ECTEL 2017: Measuring the things we value…


Op 14 en 15 september 2017 vond in Tallinn (Estland) de ECTEL plaats, het 12de Europese Congres over Technologie Ondersteund Leren (TOL). Evelien van Limbeek heeft als tijdelijk teamleider van het lectoraat TOL, het congres met als thema ‘Data Driven Approaches in Digital Education’ samen met Marcel Schmitz.  Evelien doet verslag.

OUR 2bejammed GUEST: Evelien van Limbeek

Ik wilde met mijn bezoek aan dit congress graag wat meer ‘voeling’ krijgen met de thema’s die binnen Europa in het TOL-domein spelen. Marcel presenteerde op dit congress zijn eerste publicatie, maar daar zal hij zelf over bloggen.

De  parallelsessies gingen over MOOCs, gamification en met stip bovenaan Learning Analytics, waarmee meteen de belangrijkste thema’s duidelijk werden. Ook bij de key-note speakers was learning analytics een terugkerend thema. Prof. Stephanie Teasley, professor aan de Universiteit van Michigan en voorzitter van SOLAR (Society for Learning Analytics Research), gaf in haar presentatie gebruik van Learning Analytics in het algemeen twee foci heeft:

  • Learning Analytics om het leerproces in beeld te brengen; denk hierbij aan data vanuit een LMS (LeerManagementSysteem) zoals Blackboard;
  • Learning Analytics om de opbrengsten van het leerproces in kaart te brengen; denk hierbij vooral aan data die inhoudelijke aanwijzingen geeft over leeropbrengsten, zoals tweets, posts op discussion boards, informatie op blogs

Beide foci zijn belangrijk om het doel van Learning Analytics te bereiken: “Using data to optimize learning”. Vervolgens presenteerde zij drie projecten over het inzetten van data voor het verbeteren van het onderwijs. Hierbij moet wel verteld worden dat, door een investering van 1 miljoen, de universiteit er in is geslaagd om een data-ecosysteem op te zetten. Hierbinnen zijn alle systemen van de organisatie waar studentgegevens worden geregistreerd aan elkaar zijn gekoppeld en daarmee ontsloten voor onderzoek. De onderzoekers van de vakgroep van Stephanie kunnen een verzoek indienen tot het gebruik van de data voor onderzoek en dan krijgen ze een keurige dataset aangeleverd.

“How can we measure things we value, instead of valuing things we measure?”

Deze uitspraak kwam verschillende keren terug tijdens het congres. Vooral de key-note speakers vroegen hier aandacht voor. Wat men bedoelde was: Denk na over het doel, voordat je onderzoek gaat doen met Learning Analytics! Vaak zien we de situatie – en daar zagen we er tijdens het congres ook een aantal van – dat er data beschikbaar is en dat hier analyses op worden losgelaten, terwijl niet duidelijk is op welke manier de data zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van het leren. Dit is een boodschap die we binnen dit lectoraat van harte onderschrijven, met ontwerpgericht onderzoek in een authentieke praktijk willen we bijdragen aan het optimaliseren van het leren van onze studenten.

Referentielijst
Teasley, S. D. (2017). Student Facing Dashboards: One Size Fits All? Technology, Knowledge and Learning, 22(3), 377–384. https://doi.org/10.1007/s10758-017-9314-3

 

Dit blog is eerder gepubliceerd op het inmiddels opgeheven blog van het voormalig lectoraat Technologie-Ondersteund Leren van Zuyd

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 29 september 2017, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Goed stuk met een goede waarschuwing.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: