Nieuw in Blackboard 9 (van Zuyd): De BLOG


He Judith,

Vandaag de eerste in een serie: Nieuw in Blackboard 9. In de serie ga ik per BLOG in op een nieuwe functionaliteit die we in Blackboard 9 kunnen aanzetten. De video’s en plaatjes die ik gebruik zullen vaak van andere instellingen afkomen, maar het gaat uiteindelijk om het idee. De docent zal dan zelf een afweziging moeten maken of en hoe hij/zij het inzet in zijn/haar onderwijs.

Blogs worden op verschillende plekken al ingezet bij ons onderwijs. Zo is er bijvoorbeeld het project bij de Hotelschool Maastricht waar de stagaires die internationaal stage lopen een BLOG moeten bijhouden over de cultuur waar ze in terecht komen, zodat zowel stagebegeleiders als nieuwe studenten kunnen leren van alle ervaringen. Bij de PABO worden de studenten verplicht om een gast BLOGPOST te schrijven op een BLOG die gaat over onderwijs. Dit zijn slechts enkele voorbeelden er zijn er vast veel meer, ik vraag dan ook lezers om te reageren als men bekend is met voorbeelden.

Blogs zouden volgens mij goed kunnen worden ingezet bij studieloopbaanbegeleiding zodra ze prive kunnen worden ingezet en dus de leerervaringen van de student gedeeld kunnen worden met de begeleider of met (zelf uitgekozen) medestudenten.

Maar ook binnen de klas of binnen groepen in de klas kan de voortgang gedeeld worden van de verschillende onderwerpen die besproken worden of opdrachten die gemaakt zijn.

Het mooie van Blackboard is dat je binnen je cursus verschillende keuze’s hebt om een BLOG in te zetten. Je kunt een cursusblog aanmaken, maar je kunt ook binnen groepen werken met een BLOG.

De universiteit van Southhampton heeft een webpagina die alleen over Blogs binnen Blackboard gaat die verder helpt bij de eerste stappen.

De website: http://webloginhetonderwijs.web-log.nl/ geeft een viertal voorbeelden voor de inzet van BLOGS in het klaslokaal. Ze verdelen daar de opties in:

 • Persoonlijke Blog voor eigen ontwikkeling (SLB)
 • Klassenblog
 • Samenwerkend Leren
 • Weblog om te leren
 • Weblog als presentatietool

Alhoewel dat deze voorbeelden genomen zijn vanuit het basisonderwijs geeft het natuurlijk wel een beeld en is de vertaalslag naar ander onderwijs zo te maken.

Het is in ieder geval zo dat Blogs binnen Blackboard je een nieuwe mogelijkheid geeft om studenten met elkaar en studenten met docenten te laten interacteren. Zoals je weet blijft het ‘belonen’ wel moeilijk, want eigenlijk zijn Blogs alleen maar leuk als je er ook regelmatig gebruik van maakt.

Een nadeel van de Blogs binnen Blackboard is dat ze binnen Blackboard blijven. Het leuke van Bloggen is dat je potentieel een groter bereik hebt dan je klaslokaal. Soms is het prettig om de ‘bescherming’ van het lokaal te gebruiken, maar soms is het ook goed om de wijde wereld in te trekken. Mocht je als docent voor dat laatste willen kiezen dan kun je eigenlijk niets met de Blogfunctie binnen Blackboard. Binnen de Hogeschool hebben we dan niet echt een alternatief, maar binnen de Cloud zijn er natuurlijk wel de blogpost, de facebook, de hyves, de linkedin alternatieven om de interactieve digitaal postfunctionaliteit te realiseren.

Zoals bij alles geldt ook dat je je bij deze functionaliteit moet afvragen: Wat wil ik eigenlijk bereiken? En vanuit het antwoord kun je dan kiezen of, hoe en op welke manier je een Blog gebruikt binnen Blackboard. Dus With or Without een Blog kan With or Without Blackboard.

Groet Marcel

Geplaatst op 10 mei 2011, in eLearning en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Hey Marcel,

  Vanuit de student-kant bekeken kan ik zeggen dat het maken en bijhouden van een blog je stimuleerd om anders over het geleerde na te gaan denken. Zelf ben ik laatst begonnen met het opzetten van een blog dat gaat over verschillende aspecten binnen mijn opleiding (information management). Het vinden van onderwerpen en het uitwerken hiervan dwingt je om opnieuw je kennis te beoordelen en deze te bekijken in een andere context dan een leerboek met een zwart/wit-uitleg. Daarnaast zorgt het er uiteraard ook voor dat je de vaardigheden traint die je nodig hebt om jezelf te uiten naar anderen toe, maar ook naar jezelf toe. Een vaardigheid die in de (digitale) toekomst heel belangrijk is!

  Samen met een vriend van me ben ik op dit moment aan het kijken of het handig/nuttig/leerzaam zou zijn om een blog te gebruiken als discussiemedium over een bepaald onderwerp en dan om de beurt een post te plaatsen. Dit lijkt misschien veel op een forum, maar heeft als voordeel dat de reacties doordachter zijn dan op een forum (waar snel reageren de trend is). Wie weet, misschien heeft dit idee didactische waarde.

  Groetjes,
  Maikel

 2. @Maikel: en niet een belangrijke … schrijf-/taalvaardigheid.
  Ben natuurlijk nu wel benieuwd naar jullie blog. Ha, het URL gevonden… http://valueofinformation.blogspot.com/ Daar gaan we eens even reclame voor maken ūüėČ

 3. @Marcel @Maikel,

  Vanuit docentschap ook een uitdaging. Het is nu wel onderdeel van Bb, maar hoe krijgen we het onderdeel van de studie…?

  Gelukkig heeft de cursus 21edingen ons al wat extra handreikingen gegeven, maar dan is het nog steeds niet ge√Įntegreerd in het onderwijs, want daar zullen we toch tijd in moeten stoppen…! Een leuke nieuwe uitdaging.

  @Marcel.
  Het ziet er wel leuk en mooi uit, nu nog DOEN… NOT WITHOUT ME…

  groet Chris

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: