Engels oefenen


Ha Judith,

Zoals je weet heb ik opmerkingen gekregen over mijn Engels. Althans mijn academische Engels. Ik kan me wel verstaanbaar maken in het Engels en ook het schrijven van een Engelstalige blogpost is geen echt probleem. Maar het niveau van een journal publicatie of conference presentation heeft het (nog) niet.

Maar hoe oefen je dat dan? Allereerst heb ik een aantal MOOCs gevolgd bij de UC Irvine op Coursera (https://www.coursera.org/specializations/academic-english). Overigens was dat niet alleen leerzaam vanuit het perspectief van het Engels oefenen maar ook vanuit het perspectief van het volgen van een online cursus. Uiteindelijk bleek het niveau of wellicht de schrijfervaring voor mijn lector nog te beperkt. Althans dat haalde ik uit zijn commentaar bij het nakijken van mijn stukken. En ik moet ook eerlijk toegeven, er staat wel Academic English, maar de cursussen bereiden je voor op het schrijven van essays gedurende je master studie en bereiden je minder voor op een PhD stuk of journal entry.

Nu ga ik in september bij de OU een cursus volgen onder dezelfde naam (Academic English) maar deze is specifiek gericht op de PhD school dus ik denk dat daar het onderwerp wel is het schrijven van een artikel en dat ik daarmee het verschil kan gaan zien. Toch probeer ik meer te oefenen.

Telefoon

Op de telefoon ben ik een aantal apps aan het proberen:

  • Academic Writing English (AWE) app van UCL
  • How to Write a Thesis
  • Research Genie

Allemaal apps met een boel informatie en bij AWE kun je nog wat oefeningen doen. Maar je kent me goed genoeg om te weten dat de trigger om dat ook te doen soms ontbreekt.

De game knudge.me geeft steeds een woordkaartje in een information push op mijn telefoon waar ik wel op ‘moet’ reageren. En je kunt met verschillende games erg moeilijke woorden oefenen. Althans moeilijk, het zijn vaak woorden die synoniem zijn voor bekendere woorden, maar dus wel interessant in het kader van het schrijven van een artikel. Een andere game: Oxford English Vocabolary Trainer ziet er complexer en breder uit maar mist de ‘push for action’ functie (of ik heb de zet-dat-aan optie gemist).

In de auto

Maar dat is mooie training voor mijn schrijfvaardigheden. Uiteindelijk moet er ook iets gepresenteerd worden in het Engels. En ik maak me daar niet echt druk om, maar het is ook niet dat ik daar nu veel ervaring in heb. Of dat ik dagelijks, wekelijks Engels spreek. Helemaal niet. En toch krijg je door het echt bewust luisteren veel mee. De legerzender die we in de auto doorkrijgen van het Amerikaanse leger voor de Benelux is een optie, maar de onderwerpen daar spreken me niet aan om een hele rit Posterholt-Heerlen of terug vol te houden.

Spotify bood uitkomst. Een podcast kan natuurlijk wel interessant zijn. En jawel hoor, ik heb vandaag zitten te luisteren naar de Chief Data Scientist van het Witte Huis: DJ Patil. Althans dat was hij tijdens het bewind van Obama. Erg boeiende podcast. Om Engels te leren maar ook om te horen hoe met data om te gaan.

https://art19.com/shows/recode-decode/episodes/c717a78f-82ad-4d97-b68b-aae4a5411dbe/embed?theme=black

Groet Marcel

Geplaatst op 22 juni 2017, in 2 B PhD JAMS. Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Hoi Marcel, ik ben erg benieuwd naar welke cursus van de OU je verwijst? Ik kan namelijk alleen maar academic writing vinden. Zou je me link of wat info kunnen toesturen? Ik ga namelijk een soortgelijk traject starten na de zomer en ik denk dat ik ook wel wat oefening kan gebruiken 🙂

  2. Dank je. Dan moet je zeker al in het officiële PhD programma van de OU zitten of niet?

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: