The future is what you imagine


Vroeg op deze morgen om om 8 uur naar de key-note van Gary Hamel Reinventing Management for a Networked World te luisteren. Op weg naar de Arena liepen we 2 collega’s van ROC Midden-Nederland tegen het lijf. Gezellig. Jammer genoeg geen wifi in de Arena, dat vond ik toch een minpuntje. De hele dag trouwens met de verbinding “gekloemeld”, ging je de beursvloer op dan was de verbinding weer foetsie en moest je weer opnieuw aanmelden.:S
In eerste instantie waren we wat afgeleid door het heen en weer geloop van meneer Hamel, maar zijn verhaal was toch zo boeiend dat dat niet meer stoorde. De boodschap die Hamel meegaf was dat je zelf de kracht hebt om organisaties te veranderen. Daar ging een inspirerend verhaal aan vooraf. Over hoe internet onze wereld op zijn kop heeft gezet op alle gebied, infrastructuur, sociaal. Hij stelde dat tijdens een crisis organisaties pas na gingen denken over veranderingen. De techniek om te veranderen is er, maar de organisatie, het onderwijs moet de wil hebben. Laat niet alleen management nadenken over strategieën maar laat medewerkers meedenken “the whisdom of the crowd”. Hij gaf wat tips mee: stop met ontkennen, zoek de critici in je organisatie en bind ze aan je, zij kunnen verbeteringen aangeven (hear hear). Geef medewerkers een (virtueel) bedrag om ideeën uit te werken, de beste krijgen echt geld (vgl mikrokrediet) om hun plan ook echt uit te werken.
Kortom een inspirerend verhaal. Op de website van CVI, consortium voor innovatie staan al leuke bijdrage over Educause. Ook foto’s van de slides zijn hier terug te vinden (met dank aan Ellen Elemans).
De keynote is ook online uitgezonden. Harry heeft m (eenzaam en alleen?) in de bibliotheek Zuyd zitten bekijken en was net zoals wij enthousiast.Ik zie de stream nog niet op de site van Educause terug, maar als members zullen we binnenkort toch wel de beschikking krijgen. Is misschien wel leuk om met een groep nog eens te bekijken.

Daarna zijn onze wegen gescheiden en ben ik naar de volgende presentaties gegaan:
Clouds: From Both Sides Now een inspirerende titel, maar het kwam niet zo uit de verf. Het bleef een beetje hangen in een rollenspel tussen 3 heren achter een tafeltje. Het ging er om of je elke vraag van een researcher (medewerker) om een applicatie moest inwilligen. Welke afwegingen overweeg je tot het installeren van een een locale applicatie en wanneer ga je de cloud in. De cloud is natuurlijk wanwege de (ook ;)) beperkte resources (middelen) van de universiteit een goed alternatief.Hou je de controle over applicaties in eigen beheer of draag je ook wat over aan de medewerker?
Daarnaast hadden ze het over een internal cloud dat naast locale software, cloud software, ook applicaties op regionaal/landelijk niveau konden worden aangeschaft. Ze zagen hier voor Educause een rol weggelegd, maar dat hebben we al met onze SURF.
Termen als SLA, shared services/licenties ed vlogen nog over en weer.
Zoals gezegd weinig boeiend. Jammer.

Deze discussiebijeenkomst was wat drukker bezocht.Men zat zelfs op de grond.
De CIO van de Brown University vertelde waarom zijn universiteit zo’n 1 1/2 jaar geleden overgestapt zijn naar Google Apps Education en waarom niet naar Microsoft Live@edu. Hij gaf aan dat het tijdstip waarop zij het besluit namen om over te stappen Live@edu nog niet zo ver was. Microsoft ligt een 1 jaar achter op de ontwikkelingen t.o.v. Google, maar het product dat er nu ligt zeker ze de moeite van de overweging waard is. Ik moet zeggen dat ik Live@edu zelf nooit goed bekeken heb, dat zal ik nog eens doen.
Maar Picket van de Brown University zei terecht dat Google het product is wat studenten willen.
De overstap is gemaakt vanwege de enorme data-opslag Google aanbied. Gmail en andere apps hebben een fantastische zoekfunctionaliteit.
Studenten hebben geen instructie nodig om met Google te werken i.t.t. de medewerkers.Waarom instructie? er zijn al zoveel miljoenen mensen die met Google producten werken zonder daar ooit instructies voor hebben gevolgd. Medewerkers hadden toch wel meer hulp nodig.
Natuurlijk kwamen vragen over beveiliging, privacy, restoring gesteld maar daar was de Brown University toch simpel overheen gestapt. Je kunt niet alles controleren. Ach data is op verschillende servers in verschillende landen opgeslagen, dus als 1 servercentre ontploft dan zijn er nog anderen.
Leestip: Security White Paper
Zij hebben het gewoon gedaan en je moet gewoon eerlijk zijn over de mindere kanten van Google.
Eigen sites maken is gemakkelijk, Google Calender wordt anders dan de Outlook Agenda veel beter en meer gebruikt.
En last but nog least het bespaart enorm veel geld.
Boeiende discussie die ik hoop binnen Zuyd ook weer eens aan te zwengelen.
We waren toe aan een lunch.
Jij bent nog even naar de Wimba/Illuminate stand gelopen om te kijken of 1 van ons de gelukkige winnaars van de iPad waren, maar helaas.
Voor koffie moesten we naar de overkant naar het Hilton waar we een heerlijks Starbucks hebben gescoord. Voor de gezellige ontmoeting met Ger hebben we de postersessie laten lopen.
Ook deze Ballroomsessie vond ik niets nieuws brengen. Ik ben in het voorjaar naar een eReading congres met Jack geweest, dezelfde trends kwamen een beetje aan de orde.
Uitgangspunt was de publicatie “How the publishing industry’s practice needlessly drive up the textbook cost” Door de hoge kosten voor boeken voor studenten besluiten universiteiten hun eigen eTextbook te gaan ontwikkelen. De meeste eTextbooks zijn nu pdf’s maar dat wordt door studenten niet echt als een eTextbook gezien. Een eTextbook heeft toegevoegde informatie met geïntegreerd gebruik van websites, videofilmpjes en samenwerkingsmogelijkheden.
Open content kwam natuurlijk ter sprake. Professoren werden gestimuleerd ook materiaal beschikbaar te stellen via Creative Commons. Maar er was aandacht voor het schrijven voor eTextbooks, dit is toch anders dan een gewoon boek of artikelen die de medewerkers nu publiceren.
Het succes van een eTextbook zijn afhankelijk de ontwikkelingen voor standaarden en devices. Men was erg enthousiast over tablet PC enTourage eDGe Is op hetzelfde tijdstip als de iPad op de markt gebracht, maar niet met zo’n goede marketing als Apple 😉
Als slot nog aandacht voor een veranderd businessmodel voor eBooks zoals de app store.

Kortom interessant maar niets nieuws.
Dat valt me sowieso op. Ik dacht dat de Amerikanen toch een grotere voorsprong hadden op ICT en Onderwijsgebied, dat beeld is wat bijgesteld.
Tot slot de laatste presentatie:

Classroom Engagement in the Age of Cell Phones and Social Media 
De tool Hotseat werd gepresenteerd door Purdue University. Hotseat kan in de klas gebruikt worden mbv mobiele telefoons of laptop. Via social media tools zoals twitter en facebook (maar ook via sms of inloggen op de website) kunnen studenten reageren op de docent. Men kan zelfs anoniem reageren. Dat werd bv gedaan gevoelige onderwerpen als sex en pornografie. 
Hotseat kan als backchannel gebruikt worden. Sommige docenten vinden dit te veel afleiding en gebruiken het bv alleen de laatste 10 minuten van de les, of achteraf. Ook kon het gebruikt worden om te stemmen/reageren op stellingen.Het creeërt in ieder geval een actieve leeromgeving.
Er zijn natuurlijk vergelijkbare tools op de markt, maar dat je met verschillende sociale media netwerken kon inloggen, was voor mij nieuw.

Ik kreeg het blog gisteren niet meer af. Het is allemaal zo veel.
En we moesten naar een feestje!
Via twitter hadden we toch een uitnodiging voor de SURF/CVI-borrel gekregen. Het was erg leuk om de Nederlandse tweeps irl te ontmoeten. De mannen van Brainpoort die ik tijdens de onderwijstapas ontmoet had, waren er ook.
Daarna naar de overkant van Downtown Disney voor de appreciation party van Blackboard. Dat was ook erg gezellig.De wijn viel 🙂 dus ik was blij toen om 22.30 (toch?) in mijn bed rolde.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 15 oktober 2010, in eLearning en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Ha judith
  Leuk om jouw blog te lezen. Heb je vanavond gemist bij de Educause partij… maar je, we waren niet de enige….
  Groetjes
  Ellen Elemans

 2. Hoi Judith,

  Ik heb online een aantal dezelfde sessies bijgewoond. Leuk om bevindingen te vergelijken. Online kun je zonder moeite of gedoe van zaalwisseling even zappen naar de andere parallele sessies.
  Helaas was de keynote alleen streaming beschikbaar: Reinventing Management for a Networked World—No recording available; this was only streamed live.
  Speaker(s): Gary Hamel

  Inderdaad – mooderzieel allein in de bieb gekeke – mè waal –
  Ik had die vanavond nog wel weer eens willen bekijken na een dagje conferentie en presentaties voor Leven Lang Leren@HsZuyd, maar ..helaas niet meer beschikbaar.

  Geniet van het eindfeest – dat kan helaas weer niet online – en de rest van je/jullie verblijf in de USA.

  Groet,

  Harry

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: