Gebruik van social media, nu en in de toekomst. Met must see video!


Ha Marcel,

De afgelopen week heeft Kennisnet samen met Mijn Kind Online het onderzoek ‘Samen Leren’ gepubliceerd over hoe jongeren (10-18 jaar) social media inzetten voor school en hobby’s.

SamenLeren

Na alle doemverhalen over social media in het onderwijs is het fijn dat ook aandacht is voor de positieve effecten van het gebruik ervan. De nadruk ligt op het gebruik voor eigen ontwikkeling, samenwerken en leren met sociale media.

De belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij (via Kennisnet)

  • 85% van de ondervraagde 10- tot en met 17-jarigen zoekt extra informatie over de leerstof op Google.
  • 61% van de jongeren zoekt extra informatie over de leerstof op YouTube.
  • Bijna driekwart (73%) van de jongeren gebruikt internet om oefentoetsen te doen en ruim tweederde (68%) gebruikt internet om zichzelf te overhoren.
  • 60% van de ondervraagde tieners gebruikt sociale media om elkaar vragen te stellen over huiswerk of leerstof en 48% maakt en stuurt foto’s van aantekeningen of samenvattingen naar elkaar.
  • 11% heeft zelf wel eens een video gemaakt waarin hij of zij iets laat zien of uitlegt zodat iemand anders daarvan kan leren. Bijna driekwart van deze groep heeft deze video ook online gedeeld.
  • Van de ondervraagde 10- tot en met 17-jarigen zegt 20% zijn mobiele telefoon wel eens in de les te mogen gebruiken (om bijvoorbeeld iets op te zoeken, de agenda gebruiken telt hier niet mee).
  • Driekwart van de tieners zou meer gebruik van sociale media in de les leuk vinden en een kwart wil dat liever niet.
  • Een derde van de ondervraagde 10- tot en met 17-jarigen is het eens met de stelling: ‘Soms zet ik mijn telefoon uit, omdat ik rust wil of omdat ik mijn huiswerk moet maken’.
  • Bijna een kwart is het eens met de stelling: ‘Soms kan ik lastig slapen omdat er steeds nieuwe berichtjes binnenkomen die ik dan wil lezen.’
  • Dat een leraar sociale media gebruikt vindt maar 13% van de jongeren belangrijk. Het belangrijkst is dat een leraar goed kan uitleggen (84%).
  • Voor het merendeel (driekwart) van de respondenten is face-to-face-contact nog steeds de favoriete manier om te communiceren.

Ik heb het rapport nog niet helemaal gelezen, Wilfred Rubens wel ;). Hij constateert in zijn blog ‘Onderzoek ‘Samen leren -tieners en sociale media’ en het gelijk van Sugata Mitra’:

het gebruik van sociale media tijdens het onderwijs duidelijk achter blijft bij het gebruik voor zelfgestuurd leren. De onderzoekers stellen dat dit voor veel leerkrachten nog een onontgonnen gebied is. Niet alleen maken zij onvoldoende gebruik van de mogelijkheden, ook realiseren veel docenten zich onvoldoende hoe hun leerlingen sociale media gebruiken voor zelfgestuurd leren. Dit onderzoeksrapport zet hopelijk veel docenten en schoolleiders aan het denken nu blijkt dat sociale media lang niet alleen maar voor ‘fun’ worden gebruikt. Daarnaast kunnen jongeren gestimuleerd worden om sociale media meer te gebruiken om te creëren, aangezien je daar juist ook veel van leert

Kennisnetsocmed

Daarom is tegelijk met dit onderzoek de brochure ‘Sociale media op school’ verschenen vol inspiratie en praktische voorbeelden en tips over sociale media in de les, zoals:

Facebook = Liken en leren
Twitter als sociaal spinnenweb
Met smartphones worden lessen leuker
Tijd voor community management

Social media is inmiddels onlosmakelijk verbonden met ons leven. Niet vreemd. Een mens is geboren om te delen. Al van oudsher delen we onze belevenissen en herinneringen met elkaar. Van grotschilderingen tot foto-albums en nu met gebruikmaking van de hedendaagse technologie via social media. En hoe ver gaan we in het delen van onze informatie, onze emoties? Moeten we angst hebben voor het Internet of You met al de mogelijkheden van wearable technology? Onderstaande video laat een mogelijke toekomst zien van een nieuwe generatie waar we in emoties met elkaar verbonden zijn. A next generation of social media is coming ….

Via @ExtendLimits

En wat zal dat betekenen voor ons onderwijs?
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 13 juli 2013, in eLearning, Social Media. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: