Afscheid van ‘mijn’ Nieuwsflits
Hallo Marcel,
Zojuist heb ik een jubileumeditie, nummer 250!, maar tevens de allerlaatste Nieuwsflits verstuurd naar onze collega’s en een handjevol externen. Met pijn in het hart. Maar het is goed geweest. Tijd voor iets anders. In dit blog wil ik even terugkijken, en ook een beetje vooruit.
In augustus 2007 verscheen de 1e nieuwsbrief onder de titel ‘Nieuwsbrief e-Learning‘. Tot april 2011 verscheen deze onregelmatig. Jack Pleumeekers was samensteller en eindredacteur van de eerste 23 nummers. In mei 2012 nam ik, als lid van het ICTO-team, het stokje over. We besloten wekelijks de collega’s te informeren en te inspireren met korte informatieblokjes. De Nieuwsflits was geboren. De naam is in de loop der jaren veranderd: ‘DidactICT’ bekte niet zo lekker dus dat werd al snel de ‘I for You’. Sinds dit studiejaar hebben de Zuyd nieuwsbrieven een andere look-and-feel en omdat wij inmiddels tot de Dienst Onderwijs & Onderzoek hoorden, is het de ‘Nieuwsflits OnderwijsOntwikkeling’ geworden.
Zes jaar lang hebben de abonnees elke dinsdag een Nieuwsflits ontvangen met berichtjes over wat binnen en buiten Zuyd gaande was op het gebied van onderwijsinnovatie en ict en onderwijs.
“We kijken goed naar de wereld om ons heen, signaleren en selecteren nieuwe ontwikkelingen om deze met jullie te delen”, schreven we in één van de eerste edities. Zo heb ik dat de afgelopen jaren gedaan. Dagelijks mijn Twitter en LinkedIn tijdlijn checken. Interessante berichten verstuurde ik naar een apart Outlookmapje (via regels). Regelmatig mijn RSS-krantje (Feedly) met blogberichten scannen, inspirerende TEDtalks bekijken (heb er zo’n 150 gedeeld in die jaren). Items die wat meer aandacht nodig hadden kwamen in mijn Pocket terecht. Dit alles samen was mijn input voor de Nieuwsflits. En natuurlijk oren en ogen open houden binnen de organisatie om zo interessante onderwijsontwikkeling van Zuyd op te pikken en breder te verspreiden.
Dat is me aardig gelukt, denk ik.
Regelmatig werd mij gevraagd hoe vaak en wat gelezen werd. Helaas. Ik wist niet meer dan dat de Nieuwsflits naar ruim 2000 e-mailadressen werd verstuurd. Maar of deze gelezen werd en wat wel en niet? Ik weet het niet. Ik zag wel aan de statistieken van de blogs als daar naar verwezen werd dat die op dinsdag/woensdag een piek vertoonden. Voor mij zijn die cijfers niet zo belangrijk. Van vele collega’s ontving ik waardering. Daar deed ik het ook voor.
Ik heb het allereerste nummer nog eens bekeken. Opvallend dat thema’s in de afgelopen 11 jaar nauwelijks veranderd zijn. In de eerste editie ging het over de Blackboard migratie, plagiaatdetectie, windows vista, community of practice e-learning. Terminologie en systemen zijn anders, maar voor de rest ….
Natuurlijk stop ik niet met kennisdelen over onderwijskundige thema’s. Dat zal ik blijven doen via mijn/onze blogs, Twitter, LinkedIn, collega’s via mail/Teams attenderen. Kennisdelen zit in mijn genen. Het is zo onlosmakelijk verbonden met mijn professionele ik.
Het stoppen met de Nieuwsflits geeft weer ruimte voor nieuwe initiatieven. Hoe dat vorm gaat krijgen? Dat weet ik nog niet. Daarover ga ik de komende tijd met deze en gene sparren.
Voor nu ben ik trots op ‘mijn’ 227 Nieuwsflitsen en bedank ik alle redactieleden voor hun kritische feedback. Samen hebben we iets moois gedaan.
En heel veel dank aan allen die op welke manier dan ook betrokken zijn geweest bij de Nieuwsflits. Hartelijk bedankt voor het delen en verbinden van jullie kennis en ervaringen. Vooralsnog blijven alle oude edities van de Nieuwsflitsen I for You en OnderwijsOntwikkeling beschikbaar via het archief.
Groet,
Judith
Geplaatst op 5 juni 2018, in Miscellaneous en getagd als kennisdelen. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.
*applaus*, bedankt en nieuwsgierig what’s next 😉
Ik heb ze niet alle 250 ontvangen. Dank voor de bijdragen die ik wel heb gehad, gescand en gelezen. Kennis delen kan gelukkig op veel manieren.
Bedankt Judith, voor alle nieuwtjes en andere interessante informatie die je via de nieuwsflits met ons hebt gedeeld! Gelukkig is er nog 2 be Yammed… 🙂