het ICT studenten zijn of dat het door de leeftijd komt.

Kijk ik moet eerlijk zijn het doen van onderzoek is binnen de ICT sector eerder uitzondering dan regel. Niet dat we er niet mee bezig zijn, maar de innovaties volgen elkaar zo snel op dat er geen ‘rust’ is om volledig onderzoek te plegen. Het hoogst noodzakelijke wordt gedaan, maar dat is het dan ook. Ik hoop dat de twee tot drie lectoraten die we in het komende jaar gaan krijgen op het gebied van ICT en de bijbehorende lectoren/onderzoekers daar in kunnen helpen.

Maar ook met hulp zal het lastig zijn om mijn eigenlijke probleem op te lossen. Hoe krijgen we onze studenten enthousiast voor onderzoeksvaardigheden. Hoe krijgen we de “O” en “A” uitroepen van studenten op moment dat ik ze leer om een systematic literature review te maken?

Nu probeer ik het met mijn eigen verhaal, de ICT’er die onderzoek gaat doen naar gaming, technologie en gezondheidszorg. Ik probeer het met het voorbeeld van Jane McGonigal, die als game psychologe al haar ideeen duidelijk onderbouwd met onderzoek. Ik probeer het met voorbeeld literature reviews over gaming in het onderwijs. Maar toch lukt dat nog niet. Ik weet dat mijn collega’s met hun eigen inspirerende verhalen proberen om die “O” te pakken te krijgen, maar ook hun lukt het volgens mij niet.

Kijk jij bent iemand van het adagio ik leer door te participeren, in netwerken, in open en gesloten leeromgevingen, eigenlijk in de wereld. En toch hebben een aantal mensen je zo gek gekregen om aan een Master te beginnen. Klasse! Maar bij die Master hoort ook het schrijven van een paper. Kijk dat schrijven is geen probleem voor je, check deze blog. Maar het schrijven van een paper is ‘drogere’ kost. Nu is de motivatie bij de deeltijd student over het algemeen groter dan bij de ‘reguliere’ student, maar toch ben ik benieuwd wat voor jou de “O” is om de tijd en energie te steken in het ontwikkelen van je onderzoeksvaardigheden.

Zou het helpen als we een eigen journal zouden hebben, waar de onderzoeks oefeningen in gepubliceerd worden? Een game? Of loop ik hier tegen het probleem aan dat ik zelf de “O” nog tegen moet komen.

Help me zoeken. Ik zoek de “Aaaah” en “O’ voor onderzoeksvaardigheden. In eerste instantie voor mezelf, maar zeker ook voor mijn studenten.

Groet Marcel

Geplaatst op 4 januari 2014, in Inspiring. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Ligt het niet teveel aan het beeld dat er bij veel studenten ligt van het HBO? Hierbij staat praktijk voorop en komt onderzoek niet naar voren, dat is voor academici. Zelf vind ik onderzoek wel interessant, maar het blijft voor veel studenten denk ik ook ontastbaar wat ermee bereikt wordt, in tegenstelling tot praktijkgerichtere casussen en opdrachten.

    Het idee dat je aanhaalt van het maken van een eigen “journal” klinkt nog niet eens zo slecht, ik zou het zeker lezen!

  1. Pingback: Het keurslijf van een paper #MLI | 2 BE JAMMED

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: