Wat doet Sociale Media ingezet als marketing tool met de kids?


Ha Judith,

Vandaag wil ik je voorstellen aan iemand die ik zelf alleen nog maar bij de naam ken. Maar ik ben nu al enthousiast! En ik hoop jij na deze blog. Ik ga haar ook zelf vragen om in een gastblog iets meer te vertellen over haar onderzoek. En wellicht durf ik (en zij) wel een videointerview! Maar goed, maar goed laat me haar en haar onderzoek eerst voorstellen.

We hadden op 1 februari een bijeenkomst van het nieuw te vormen kenniscentrum ICT. Hier komen de opleidingen Informatica, Technische Informatica, Netwerk Infrastructuur Design, Information Management en het lectoraat Infonomie en Nieuwe Media bij elkaar. Nu heb ik Isolde Sprenkels al vaker gezien bij dit soort bijeenkomsten, maar vandaag liet haar lector Irma van der Ploeg een lijst van onderzoeksprojecten zien waar het lectoraat mee bezig is. En daar stond ongeveer (je kent mijn geheugen) op:

Social Media als Habbo Hotel (marketing bij kinderen efteling)

Tja wellicht dat mijn geheugen het ook anders heeft opgeslagen:

 

Grijns… Plaatjes spreken dan toch meer he. Snap je dat ik meer van Isolde wil weten. Je kent me! Tuurlijk.

Maar Isolde is dus met een erg leuk en serieus onderzoek bezig geweest. Ze heeft dus onderzocht hoe Social Media als Habbo Hotel als marketing tool voor kinderen wordt ingezet. Nu weet ik de relatie met de efteling nog niet. Of het nu was dat de Efteling het gebruikte of dat de Efteling met een set strenge regels werkte rondom marketing en kids. Ik heb geen idee. Je moet weten dat ik zelf in het redelijke begin van HabboHotel een account heb gehad om het uit te proberen. Ik had daar naast mijn eigen kamer ook vrij snel het idee om een kamer te bouwen met de naam van ons Jeugdhuis in het dorp. Ook een beetje als marketing. Zo kon je ook online naar het jeugdhuis. Het leuke was dat de kinderen van het dorp het Habbo Hotel jeugdhuis ook nog wisten te vinden ook. Tenminste de Habbo achtige spelletjes die ze me leerden waren leuk en de kids vonden het grappig dat ze naar iets konden gaan wat voor hun bekend was. Tot opeens een flipperkast in het KA huis stond. Wat was er gebeurd? Ik had het jeugdhuis ingericht met de gratis meubels die je krijgt bij het aanmaken van een account en daar zat geen flipperkast bij. IK had wel gekeken of ik die er in kon zetten, maar had zelf geen zin om te sms-en om habbogeld te kopen en daarmee een flipperkast te kopen. Maar de kinderen dus wel! Ze kwamen met allerlei ‘dure’ meubels aan die ze hadden zitten te kopen om het jeugdhuis zo echt mogelijk te laten lijken. Dat was voor mij een teken om te stoppen met de jeugdhuiskamer, want dat was zeker niet mijn bedoeling! Maar het gaf wel een indicatie hoe kinderen beinvloedbaar zijn! En als ik het een beetje goed inschat zitten er onderdelen in het onderzoek van Isolde wat hier zeker mee te maken hebben!

Op de site van The Digideas project van het lectoraat heb ik al de enorm leuke titel gevonden van een publicatie van haar in 2010: Eeny, Meeny, Miny, Manipulate! An analysis of advergames played by Dutch Children. Hoe leuk is dat! Dus die ga ik echt wel lezen!

Ik hoop dat Isolde zelf iets wil schrijven en anders ga ik haar zeker met een flip opzoeken (als ze wil!)

Maar volgens mij vind jij dit ook leuk! Toch?

Groet Marcel

Geplaatst op 3 februari 2012, in Social Media. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: