Ilse Meelberghs over Twitter


Hoi Marcel,

Ilse Meelberghs, docent bedrijfseconomie van de faculteit HEAO, Financieel Management van Zuyd Hogeschool, heb ik leren kennen via Twitter. Zonder dit medium had ik haar waarschijnlijk nooit ontmoet. Zij wil van leren een feestje maken, zo staat op haar twitterprofiel te lezen. Ze is onlangs ook begonnen met bloggen, haar mooie posts zijn te lezen op De Lerende Docent (geweldige titel!). Zij heeft twitter in haar lessen geïntroduceerd, ze vindt het een geweldig medium. Kortom een vrouw naar mijn hart!

De eerste ervaring van Ilse met twitter in haar lessen is geen succesverhaal, maar ze laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. Hoewel de studenten het medium nauwelijks hebben gebruikt, ziet zij de enorme kracht van dit medium om zowel kennis te (leren) delen en te (leren) communiceren.
In een verkort VWO-traject (24 studenten) heeft ze geprobeerd om met behulp van twitter een leercommunity te bouwen, iets waar zij erg in gelooft. Ilse was mentor van deze groep, gaf managementvaardigheden en bedrijfseconomie.

Tips van Ilse:

 • zorg dat je als docent vertrouwd ben met het medium (oefen een half jaartje);
 • geef studenten vooraf een instructie (papier/digitaal/filmpje)  hoe ze een twitteraccount aanmaken, dit kost in de les te veel tijd. Gebruik deze tijd om uit te leggen hoe  je dit medium kunt gebruiken;
 • laat studenten die niet bekend zijn met het medium in eerste instantie met beschermde accounts werken (veilige leeromgeving), ondanks het nadeel dat je tweets van beschermde account niet kunt retweeten;
 • hoewel de voorgeschreven hashtag (#klasnummer) niet werd gebruikt, is dit wel een goede manier om de tweets te bundelen;
 • introduceer twitter aan het begin van het studiejaar zodat je kunt bouwen aan die leercommunity.

De droom van Ilse is nu niet uitgekomen. Ze had gehoopt dat studenten als lesvoorbereiding ook interessante artikelen met haar zouden delen. Ilse gelooft in een leercommunity, dus ze gaat het komend studiejaar zeker weer proberen.

Bedankt Ilse voor het delen van je ervaringen. Het is ook goed om te weten dat inzetten van sociaal media niet altijd zonder slag of stoot gaat. Ik las pas het verhaal van Universitair docent Prof. Dr. Wolter J. Mooi. Hij gebruikt naast Twitter ook Facebook en You Tube voor contact met zijn studenten, hij zegt dan ook: Docent, laat je gezicht zien! Daar ben jij goed mee bezig. Chapeau!

Als jij, docent van Zuyd, ook wilt weten of twitteren voor jouw onderwijs een meerwaarde kan zijn, meld je dan bij scholing@zuyd.nl voor een workshop twitteren [infonetlink]

Tot tweets!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 27 februari 2012, in Shared 2 Use, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Twitter kan inderdaad worden gebruikt voor de uitwisseling van informatie. Als lezer van artikelen zul je alleen de interessantste artikelen willen doorsturen naar je collega’s (medestudenten). Doordat je alleen de interessantste artikelen krijgt, spaar je ook veel tijd en kun je effectiever leren.

 2. Judith,
  Deze is ook heel leuk. Een superuitgebreide blog over waarom Twitteren als docent. Komt van een net-bekeerde.
  http://adaptivelearnin.wordpress.com/2011/09/30/why-teachers-should-join-twitter-what-i-have-learned-as-a-twitter-newbie/

  Onderstaand artikel geeft mooie statistieken over wat studenten verwachten van social media, goed om mee te nemen in de overwegingen (herken je vast, kreeg ik via jou)
  http://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/24197?utm_source=Dutchcowboys&utm_medium=Twitter

 1. Pingback: Koudwatervrees: kennis delen via #atstakeBE over (meten) stakeholderstevredenheid. « De lerende docent.

 2. Pingback: Uitnodiging tot onafhankelijk en betrouwbaar leren (zonder docent) « De lerende docent.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: