Smart simplicity #TEDtalk


Je bent het nieuwe jaar goed bloggend begonnen, Marcel! Denk niet in goede voornemens maar in dagelijkse rituelen, las ik gisteren in De Correspondent. Mooi ritueel šŸ˜‰
Laat ik dan ook maar eens mijn eerste blogje van 2018 posten. Deze TEDtalk heb ik gisteren via-via toevallig gezien (serendipity rules šŸ™‚ ). Ik vond ‘m de moeite waard om op te nemen in onze TED JAMs.

Yves MorieuxĀ is gespecialiseerd in sociale wetenschappen in organisaties en zegt dat het tijd is is voor een paradigmaverschuiving. De traditionele pijlers van het management zijn verouderd. Het is tijd voor versimpeling van organisatiestructuren.

De huidige manier van organiseren rust op twee pijlers:

 1. De harde pijler : structuur, processen, systemen.
 2. De zachte pijker : gevoelens, relaties, karakters, persoonlijkheid.

Alle managementtheorieƫn zijn gebaseerd op 1 van deze pijlers, of op een combinatie. Veranderingen gebaseerd op ƩƩn of beide pijlers maakt dat de organisatie complexer wordt. Meer regels en procedures, ingewikkelde structuren. Door de toenemende complexiteit voelen steeds meer werknemers minder betrokken bij hun werk.

Antwoord op de toenemende complexiteit moet niet langer gezocht worden in het bouwen van nĆ³g complexere organisaties, luidt zijn betoog. De complexiteit buĆ­ten de organisatie vraagt juist om simpelheid bĆ­nnen de organisatie.Ā In zijn TEDtalk legt Morieux zes regels uit voor ‘slimme eenvoud’. Samenwerking is hierin het centrale begrip.

  1. Begrijp wat je collega’s doen.Wat doen ze echt?
  2. Zorg ervoor dat managers zoveel mogelijk verbindingen leggen zodat meer samenwerking ontstaat.
  3. Geef medewerkers meer macht en bevoegdheden die ze nodig hebben (zet ze in hun kracht).
  4. Maak feedbackcirkels, zodat mensen de gevolgen zien van hun handelen.
  5. Verhoog de wederkerigheid door schotten tussen diensten, afdelingen en mensen weg te halen. Je hebt elkaar nodig om samen te werken.
  6. Beloon wie samenwerkt en bestraf hen die dat niet doet. Dwing mensen open kaart te spelen en dat ze tijdig hulp van collega’s vragen.
   “It changes everything. Suddenly it becomes in my interest to be transparent on my real weaknesses, my real forecast, because I know I will not be blamed if I fail,but if I fail to help or ask for help.”

 

Simpel toch?

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 4 januari 2018, in TED JAMs. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Beste Judith en Marcel,
  leuk om via dit kanaal de tip van zo’n interessante TEDtalk te krijgen.

  Ik vind “slimme eenvoud” een betere benaming voor de zes principes van Morieux dan “versimpeling”. De echte kern van zijn boodschap zit volgens mij in het stukje dat begint op 4.37 minuut in het filmpje. Het antwoord op de complexiteit van de omgeving is aandacht schenken aan de interactie/relaties/verbindingen/synapsen in de organisatie. De 6 principes kunnen daarbij handvatten bieden want die zijn van een ‘slimme eenvoud’.

  Versimpeling roept vaak de neiging op om juist GEEN aandacht te schenken aan interacties en verbindingen. Je versimpelt vaak door dingen weg te snijden en te isoleren. Daardoor snijd je juist de relaties/verbindingen/ synapsen door en doe je dus precies het tegenovergestelde van wat Morieux adviseert.

 1. Pingback: Gelezen: Andersom organiseren: doen wat nodig is – Love 2 share

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: