Top 5 inspiring bookJAMs


Ha Judith!

Hier de tweede top 5. Bij deze verwacht ik voor volgende maand veel input en discussie met je over de ranking. Het gaat zich namelijk over boeken. Aangezien ik begin (gniffel) misbruik ik hem natuurlijk voor mijn eigen lijst, maar we gaan daarna wel de discussie aan. We spreken af dat we elk item van onze top 5’s mogen wisselen van plek en dat er minimaal en maximaal 3 items verandert moeten worden! Wel mag een item na een maand weg te zijn geweest weer terug geplaatst worden! Oke? Zo kunnen we ook een mooi jaaroverzicht maken en wie weet een all time list ūüėČ

Grijns in dit crossmediale tijdperk zal het je niet verbazen dat er een aantal (2) overeenkomstige namen zijn in de video en booklist.

5: Dave Gray/Sunny Brown/James Macanufo – Gamestorming – “A playbook for Innovators, Rulebrakers and Changemakers”

Wellicht ken je het oude oranje gekafte SOVA boek nog? Dat heb ik ooit gekregen van onze collega Harry (helaas geen twitterlink) en daarin stonden allerlei voorbeelden verzameld van trainingselementen voor sociale vaardigheden te trainen. Dit boek zou je als een soort update hiervan kunnen zien. Het is een verzameling (playbook vanuit American Football) waarin voor verschillende situaties opties worden gegeven welk brainstormvoorbeeld er gebruikt kan worden. Alleen zijn alle brainstormsessies omschreven in games, waardoor we aan gamestorming komen. Alle voorbeelden zijn netjes gecategoriseerd per doel en daarmee is dit een handig naslagwerk. De inleidende hoofdstukken gaan over de theorie achter wat een game is en zijn ook zeer boeiend. Onze baas Chris @chriskuijpers was zeer enthousiast en wilde eigenlijk het boek houden. Zegt genoeg toch!

4: Raph Koster – A theory of fun for game design

Een bijzonder boek. Met op de linkerpagina tekst en op de rechterpagina een cartoon die de boodschap van het verhaal afbeeld. Erg leuk om zo te lezen. De inhoud gaat over hoe je een spel moet ontwerpen. Daarbij aangevend welke elementen dat je nodig hebt om de fun in een spel te houden. Een heldere breakdown van de elementen waaruit een game bestaat en tips en truuks per element om het leuk te houden. Nogmaals juist met de cartoons erg leesbaar!

3: Erin Gruwell – The freedom Writers Diary

Niet direct een boek over nieuwe technologie. Maar mijn eerste boek op nieuwe technologie. Het is namelijk mijn eerste Kindle boek. Het boek is een verzameling van dagboek verhalen van de Freedom Writers een groep van ‘kansarme’ studenten die opgepikt worden door hun docent (jong, pas beginnend) en die een spiegel voor gehouden wordt. Een spiegel waarin mogelijkheden, maar ook zelfreflectie staan geschreven en een spiegel die de groep jongeren uit de achterbuurten de oorlogsdagboeken laat lezen van Anne Frank en Zlata Filipovic. Ze schrijven van daaruit hun eigen ‘oorlogsdagboek’: The Freedom Writers Diary. Een verhaal over jongeren, maar zeker ook over hoe 1 inspirerende docent met wat hulp een hele groep ‘omgedraaid’ krijgt met het gezicht naar de toekomst. De verfilming is prachtig, vooral het stuk met de streep in de klas die ook gebruikt wordt bij het KRO programma: Over de Streep! Overigens over het lezen van dit boek op mijn Android met de kindle app later meer!

2: Marc Lammers – Coachen doe je samen – ‘Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus’

Zeer inspirerend boek in de lijn van de presentatie die ik van Marc gezien heb. Heb dan ook op de Surf Onderwijsdagen een gesigneerde versie mogen ontvangen. Het boek geeft ook een mooi beeld van Marc als achtergrond bij de film ‘Goud’ die gaat over het winnen van WK Goud van het nationale dameshockeyteam.¬†Marc gebruikt allerlei technieken om ‘zijn meiden’ maar in het verleden ook andere teams te coachen. Een prachtig boek met mooie anekdotes en voorbeelden voor iedere innoverende manager. Van de Sinterklaasstok marketingtruuk om hockeysticks te verkopen tot het proberen te stimuleren van het verbeteren van dat waar je goed in bent (van een 8 een 9 maken, i.p.v. van een 5 een 6). Inspiratie met een grote letter I.

 

1: Jane McGonigal – Reality is Broken – “Why games make us better and how they can change the world”

De (wetenschappelijke) verdiepingsslag van het TED filmpje van Jane McGonigal. Heerlijk boek, waarin de wetenschappelijke onderzoeken¬†waarop haar opmerkingen gebaseerd zijn worden genoemd en geduid.¬†Daarnaast zijn er veel voorbeelden te lezen van Alternate Reality Games die Jane heeft bedacht, gemaakt en uitgevoerd. Enorm¬†inspirerend. Jane geeft ook een opsomming van fixes die we in de real world kunnen uitvoeren gebaseerd op ¬†wat er in de gaming world beter gaat. Tja momenteel is dit gewoon voor mij the main source of inspiration. Overigens heb ik “A theory of fun for game design” aangeschaft omdat zij hiernaar verwijst.

Een echte Marcel Schmitz lijst dus ik daag je uit om daar een combi lijst van te maken. Dus je weet het. Je moet er 3 uithalen en 3 nieuwe er voor inzetten.

Groeten Marcel

Geplaatst op 11 september 2011, in Inspiring, Top 5 JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: